Přeskočit na hlavní obsah

Čtenářská výzva

 V naší rodině bylo vždycky vše, co se týče Boha a náboženství obecně, tabu. Máma má celoživotní mindrák z nedělních rán strávených v kostele, které tam musela proti své vůli trávit celé dětství. Babička byla totiž silně věřící.

Doma měla spoustu obrázků s náboženskou tematikou, když odbila dvanáctá poledne, pohroužila se do své pravidelné modlitby, a to bez ohledu na to, kde se zrovna nacházela. Jako dítě jsem babiččinu víru vnímala jako něco tak trochu tajemného, zvláštního, a moc jsem tomu nerozuměla. Ale vždycky mi bylo líto, když mi babička chtěla dát třeba křížek na krk, nebo nějaký svatý obrázek, a máma kvůli tomu spustila šílený kravál.

Nakonec jsem tedy nedostala nic. Takovýto až drakonický přístup k odmítání čehokoliv, co souviselo s náboženstvím a vírou v Boha mámě dodnes v duchu zazlívám. Proč bych nemohla dostat od babičky křížek, nebo obrázek s panenkou Marií? Není na tom přeci nic, co by mě v dětství mohlo nějak špatně ovlivnit.

Ale i tak mi babička jednou podstrčila obrázek s Ježíšem a Pannou Marií, kam mi napsala i věnování. Dodnes mám obrázek vystavený v knihovničce.


Cestu k víře v Boha jsem si ale nikdy nenašla. Sama nevím, jaký mám k Bohu vlastně postoj. Je to dost složité. Ale snad proto, že jsem vyrůstala v prostředí, kde jsme nic náboženského nikdy neuznávali, tak v něj tak úplně nevěřím.

Ale neberu nikomu jeho víru, věřící lidé mi v žádném případě nevadí. Faktem ale je, že mezi mými přáteli není nikdo, kdo by byl věřící. Bohužel si myslím, že křesťanství je, nejen v naší republice, dost na ústupu. Ale čest výjimkám, zvláště mezi mladými.

Dnes jsem po pár týdnech navštívila obecní knihovnu. Mám vždycky problém s tím, kterou knížku si vybrat. Je jich tam tolik, krásné, lesklé obálky, anotace, které jsou vážně lákavé. Už patnáct minut jsem nevěděla, co si půjčit.

A nakonec jsem zašla zase do oddělení s dětskou literaturou, a tam mě z nejvyšší police zasvítila světle hnědá obálka Bible. Vzala jsem ji do ruky, zběžně prolistovala tenké listy, ale pořád jsem váhala. Mám si ji půjčit, nebo ne? Na střední jsme v rámci literatury četli pár ukázek z Bible, a nepřišlo mi to jako hrozné čtení. Ale pamatuji si, že učitelka nám říkala, že je místy dost drastické - vraždy, násilí, smilstvo... 

Největší obavu jsem ale měla z toho, že Bible bude napsána složitým a nesrozumitelným jazykem, a že si tedy ze čtení nic neodnesu. Rozhodla jsem se tedy poradit s paní knihovnicí. Nebyla jsem si vůbec jista, zda je zrovna toto čtení pro mě vhodné? Knihovnice byla moc milá. Vůbec nevadí, že nejsem věřící, Bible je totiž čtení pro každého. 

A speciálně toto vydání obsahuje překlad 21. století, ideální i pro dnešní čtenáře. Bylo vydáno v roce 2009 v nakladatelství Biblion. Nakonec jsem si Knihu knih tedy odnesla v batůžku domů. Zběžně jsem ji prolistovala - papír je opravdu velice jemný, snadno se pokrčí, takže obracet stránky je lepší opatrně a s citem.




Hned jak dočtu knihu, kterou mám rozečtenou, mám v plánu se na Bibli vrhnout. Možná to nebude nejjednodušší a nejpěknější čtení, já to chci alespoň zkusit, a hlavně si z knihy něco odnést. Ale uvidíme!

Nakonec jsem si připravila pár zajímavostí o Bibli, o kterých jste třeba ani netušili!

1.) Celkem již bylo vydáno pět miliard výtisků Bible. Ročně se prodá odhadem 100 000 000 knih ročně! 

2.) První části Bible jsou podle nejnovějších výzkumů napsány již před 3 500 lety.

3.) 51 - za tolik hodin byste přečetli celou Bibli, pokud byste udržovali průměrnou rychlost 200 slov za minutu a ani na chvilku se nezastavili... 

4.) Bible je opravdu plná násilí. Sám Bůh v Bibli zabije 371 186 lidí, více než dva miliony jich pak nechá zabít jinými lidmi. A to se nepočítají různé pohromy, jako je potopa lidstva.

Opravdu se těším, až začnu číst. Je to pro mě opravdu velká čtenářská výzva, po všech těch detektivkách a dívčích románech. Nejsem si ale moc jista, zda na tak obsáhlou knihu zvládnu napsat recenzi nebo souhrn. Na autorství Bible se totiž podle odborníků mělo podílet až čtyřicet lidí, různého sociálního postavení i profesí.

Ale i kdybych knížku nezvládla přečíst, budu mít dobrý pocit z toho, že jsem se o to alespoň pokusila. Třeba pak změním na celé křesťanství názor, a můj postoj k Bohu bude jiný!

A co Vy? Četli jste někdy Bibli? Nebo jste četli nějaké jednotlivé úryvky či kapitoly? Myslíte, že má křesťanství v dnešním světě své místo? Chodíte někdy do kostela? Napište mi do komentářů!

Děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásný den, Vaše Eliss ♥

Komentáře

  1. Bibli jen namátkově.
    Ale jeden čas jsem si četl súry z Koránu (vydáno v roce 1972).

    OdpovědětVymazat
  2. Bibli jsem nečetla nikdy , jako u vás se ani u nás víra nikdy "nenosila ". Ale na intru jsem měla na pokoji spolubydlící , která byla věřící a četla si jí každej večer , tak jsem díky tomu přece jen nějak do ní nakoukla .

    OdpovědětVymazat
  3. Bibli jsem četla před lety a postupně celou. Teď si ji půjčil vnuk, protože potřebuje do školy přečíst Nový Zákon jako povinnou četbu. Bibli nelze přečíst najednou v žádném případě. Jsou to rozličné příběhy a kdo by ji chtěl přečíst najednou, tak můžu potvrdit, že se to opravdu nedá. Vždy lze přečíst kus a mezi tím, přejít na něco jiného. Alespoň já jsem měla ten pocit, že budu mít z toho v hlavě " guláš". Přeji ti příjemné čtení.

    OdpovědětVymazat
  4. Bible... jako literárni památka ano, jako ideologické dílo, hlavně Nový zákon manipulativní.

    OdpovědětVymazat
  5. Přečetl jsem části, kompletní knihu ne. Ale v knihovně ji samozřejmě mám a občas si počtu, patří to podle mne k základnímu vzdělání v našem civilizačním okruhu. Do kostela občas zajdu, ale nepraktikuji.

    OdpovědětVymazat
  6. Můj táta pocházel ze silně věřící rodiny, jeho jeden strýc byl i farářem. Pocházel ze 6 dětí a měl buňky na studium a maminka chtěla, aby studoval teologii. On se však přihlásil na lesnickou střední školu, ze které přešel na veterinární. Maminka ho proklela a z domova na studie nedostal nic. Živil se kondicemi (pomáhal se studiem dalším studentům nebo žákům). Vztahy s rodinou se nakonec urovnaly, ale táta nás nikdy k náboženství nevedl. Tak trochu jsme podváděli, když jsme jeli k prarodičům na vavřineckou pouť, abychom nemuseli do kostela, tak jsme tvrdili, že jsme se stavili na mši cestou v Kroměříži. Pár mší jsem ovšem s rodiči ze slušnosti absolvovala, ale cestou k víře jsem se nevydala, jen jsem se naučila pár modliteb jako Zdrávas a Otčenáš. Nikomu víru neberu, každý potřebuje mít v něčem či někom oporu. Táta Bibli četl a tvrdil o ní, že je to nejnapínavější kniha na světě. V pozůstalosti jsem Bibli našla, nějaké novější vydání, ale prodala jsem ji na Aukru. Zajímavosti, které jsi již o Bibli zmínila jsou opravdu pozoruhodné. Jsem zvědavá, jak na tebe, jako nevěřící, tato kniha knih zapůsobí.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Dnešní kontrola u doktora

 V minulém článku, který pojednával o mých zdravotních potížích spojených s bušením srdce, tlakem v hlavě a pískání v uších, jsem zmiňovala, že dnes mám jít na kontrolu - doktor na pohotovosti to zdůrazňoval. Moje obvodní má opět dovolenou, takže jsem musela za zastupující lékařkou do nemocnice. Potíže nijak extra neustoupily. Včera v noci jsem nemohla vůbec usnout. Pořád se mi do hlavy vkrádaly špatné myšlenky - určitě umřu, srdce mi najednou přestane pracovat... Nemohla jsem tyto strašné věci dostat ven pryč z hlavy. K tomu se samozřejmě přidalo i bušení srdce. Tlaky v hlavě ale trochu povolily, i to pískání už je o něco snesitelnější. Ráno jsem tedy šla na autobus do města, a z autobusáku mi navazoval rychlý spoj do nemocnice. V čekárně nikdo nebyl, takže jsem jako při své minulé návštěvě vložila kartičku pojišťovny do přístroje, zmáčkla na displeji účel návštěvy, a sedla si do čekárny. Za chvíli už pro mě přišla sestra. Předala jsem jí svou lékařskou zprávu a vysvětlila, proč tu js