Přeskočit na hlavní obsah

Moderní léky a historie

 Choroby, nemoci a různé další zdravotní neduhy provázejí lidstvo od nepaměti. A staletí platí ono důležité rčení, že zdravý člověk má tisíce přání, ale ten nemocný jen jedno jediné, zato však to nejdůležitější. Lidé se vždy snažili chorobám a nemocem předcházet, a metodou pokus-omyl často přišli na to, jak danou bolístku vyléčit. Někdy bohužel za cenu lidského života, ale tehdy to ani jinak pořádně nešlo.

Už i pravěké tlupy měly, co se týče zacházení s nemocnými, svá pravidla. Buď se o ně snažily svépomocí postarat, a nebo je jednoduše vyloučily ze svého společenství a nechaly napospas svému osudu, což se dělo častěji. S nemocemi bojovali pravěcí lidé podle svých instinktů - snažili se rány vysávat, třeli postižená místa, a dokonce uměli vyvolat zvracení po požití nevhodných potravin.

Postupem času se ti nadanější příslušníci kmene stávali váženými šamany a léčiteli, ale cesta k tomu byla velice dlouhá, důraz kladli i na své tajemné rituály a sílu bylin.

Kořeny první medicíny, kde už byla vidět určitá úroveň, bychom měli hledat ve starověké Číně. 5000 let starý spis Pen Tšao je dle historiků vůbec prvním lékařským spisem, který se podařilo vypátrat. Jeho pravděpodobným autorem je čínský císař Šen Nang, a popisoval v něm léčebné účinky rozličných bylin. Například lotos používal k léčbě dýchacího ústrojí, obklady z něj pomáhaly rychleji hojit zlomené kosti.


Na obrázku je čínský znak právě pro lotos. 

Starověký Egypt byl obdobím nesmírného růstu, co se týče architektury, umění, ale také lékařství. Nejdůležitější lékařské znalosti starověkého Egypta obsahovalo 13 lékařských papyrů. Mimo jiné popisují i použití sušených listů myrty, nebo extraktů z kůry topolů k utišení bolesti. Pryskyřice zase pomáhala k rychlejšímu hojení ran.

V Evropě se kolébkou moderního lékařství stalo starověké Řecko. Zde byl nejznámější Hippokrates, který praktikoval na svou dobu nebývale racionální lékařství, a přišel s teorií čtyř základních tělesných šťáv, kterým přisuzoval velký význam při fungování lidského těla jako celku.

Jsou to žluč, černá žluč, krev a sliz. Tyto šťávy byly v propojení s elementy - oheň, země, vzduch a voda. Řečtí lékaři také zkoumali tělesnou teplotu pacienta, prohlíželi si jeho vlasy i nehty, a neváhali zajít dokonce tak daleko, že ochutnávali jeho moč. K léčbě používali i výtažky z máku, které fungovaly jako skvělé opium.



Ve středověku byla nemoc vnímána jako boží trest. Tehdy bylo jednou z nejrozšířenějších metod pouštění žilou a přikládaní pijavic. Na nemoci bylo tedy pohlíženo jako na hříchy - a toto se týkalo hlavně, tehdy hojně se rozšiřující, syfilidy. Jako prevence bylo tedy například i zakázáno klít, a hrát v kostky. A protože tehdy byly lékařské znalosti opravdu v plenkách, případně některé byly díky zásahům církve zcela potlačeny.

A proto se syfilitickou vyrážku používala rtuť, která se používala mimo jiné i na léčbu boláků způsobených morem. Je tedy evidentní, že spousta pacientů zemřela na otravu jedovatou látkou, než na nemoc samotnou. 

No, tehdy to bylo opravdu divoké období, a já děkuji za to, že dnešní zdravotnictví je na trochu lepší a profesionálnější úrovni!

Aspirin, Acylpyrin, to je lék, který má většina z nás ve své domácí lékárničce. Je pravdou, že u nás doma jsme jej nikdy nepoužívali, až když jsem se nastěhovala k příteli, začala jsem ho také užívat, když mám zvýšenou teplotu nebo mě bolí zuby, je perfektní a zabere opravdu rychle.

Přitom už v 5. století před naším letopočtem si Hippokrates všiml, že odvar z vrby bílé snižuje bolest hlavy a pomáhá při horečnatých stavech. V roce 1828 extrahoval německý farmakolog z vrbové kůry látku, kterou pojmenoval salicin. Látka však byla nebývale hořké chuti, dráždila žaludek, a způsobovala průjmy, a v některých případech dokonce smrt.

V roce 1897 Felix Hoffmann, lékař pracující pro německý koncern Bayer, vyrobil speciálním chemickým postupem derivát kyseliny salicylové. Takto získaná kyselina acetylsalicylová měla mnohem méně vedlejších účinků, a v roce 1899 ji bylo možno patentovat pod názvem Aspirin, jak ji známe dnes.



Zavedení dezinfekce na lékařských sálech bylo také velice důležitým milníkem. Když si v roce 1848 začali lékaři mýt ruce chlorovým vápnem, klesla úmrtnost rodících žen na "horečku omladic" z osmnácti procent na jedno a půl.

Pak už přišla éra chemicky vyráběných léků, které se pro spoustu z nás staly v životě nepostradatelnými. Moderní léky, zejména například i povinná vakcinace proti nemocem, má své zastánce, ale i odpůrce.

Já sama se snažím udržovat zlatou střední cestu - když to jde, zkusím si pomoci bylinnými čaji, beru doplňky stravy, ale zase to nepřeháním. Když mě něco bolí, snažím se ještě vydržet, než sáhnu po zázračné pilulce na utišení bolesti. Velkou zátěží pro mé tělo byla například hormonální antikoncepce v pilulkách, která mi za pár měsíců rozhodila hormony, byla jsem tak trochu psychicky nevyrovnaná, a hlavně se mi objevily problémy s cystami na vaječníku.

Takže antikoncepce pro mě není, jsem bez ní spokojená, ale chápu a respektuji, že pro někoho je to úžasná věc.

Ale každopádně, moderní syntetické léky mají v naší společnosti své právoplatné místo. Jen někdy je tu problém s jejich nadužíváním. Ale to by bylo zase na jiný článek...

A co Vy? Zajímáte se o historii lékařství, potažmo vývoje léků? Zaujala Vás některá fakta a zajímavosti z článku? Také používáte Aspirin, nebo dáváte přednost Paralenu či Brufenu? Myslíte, že dochází ke zbytečnému nadužívání léků? Napište mi do komentářů!

Děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásný den, hlavně hodně zdraví, Vaše Eliss ♥

Komentáře

  1. Hodně zajímavý článek, děkuji za něj :) Já teda častěji používám Brufen, má ozkoušeno, že i dobře zabírá na bolesti při menstruaci, které mě hodně trápí. Antikoncepci jsem nikdy nebrala. Jinak mám bohužel hroznou spoustu psychiatrických léků, z hlavy ani nevím kolik, a dva léky na epilepsii. Dědeček říkal, že si ničím žaludek. Ale co mám dělat? Věřím lékařům, že to je prostě potřeba. Nepředepisují mi je jen tak. Naštěstí když mi na začátku roku dělali na pohotovosti narychlo odběry, doktor řekl, že játra mám v pořádku.

    OdpovědětVymazat
  2. U nás doma nebývaly žádné léky, jen acylpyrin - tím maminka léčila všechno a stačilo to. Hodně jsme používali třeba maliny při horečce, borůvky a vůbec potraviny pro zdraví. To jsem převzala i já, acylpyrin jako jistota, ač neužívaný, byl donedávna jediným lékem doma. Nedávno mi ale doktor předepsal něco na srdíčko, tak se stávám konzumentkou chemie.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Dnešní kontrola u doktora

 V minulém článku, který pojednával o mých zdravotních potížích spojených s bušením srdce, tlakem v hlavě a pískání v uších, jsem zmiňovala, že dnes mám jít na kontrolu - doktor na pohotovosti to zdůrazňoval. Moje obvodní má opět dovolenou, takže jsem musela za zastupující lékařkou do nemocnice. Potíže nijak extra neustoupily. Včera v noci jsem nemohla vůbec usnout. Pořád se mi do hlavy vkrádaly špatné myšlenky - určitě umřu, srdce mi najednou přestane pracovat... Nemohla jsem tyto strašné věci dostat ven pryč z hlavy. K tomu se samozřejmě přidalo i bušení srdce. Tlaky v hlavě ale trochu povolily, i to pískání už je o něco snesitelnější. Ráno jsem tedy šla na autobus do města, a z autobusáku mi navazoval rychlý spoj do nemocnice. V čekárně nikdo nebyl, takže jsem jako při své minulé návštěvě vložila kartičku pojišťovny do přístroje, zmáčkla na displeji účel návštěvy, a sedla si do čekárny. Za chvíli už pro mě přišla sestra. Předala jsem jí svou lékařskou zprávu a vysvětlila, proč tu js