Přeskočit na hlavní obsah

Média a my

 




K napsaní tohoto článku mě tak trochu inspirovala návštěva u mé babičky, kterou jsem absolvovala teď ve středu. Babička bydlí o pár měst dál, přesto se za ní snažím zajet alespoň jednou za tři týdny. Babička bydlí už roky sama, děda zemřel před více než patnácti lety, takže na ni samota dost nepříjemně doléhá.

Babička byla dost nešťastná z toho, co se teď děje ve světě, tedy s válkou na Ukrajině. Stěžovala si mi, že se dívá večer na zprávy - sleduje Televizní noviny na Nově, protože se předtím dívá na Ulici, a tyto zprávy začínají hned po seriálu - a že se jí vždy z těch zpráv udělá zle. Babička má vysoký tlak, problémy se spánkem, a tohle jí tedy opravdu nepomáhá.

Problém je totiž v tom, že celé zprávy jsou zaměřeny na válku. Sama teď zprávy sleduji častěji, a opravdu mě to štve. Nechci nijak zlehčovat ty hrozné věci co se dějí na Ukrajině. Válka je hrozná věc, a je v pořádku, že jsou lidé informováni o tom, co se děje. Proč se však zprávách nedozvíme už nic jiného? Ve světě se přeci i tak stalo spoustu jiných věcí.

Zajímavé je, že najednou ze zpráv "vypadnul" i covid. Co vypukla válka, zaznamenala jsem e zprávách jen jednu rychlou zprávu, a to o dodávce vakcíny Novavax. A jinak se dozvídáme novinky jen o válce. Myslím, že pro lidi, kteří žijí sami, jsou staří, nebo trpí třeba i nějakým psychickým onemocněním, musí být toto dost psychicky náročné.

Babička si nekupuje noviny, nemá internet, na rádiu si naladí dechovku a v televizi si přes den pustí stanici Šlágr, a pak si večer pustí zprávy, kde je to jedna katastrofa za druhou. Témata jsou povětšinou negativní - covid, zdražování, a teď nově i válka. Média mají velkou moc vzbudit v člověku strach a obavy.

Často mi bohužel i přijde, že reportéři mají problém být objektivní a chtějí u lidí vzbudit jen negativní emoce. Hlavní přísadou Televizních novin je dramatická hudba jak z katastrofického filmu, exkluzivní záběry, které jinde určitě neuvidíte, a k tomu truchlivý výraz reportérů nebo samotných moderátorů. Senzace za každou cenu - a často tomu chybí objektivita, a v mnohém případě i zdravý rozum.

Spousta z Vám už určitě viděla tuto reportáž, která sklouzává až k sebeparodii:


A nebo tato, kde je v hlavní roli ztracená paní a zrádný, nebezpečný kořen...


Problémem je prostě nevyváženost zpráv. Divák, který bere informace o dění jen ze zpráv v televizi, pohlíží často na informace jen z jedné strany.

Dříve jsem měla ráda na TV Prima pořad Názory bez cenzury. Tady se probírala s různými hosty opravdu pestrá škála témat, i na různá ožehavá témata, jako gender problematika, cenzura na internetu a jiné. Pamatuji si, že se mi líbil jeden díl, který se týkal, promiňte mi to slovo - prznění klasických pohádek, kdy prý chrabrá princezna musí nahradit ve své odvaze prince, aby ženy neměly pocit, že muž musí mít v pohádkách vždy navrch. Ach jo. Diskuze hostů byla opravdu výživná.

Kapitolou samou pro sebe je i zpravodajství na CNN Prima News. Na začátku pandemie tu "odborníci" strašili mrtvolami v ulicích a mrazáky, které nebudou stíhat, a dalšími katastrofickými scénáři. Nikdy předtím jsme se s podobnou situací nesetkali. Byl vyhlášen nouzový stav, já v maturitním ročníku nemohla chodit do školy, nemohla jsem jít do svých oblíbených obchodů a do své oblíbené kavárny na zákusek.

Mohla jsem jen sedět doma, koukat na televizi, sledovat zprávy a děsit se toho, co bude. Přiznám se, že na začátku pandemie jsem měla velký strach. O svou rodinu, o to, jak to bude s maturitou a hlavně z toho, zda vir ustoupí. Lidská psychika je hodně ovlivnitelná. Tehdy jsem ještě byla sama doma, přítel pracoval na montáži v Německu. Když jsme spolu mluvili, udiveně mi říkal, že u nich je všechno jinak, lidi že sedí normálně venku na zahrádkách a hospody a restaurace jsou normálně otevřené. Naše karanténní opatření tam přišla až o něco později.

I na mě, jako mladého člověka, tahle mediální masáž působila hrozně. Bez roušky jsem nešla ani před bytovku vyvenčit psa, jaký jsem měla strach z nákazy... Kamarádka mi vyprávěla, jak jim někdo na začátku pandemie psal sprosté anonymní dopisy do schránky, když chodili po ulici bez roušky. Lidé jsou různí, to se nedá nic dělat. Ale strach jsme tenkrát cítili všichni.

Někdy je asi lepší si ty hrozné věci z médií nepřipouštět moc k tělu, nepanikařit, a brát věci s rezervou. Jako dítě si pamatuji, že v Televizních novinách bývalo na konci na odlehčení zvířátko na konec, a i to už nám zrušili...






Na zprávy v televizi se občas tedy podívám, ale víceméně sporadicky. Raději si přečtu Novinky.cz nebo jiné zpravodajské servery. Myslím že moc velké hltání zpravodajských novinek v televizi kazí člověku náladu a musí ho to uvrhnout do depresí a zvýšit mu tlak. Kdybych byla doma sama, asi bych si televizi vůbec večer nepouštěla, ale přítel se na zprávy večer dívá rád.

Sice u nich nadává, rozčiluje se, až ho někdy slyším do ložnice, kde si v klidu čtu knížku. Když se ho ptám, jestli mu tedy to sledování zpráv stojí za to, tak prý ano. Já bych na to ty nervy neměla...

Co si o tomto tématu myslíte Vy? Koukáte na Televizní noviny na TV Nova? Myslíte, že jsou jejich reportáže opravdu profesionální a objektivní? Nebo máte raději jiné zprávy? Sledujete raději zprávy na internetu, nebo v televizi? Napište mi do komentářů!

Děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásný den, Vaše Eliss ♥

Komentáře

  1. Nemam televizi, když si chci něco pustit, musim si to aktivně vybrat a najít. No a Televizní noviny =/= zprávy.

    OdpovědětVymazat
  2. Zajímavý článek. Co k tomu dodat. Jsem už také starší ročník a ty zprávy na mně působí hodně negativně a cítím, že upadám do strachu a depresí, špatně spím...Bojím se o rodinu o vnoučata. Co je čeká?! Mám plno životních zkušeností a mnoho si pamatuji i z vyprávění rodičů, co hrůz zažili ....ale teď je jiná doba. Rádia a televize nás přímo masírují negativními zprávami a člověk by se ještě měl usmívat? To prostě nejde. Stejně tak mnoho lidí na blozích se věnuje dění v Evropě a tak už pomalu nevím, kam utéct. Kdyby aspoň bylo venku hezky! Přeji si mír, pohodu klid a Tobě přeji příjemný den.

    OdpovědětVymazat
  3. Myslím, že za covidu i teď platí velmi podstatná zásada informace dávkovat. Člověk by mohl strávit celý den tím, že by sledoval nekončící proud katastrof, ale k čemu by to bylo dobré? Párkrát za den to bohatě stačí. A co se zpráv na komerčních stanicích týče... no comment. Zlatá Česká televize.

    OdpovědětVymazat
  4. Televizi nemám už roky, zprávy, reklamy, to jde kolem mě. Až bude opravdu průser, tak budu patrně v háji, ale zatím mi za ty roky nic neuteklo. Covid jsem skoro nepostřehla. Když je potřeba pomoct, udělám to lokálně.

    OdpovědětVymazat
  5. Na zprávy a vlastně televizi mě odnaučil dívat se covid teda hlavně ta propaganda údajně zákeřné nemoci a nezbytného očkování… Pro mě snůška lží polopravd a cenzura toho co se smí říkat a co už ne… O válce mluví stejná média… Nemám důvod věřit, že pravdu a jen se ve všech pádech neskloňuje covid ale jméno Ruského prezidenta… Takže televize u mě NE.

    OdpovědětVymazat
  6. No média musí vydelavat a to nejlepe na senzaci h

    OdpovědětVymazat
  7. Napsala jsi to moc pěkně a hlavně přesně. Kolikrát já už jsem si říkala, že je snad dobře, že se moji rodiče nedožili ani covidu. Moje maminka žila poslední 4 roky stejně osamocená jen s televizí jako tvoje babička a i když jsem ji navštěvovala ob den pravidelně, večery u tv byly jen pro ni. Já zprávy nesleduji, přečtu si jen internet a tam se zase redaktoři předhánějí, kdo napíše dramatičtější a lákavější titulek a v TV to vlastně pak jen papouškují. Válka je strašná věc a děsí mě i propaganda a vymývání mozků, lhaní
    a překrucování pravdy. Nevyváženost zpráv působí na psychiku příšerně. A když se objeví jiná zpráva než válka, tak jsou to bouračky, hurikány a ničivé bouře, násilnosti.....Kdybych žila sama nevím, jestli bych takovou nálož vydržela.

    OdpovědětVymazat
  8. jo jo, Putin nejlepší lékař... vyléčil za pár dní covid... je to hrozné, osobně na zprávy už nekoukám delší dobu a teď momentálně ani nečtu :/ moc to nedávám, tak se tomu snažím vyhýbat. Jen se zeptám manžela, co nového a on mi to selektuje :)

    OdpovědětVymazat
  9. Možná by bylo dobré říkat dětem, aby se učily cizí jazyky proto, any si mohly poslechnout zprávy různých zemí.
    Tak si poslechnu zprávy různých jazycích a nestačím se divit.🤯

    OdpovědětVymazat
  10. Také si myslím, že jsou zprávy samé negativních informací. Ano, musíme vědět, co se děje ve světě, že je to hrozné, ale opravdu celou dobu jen a jen špatné zprávy? To si myslím, že je moc. Pro seniory to musí být ještě daleko horší. Na televizi vůbec nekoukám, max. si přečtu článek na internetu nebo v rádiu.

    OdpovědětVymazat
  11. Komerční televizní stanice už několik let nesleduji, prostě na ně nepřepínám a udělal jsem si z toho princip. Veřejnoprávní zprávy si dávkuji, aby se s nimi organismus dokázal lépe vypořádat. Dřív jsem si neuměl představit, že bych vynechal hlavní večerní zpravodajský pořad, teď už mi nedělá problém televizi nezapnout a dělat něco užitečnějšího :-).

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Rok se čtyřkou na konci

 Loňský Silvestr a oslavy nového roku u nás doma proběhly tradičně. Udělala jsem hromadu chlebíčků a jednohubek. Původně jsem myslela, že budeme s přítelem sami, ale nakonec přišla neohlášeně na návštěvu moje máma - ještě že bylo těch chlebíčků tolik! Na stole nechyběly ani tyčinky a brambůrky, prostě klasika. Chvíli jsme poseděli a povídali si o všem možném. Ač neohlášená návštěva, byla jsem moc ráda, že máma přišla. Původně jsme měli v plánu ještě procházku, ale tak nějak se nám po těch chlebíčcích nikam nechtělo. Tak jsem ještě nachystala další občerstvení, dosypala do misek brambůrky, a koukali jsme na televizi.  Vloni jsem také po letech dodržela pověru o praní prádla a nevynášení věcí z bytu - což se tedy týkalo odpadků. Mylně jsem se domnívala, že to platí jak na Silvestra, tak na Nový rok, ale na internetu jsem našla různé výklady. Ale nevadí, tak jsem si vyprala až dneska, a ten koš také nebyl ještě úplně plný. Tradičně si každý první den nového roku vaříme čočku s vajíčkem. N