Přeskočit na hlavní obsah

Konec letního času

 Dnes brzy ráno došlo ke každoroční změně času z letního na zimní. Správně se ale tento čas nejmenuje "zimní," nýbrž standardní, nebo středoevropský. Našla jsem na internetu obě varianty. Je fakt, že ani ve stolním kalendáři není nový čas popsán jako "zimní," nýbrž je tam jen napsáno: Konec letního času. 

Čas se tedy dnes ve 3:00 ráno posunul na 2:00. Prakticky se tedy vyspíme o jednu hodinu déle, jenže o to dříve se začne večer stmívat.




Jako dítě školou povinné jsem nějaké střídání letního a zimního času nepociťovala. Jen jsem si přetočila hodiny na budíku, a to bylo všechno. Necítila jsem, že bych měla nějak rozhozený biorytmus, že by se mi hůře vstávalo, vůbec nic.

Ale jak roky plynou, věkem se pomalu, ale jistě blížím ke třicítce, tak už můj organismus snáší změny z letního na zimní čas a opačně podstatně hůře. Je fajn, že se vyspím o hodinu déle. Ale do práce budu chodit tak jako tak za tmy, protože většinou jezdím do práce ve čtyři nebo v pět hodin ráno. 

Musím ale říci, že posledních pár let jsem z těchto změn vždycky pár týdnů rozhozená. Horší je to s letním časem, to mě pak provází nepříjemný spánkový deficit, kterého se nemůžu pořádně zbavit, a když se k tomu přičte ještě pozdní jarní únava, je vymalováno.

Evropská unie přišla před třemi lety s návrhem na zrušení střídaní letního a zimního času. 


Jenže problém je v tom, že všechny členské státy by se musely napevno shodnout v tom, který čas se stane tím jediným, pevným a daným pro všechny. Každý z nás na to má jiný názor, každý má svůj biorytmus nastaven jinak, a takové konečné rozhodnutí by jistě vyvolalo vášnivou diskuzi.

Já sama jsem ještě před pár lety více preferovala letní čas. Ale teď upřímně nevím, který by byl vhodnější jako ten stálý. Letní čas v zimním období by nás totiž "okradl" o hodinu denního světla - podle expertů by se rozednívalo až kolem deváté ráno, což by bylo jistě dost divné, hlavně asi tedy pro školáky, kteří by se první vyučovací hodinu učili ve zvláštních podmínkách - venku tma jako v pytli, ve škole silné světlo z elektrických zářivek.

Podle odborníků je ale pro lidské zdraví jednoznačně větším přínosem trvalý čas. Ono se to nezdá, ale biorytmus nás ovlivňuje více, než si myslíme. 

Změna času mění i to, kolik času trávíme na světle a ve tmě. Vystavení světlu totiž ovlivňuje vyplavování spánkového hormonu - melatoninu. Pokud je vinou střídání času narušeno, může dojít k problémům se spánkem, hlavně tedy k velké a přetrvávající únavě i přes den. To může vést paradoxně k problémům s usínáním - v noci nebudeme moci usnout, a ráno zase vstát únavou z postele, a celý kolotoč spánkového deficitu se roztáčí dál a dál.

Únava může přerůst až v psychické problémy, podrážděnost, poruchy soustředění a pozornosti. Jsme náchylnější i k depresím, a podle některých názorů i k obezitě, což mi přijde už lehce bizarní. A v období, kdy se mění čas, přibývá i více autonehod, a také sebevražd.

Dá se pochopit, že někteří lidé jsou opravdu extrémně citliví, a tohle je může nesmírně rozhodit. Ale nějak mi tam nesedí ta obezita? Nebo lidé se spánkovým deficitem mají sklony k přejídání? Opravdu nevím. 

Ještě před lety byl hojně přijímaný fakt, že hlavně letní čas je důležitý pro úsporu energií. Ale podle studií odborníků letos došlo k úspoře "pouhých 75 milionů." Nejedná se tedy o kdovíjak závratnou částku, tedy z ekonomického hlediska. A naopak se ukazuje, že v některých zemích se díky umělému posouvání času spotřeba elektřiny zvyšuje... 


Osobně si myslím, že ke zrušení střídání a letního a zimního času hned tak nedojde. Evropská unie bude kolem této záležitosti vždy tak opatrně obcházet, občas někdo nadnese, že by se to mělo zrušit, a to bude asi tak vše. Těžko totiž dojde ke shodě všech členských států, tomu velké šance nedávám. 

Budeme se tedy muset na dalších pár, určitě i desítek let, smířit se střídáním zimního a letního času. Nezbývá nám tedy nic jiného, než se snažit upravit co nejrychleji rozhozený biorytmus!

A co Vy? Vadí Vám střídání letního a zimního času? Nebo to vůbec neřešíte? Který čas byste preferovali jako jediný stálý? Může být pořád výhoda domnělá úspora energií, nebo je to už dávno pasé? Napište mi Vaše názory do komentářů!

Děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásný den, Vaše Eliss ♥

Komentáře

  1. Osobně už se mně to tolik nedotýká, protože jsem ranní ptáče, ale osobně bych letní čas zrušila. Myslím, že je to k ničemu, protože kde se nedělá na směny, tak by pro zaměstnance bylo jednodušší, upravit pracovní dobu. Jen že je plno lidí, kteří dělají třeba až od devíti hodin a těm je to celkem jedno a pak mají pocit, že při letním čase mají delší večery. Tak ať si klidně tu pracovní dobu upraví a budou mít ty dny pocitově delší a nemuseli by tak omezovat lidi, kteří už tak musí vstávat brzy jako Ty. Měj se hezky a opatruj se.

    OdpovědětVymazat
  2. Mně střídání letního a zimního času nijak nevadí,nepozorují,že by mě to nějak rozházelo.Nevadilo mě to ani,když jsem chodila do práce.Radost jsem měla z toho,že se vyspím o hodinu víc.Teď jsem si akorát říkala,že se probouzím před pátou a dnes to bylo před čtvrtou.Ale to se srovná.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
  3. Eliss, moc nespím, zvyknu si celkem rychle, ale chápu, že to někomu hodně vadí.
    U nás doma nejvíc protestuje pes, chce jíst podle letního času :o)
    Měj se moc hezky, Helena

    OdpovědětVymazat
  4. Změna času mě netrápí, hodina sem, hodina tam, to moje tělo ani nepostřehne. Nevím, proč změna času tolik lidí tankuje. Důchodci si mohou půl roku vstávat v šest hodin a půl roku v sedm, však nechodí většinou na čas do práce. Mnohem nebezpečnější pro biorytmus je střídání nočních směn a to ještě nepravidelné. ( Dva dny jde člověk na noční, pak den odpolední, pak tři dny dopolední, tři dny noční atd.) A v ČR je proti zbytku Evropy vysoké procento nočních směn. Ale kvůli jediné hodince posunu někteří jedinci brojí.

    OdpovědětVymazat
  5. Výraznou změnu naštěstí nepociťuji, akorát je škoda, že budeme chodit do školy i ze školy za tmy :( dnes bylo krásně, škola končila v pět, takže se toho pak už moc nestihne :D upřímně si taky myslím, že jednotný čas ještě nějakou dobu nebude, protože se na tom státy nedohodnou.

    OdpovědětVymazat
  6. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj Eliss, já spím málo a špatně, ať je letní nebo zimní čas... Měj se hezky, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  8. Já toto vůbec neřeším. Miluji tmu, takže toto období mám raději, den nemám rád, navíc mám alergii na slunce, a vlastně nevím jak to vnímám, a jestli vůbec, mě to přijde pořád stejné vše, takže tak. A je mi naprosto jedno, jestli bude rozdělený nebo jen jeden čas, a jestli se někdy shodnou? Kdo ví, ale moc tomu nevěřím.

    OdpovědětVymazat
  9. Mi nějak zvlášť změna času nijak nevadí, protože do práce nevstávám a my si s manželkou jdeme lehnout, kdy chceme a vstáváme, až když se nám chce.
    Jinak o té magorské EU mi radši ani nemluv, nebo se vzteknu.

    OdpovědětVymazat
  10. Mně takové střídání času vůbec nevadí, s takovouhle drobnou změnou se vyrovnávám jednoduše. I sedmihodinový posun při cestě do Japonska jsem vstřebal během velmi krátkého času, takže v tomhle ohledu si nestěžuju.

    OdpovědětVymazat
  11. S tím časem - také jsem občas přemýšlela, že by bylo fajn, mít jeden čas po celý rok. Ale který? Důsledky jsi popsala už sama, zachovat zimní, znamená, že by se v létě pokrátil den a stmívalo by se o hodinu dřív. Ale zachovat letní po celý rok, by znamenalo, pořád vstávat o tu hodinu dřív. A nemůžu si pomoct, když se vrátíme do zimního času a je tam ta hodina posunutá do normálu, mám pocit, že jsem víc vyspaná. Biorytmus se fakt nedá ošidit. Nebo se dá ošidit, ale bude stále šizen. - Změna časů z letního na zimní je fajn, ze zimního na letní je kapku rozhazující, ale během týdne se na to dá zvyknout. Ale mít celý rok jen letní čas, znamená, že se člověk pořádně vyspí snad jen o víkendu. Pokud nedělá práci o víkendu. - Zdraví Vendy

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Dnešní kontrola u doktora

 V minulém článku, který pojednával o mých zdravotních potížích spojených s bušením srdce, tlakem v hlavě a pískání v uších, jsem zmiňovala, že dnes mám jít na kontrolu - doktor na pohotovosti to zdůrazňoval. Moje obvodní má opět dovolenou, takže jsem musela za zastupující lékařkou do nemocnice. Potíže nijak extra neustoupily. Včera v noci jsem nemohla vůbec usnout. Pořád se mi do hlavy vkrádaly špatné myšlenky - určitě umřu, srdce mi najednou přestane pracovat... Nemohla jsem tyto strašné věci dostat ven pryč z hlavy. K tomu se samozřejmě přidalo i bušení srdce. Tlaky v hlavě ale trochu povolily, i to pískání už je o něco snesitelnější. Ráno jsem tedy šla na autobus do města, a z autobusáku mi navazoval rychlý spoj do nemocnice. V čekárně nikdo nebyl, takže jsem jako při své minulé návštěvě vložila kartičku pojišťovny do přístroje, zmáčkla na displeji účel návštěvy, a sedla si do čekárny. Za chvíli už pro mě přišla sestra. Předala jsem jí svou lékařskou zprávu a vysvětlila, proč tu js