Přeskočit na hlavní obsah

Mezinárodní den žen



 Na osmého března připadá takový hezký klasický svátek - Mezinárodní den žen. Jako dítě si pamatuji, že jsme jej doma nikdy neslavili. Rodiče měli totiž tak nějak zafixované, že jde o komunistický svátek, což z historického hlediska není vůbec pravda.

Ale na základce, hlavně tedy na prvním stupni, jsme vždycky vyráběli něco pro maminky k MDŽ, většinou nějaké papírové srdíčko, ale jednou jsme zkoušeli i takové zajímavé vyšívání. To mi nikdy moc nešlo, na takové jemné ruční práce moc nejsem, takže výsledek byl víceméně rozpačitý. Přesto mi pak přišlo trochu líto, že doma MDŽ neslavíme, když jsem byla třeba někde u kamarádky, a tam právě kamarádka a její maminka dostaly nějakou maličkost. Holt, je to o zvyku.

Babička zase vždycky vzpomíná na MDŽ moc ráda. Za ni je to hezká tradice, a v práci kdysi mívaly s kolegyněmi z práce hezké firemní večírky.

Z hlediska historie tedy vznik Mezinárodního dne žen nemá s komunismem nic společného. V roce 1908 vyšla v New Yorku do ulic početná skupina švadlen, které protestovaly za svá práva. Jak za volební právo, tak za rovnější přístup k ženskému pohlaví na trhu práce, hlavně tedy za plat srovnatelný s tím mužským. 

Od té doby se ve Spojených státech začal uznávat Národní den žen, který původně připadal na poslední únorovou neděli. Do tehdejšího Rakousko-Uherska se dostal až v roce 1911, jehož jsme byli územní součástí i my. Datum se postupem let ustálilo na osmém březnu, a to i díky gregoriánskému kalendáři. 

Oficiálně došlo k uznání Mezinárodního dne žen Valným shromážděním v roce 1975. V tehdejším Československu se ale slavil již mnoho let předtím. 

Na internetových stránkách jsem četla spoustu názorů, že MDŽ je v České republice poznamenáno právě komunistickou minulostí. Elity se ho prý "zmocnily" a zneužily ke své propagandě. Hojně zmiňovaný je rudý karafiát, který byl hlavním symbolem MDŽ. Asi je každému jasné, proč rudá barva. Ale karafiát byl prý tehdy hojně pěstovanou květinou, zahradníkům se dařilo jej pěstovat ve velkém, a i proto byl zrovna on jasnou volbou.



A proto bohužel došlo po revoluci k upozadění karafiátů, nejen těch krvavě rudých, ale i MDŽ samotného. Tak trochu tomu rozumím, proč zůstala v lidech hořká pachuť z firemních oslav a chlebíčků a často nuceného veselí, ale je to velká škoda.

Musím říci sama za sebe, že zrovna karafiát se mi jako květina moc nelíbí. Když jsem studovala zahradnický obor, nejčastěji jsme tam zkoušeli vazby právě s karafiáty. Bohužel se u nás už ani moc nepěstují, drtivá většina se dováží z dalekých krajů. Mezi mé oblíbení květiny patří růže, lilie, a posledně jsem dostala k narozeninám krásnou kytici se slunečnicí.  Je prostě fajn, dostat od přítele květinu, a nemusí to být jen k MDŽ - ale více ocením třeba i tu bonbonieru, protože přeci jen, krása květin ve váze je dost pomíjivá...

Od roku 1990 není MDŽ v České republice oficiálním svátkem, ale už v roce 2004 byl zařazen mezi významné dny. 

Osobně proti MDŽ nic nemám. Myslím, že i přes nezapomenutelnou spojitost s časy minulými jde o pěkný svátek, a já jako žena jsem ráda, že máme takový hezký svátek. V době před covidem jsem chodila do své oblíbení kavárny, a k právě na MDŽ dostala každá žena ke kávě krásnou růžovou růži. To byla od majitele hezká pozornost, která mi hned zlepšila den.


Krom svátku žen je osmý březen i Světovým dnem ledvin. Byl vyhlášen Mezinárodní federací pro nemoci ledvin. Cílem je zvýšit podvědomí lidí o zdraví ledvin. Světový den ledvin je také ve znamení akcí na vyšetření ledvin zdarma, které pořádají zdravotnické ústavy a nemocniční oddělení.

Ledvinám a jejich problematice jsem se věnovala v jednom z minulých článků. Je opravdu důležité zdraví svých ledvin nepodceňovat, ale bohužel, tento orgán je dost specifický, a jeho nemoc či úplná dysfunkce se často neprojevuje vůbec žádnou bolestí.

A co Vy? Slavíte Mezinárodní den žen? Myslíte, že tento svátek má světě místo i dnes, nebo jej máte také spjatý s érou komunismu a neslavíte jej? Věděli jste, že osmý březen je i Světovým dnem ledvin? Napište mi do komentářů, těším se na Vaše názory!

A všem ženám a dívkám k jejich svátku přeji vše nejlepší!

Děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásný den, Vaše Eliss ♥





Komentáře

  1. Pamatuji si, jak jsme MDŽ slavili ve školce - mamince a babičce (protože jsme byly dvě, tak aby mamka nedostala dva stejné dárky), jsme vždycky dělali různá přáníčka, jednou dokonce dostaly fialku. Babičce vydržela přes 10 let! Květina mi vždycky udělá radost :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já souhlasím s tím, že to socialismus hodně poskvrnil. Narodila jsem se až po revoluci, ale i tak mám MDŽ výchovou zažité jako jednu z trapných, cringy socialistických budovatelských ptákovin (bez ohledu na realitu, tohle pro mě prostě zaselo mé prostředí) a i dnes bych se nedonutila věnovat tomu pozornost a nepřipadat si blbě, takže asi tak. A karafiát mam zase zažitý jako kytku na pohřeb, takže ten bych taky moc nechtěla.

    OdpovědětVymazat
  3. Já stále na tento den dostávám květiny. Sice se to za minulého režimu dost přizpůsobilo režimu, ale já jsem na podnikové oslavy nechodila, protože jsem jednak měla tři malé děti a musela se ještě postarat o rodiče a tak jsem většinou v podniku dostala nějaký dárek, jako byly například ručníky, utěrky nebo jiný dárek. Nijak mně tento den dřív nevadil, na "povinné" veselí jsem nechodila, tak že to ve mně žádnou hořkost nezanechalo. Záleží na každém, jak si tento den pojal dříve a jak ho vidí dnes. Porevoluční ročníky tyto věci možná odsuzují, ale vůbec neví o jakou dobu se jednalo a mně osobně karafiáty nevadí ani dnes a občas si je koupím do vázy ať jsou červené nebo jiné barvy...Přeji Ti hezký den pokud zítra dostaneš kytičku,. bez to jako poděkování a úctu za vše. co děláš.

    OdpovědětVymazat
  4. Právě jsem od manžela dostala kytku a bonbonieru, dostávám je od něho každý rok na MDŽ a jelikož zítra budu jinde, obdaroval mne dnes.Karafiáty a jiné květiny mám ráda, jakékoli, na MDŽ se opili hlavně chlapi, my ženy jsme klusaly po práci obvykle do školky nebo do družiny pro omladinu. Nevím, proč bych měla MDŽ odsuzovat, stejně jako 1.máj to má nějakou historii.
    Karafiáty se, tuším, pěstovaly v Klatovech a kde jim je konec.Mají výhodu, že oproti růžím vydrží ve váze podstatně déle. Proč by mě měla kytka červených karafiátů vadit?Ve straně jsem nebyla a nebudu a kde jsou všichni ti kovaní straníci dnes?
    Hezký večer Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, myslím, že v Klatovech se opět nebo stále karafiáty pěstují, ale asi ne už v takové míře. I když moc nevoněly, také jsem měla ráda jejich rozmanitost a barevnost.

      Vymazat
  5. Máš pravdu, kořeny má tento svátek v Americe, ale náš minulý režim ho hodně zprofanoval. jakoby to byla povinnost kupovat květiny maminkám, spolupracovnicím, manželkám, učitelkám.....Všeho moc škodí a tak když už se to nemusí, tak se svátek neslaví.
    A já jsem měla MDŽ ráda. V práci jsme dostali od ROH praktický dárek, třeba ručníky, nebo nákupní tašky, skleničky.......na večírcích se šéfové a kolegové předháněli v galantnostech.
    Nebylo to špatné.

    OdpovědětVymazat
  6. svým způsobem slavíme :D v práci si s kolegyněmi navzájem popřejeme, od manžela dostanu nějakou menší pozornost a hned je ten den veselejší :)

    OdpovědětVymazat
  7. Ja jsem dostala kytku od manzela,syna a od vnuka krasne prani mobilem.Svatek mi nevadi,je to na kazdem,zda ho slavi a nebo ne.
    Eli mej se hezky

    OdpovědětVymazat
  8. Myslím, že i v jednadvacátém století je pořád ohledně ženské emancipace za co bojovat, a vnímám tenhle svátek spíš jako připomínku pořád přetrvávajících nerovností než nějakou oslavu ženství. Uznávám ale, že v tomhle pojetí to moc jako svátek nefunguje :-D

    OdpovědětVymazat
  9. MDŽ poprvé vyhlásila Americká socialistická strana.

    OdpovědětVymazat
  10. Historii znám, ale bohužel - v mých očích si tenhle svátek nese zátěž z minulosti takže ženy kolem mne si svátek moc neužijí :-). Ale pamatuji se na rozpačité pohledy účastníků ze střední Evropy, když asi před patnácti lety na jednom projektu v Chorvatsku pořadatelé přerušili program a nastalo oficiální předávání květin a proslovy.

    OdpovědětVymazat
  11. U nás v rodině se MDŽ nikdy neslavilo, právě kvůli tomu komunistickému podtextu. O to více jsme však slavili Den matek, otců a samozřejmě i dětí. :)

    Dnes mi přijde hezké, když od partnera dostanu růži nebo nějakou jinou drobnost, ale MDŽ stále moc neprožívám. Ten svátek mi přijde svým způsobem hrozně všeobecný, že by měla být vlastně obdarovaná půlka planety.

    OdpovědětVymazat
  12. Je strašná škoda, že ten svátek tak trpí událsotmi z minulosti. Osobně si myslím, že původní myšlenka byla hezká a je super, že se k tomu lidé vracejí a malé pozornosti ženy dostávají. Ale stejně jako u Valentýna, je fajn, když nás ženy někdo ocení i mimo zmiňované MDŽ :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Rok se čtyřkou na konci

 Loňský Silvestr a oslavy nového roku u nás doma proběhly tradičně. Udělala jsem hromadu chlebíčků a jednohubek. Původně jsem myslela, že budeme s přítelem sami, ale nakonec přišla neohlášeně na návštěvu moje máma - ještě že bylo těch chlebíčků tolik! Na stole nechyběly ani tyčinky a brambůrky, prostě klasika. Chvíli jsme poseděli a povídali si o všem možném. Ač neohlášená návštěva, byla jsem moc ráda, že máma přišla. Původně jsme měli v plánu ještě procházku, ale tak nějak se nám po těch chlebíčcích nikam nechtělo. Tak jsem ještě nachystala další občerstvení, dosypala do misek brambůrky, a koukali jsme na televizi.  Vloni jsem také po letech dodržela pověru o praní prádla a nevynášení věcí z bytu - což se tedy týkalo odpadků. Mylně jsem se domnívala, že to platí jak na Silvestra, tak na Nový rok, ale na internetu jsem našla různé výklady. Ale nevadí, tak jsem si vyprala až dneska, a ten koš také nebyl ještě úplně plný. Tradičně si každý první den nového roku vaříme čočku s vajíčkem. N