Přeskočit na hlavní obsah

Překonaná závislost

 Na toto téma jsem se již kdysi rozepsala na starém blogu, ale od té doby uplynulo už pěkných pár let, takže jsem si říkala, že nebude špatné napsat jej s odstupem několika let znovu, protože tehdy byly mé zkušenosti čerstvé, a s odstupem let se na věci dívá člověk jinak.

Na začátku roku 2015 jsem se rozhodla řešit své problémy s poruchou příjmu potravy. Už několik měsíců jsem málo jedla, hodně jsem zhubla a došlo mi, že je něco hodně špatně a musím to řešit. Objednala jsem se tedy u nás ve městě k psychiatrovi, který sídlí na poliklinice v centru duševního zdraví. Nejprve jsem u sestry absolvovala dotazník na všechny možné otázky, ohledně rodinné anamnézy a tak, a pak už mě objednala k psychiatričce. Na první návštěvu jsem tam šla už asi za dva dny, říkala jsem si, jak je to fajn, že to jde takto rychle.

V ordinaci se mi líbilo, byla pěkně útulná, doktorka byla mladá, na první pohled sympatická. Představila se mi, podala mi ruku, a prý jí můžu tykat, jestli se tak budu cítit lépe. Jmenovala se Pavlína. Připadalo mi zvláštní, tykat si s psychiatrem, a tak jsem raději zůstala o toho neosobnějšího vykání.

Svěřila jsem se, trochu váhavě, Pavlíně se svými problémy s jídlem. Vše co jsem jí říkala si zapisovala do počítače, občas se na něco zeptala, a celou dobu se tvářila.... Divně. Nakonec mi řekla, že mám s velkou pravděpodobností anorexii, a musí se to prý co nejdříve začít řešit. A řešením pro mě měly být léky. Jedny jsem dostala na ráno a jedny na spaní.

K těm ranním mi Pavlína řekla, že jsou k tomu, aby se mi ráno dobře vstávalo a měla bych mít lepší náladu. A ty na spaní by mi měly po probuzení pořádně rozjet apetit. Budete mít ráno velký hlad, říkala mi s úsměvem.

Se dvěma recepty jsem odcházela z ordinace a vydala se hned do lékárny. Cítila jsem se dobře, že se můj problém začal řešit, i když ve formě léků. Ve své naivitě jsem si myslela, že léky všechno vyřeší, budu se cítit skvěle a konečně začnu jíst. Nemohla jsem se více mýlit... 

Z lékárny jsem si nesla domů dvě krabičky, a hned večer jsem si vzala půlku prášku na spaní. Už si to přesně nepamatuji, ale v příbalové informaci bylo něco o tom, že lék působí do půl hodiny. Vzala jsem si ho v osm, lehla si a čekala na účinky. Ani nevím jak jsem usnula, bylo to rychlé.

Jenže probuzení už zdaleka tak rychlé nebylo.

Asi patnáct minut jsem seděla v posteli a nemohla se vzpamatovat. Točila se mi hlava, bylo mi na zvracení, chtělo se mi strašně spát a zvedal se mi žaludek, takže jsem nevěděla, jestli nepůjdu zvracet. Zvracet jsem nebyla, ale dostala jsem strašný hlad. 

Vyjedla jsem půlku ledničky a šla zase na dvě hodiny spát. Cítila jsem se jako praštěná palicí. A to jsem v noci spala neuvěřitelných dvanáct hodin, a ještě jsem spala přes den... Sama za sebe jsem usoudila, že ty léky na spaní prostě brát nebudu. Měla jsem po nich hlad, což bylo super, ale nemohla jsem fungovat vůbec přes den. Chápejte, tehdy jsem chodila na praxi do školy na pět hodin ráno, vstávala jsem ve čtyři, takže abych byla vyspaná, musela bych jít spát ve čtyři odpoledne, což je nesmysl.

Takže léky na spaní jsem měla pouze jednou, a už jsem je dál nebrala. Bohužel už nevím, jak se jmenovaly, ale byly to malé žluté tabletky, které měly hrozně hořkou chuť.

Antidepresiva, která jsem měla napsána přes den, byla zajímavější. Tyto léky se jmenovaly Citalon. Tabletky měly 10 mg účinné látky a já měla brát půlku každé ráno. První dny jsem neměla dojem, že by se mnou léky něco zvláštního dělaly.

Ale postupem času jsem začala vnímat zvláštní pocit euforie, kdykoliv jsem si vzala ráno lék. Bude to znít praštěně, ale v hlavě se mi vždycky rozezněla nějaká písnička a ta mi tam hrála třeba půl dne. Krom pocitu euforie se dostavila únava.

Přijela jsem ve dvě hodiny ze školy, a šla jsem rovnou spát. Vstala jsem třeba v šest, něco málo podělala v domácnosti, osprchovala se, a šla zase spát. Chodila jsem spát třeba v sedm hodin večer, protože jsem se cítila hrozně unavená.

Další změna v mém chování bylo postupné oprostění od emocí. A to od těch dobrých, ale i těch špatných. Nedokázala jsem se už pořádně ničemu zasmát, všechno jsem brala hrozně vážně. Když mi zemřela babička, necítila jsem nic, neuronila jsem ani slzu, vnímala jsem to apaticky. Jako by to celé proplulo kolem, a mě se to nijak nedotklo.

Ovšem s jídlem to bylo také čím dál horší. Za celý den jsem třeba snědla jen půlku rohlíku, a připadalo mi to v pohodě. Za tu dobu užívání léků jsem dvakrát zkolabovala z hladu a skončila na kapačkách. Až později jsem se dozvěděla, že Citalon způsobuje nechutenství a jeho užívání může dokonce vést k anorexii.





Léky jsem brala více než dva roky. Stala se ze mě psychická a fyzická troska. Nic mě nebavilo. Jen spát a válet se v posteli. Nechtělo se mi ani chodit se psem. Chodila jsem za školu, třetí ročník učebního oboru jsem musela opakovat, protože jsem neměla absolutní zájem se na odborném výcviku třeba trochu snažit.

Mé chování se rapidně změnilo. Byla jsem agresivnější, často úplně zbytečně, jednou jsem se v čekárně u lékaře málem poprala s nějakou holkou. Šílené výkyvy nálad, častěji ty horší, asi dvakrát za tu dobu jsem měla několik dní tak nepříjemné deprese, že jsem už přemýšlela i o tom, jestli se nemám zabít.

A pak přišlo to nejhorší, a sice zapomínání. Hrozně se mi zhoršila krátkodobá paměť. Na praxi jsem nevěděla, co mi mistrová řekla před pěti minutami. Když jsem se jí přišla zeptat, jakou že mi to zadala vlastně práci, koukala na mě jak na šílence a myslela, že si z ní střílím. A projevovalo se to i v životě mimo školu.

Něco jsem si domluvila s mámou nebo s kamarádkou a na druhý den jsem to už nevěděla. Totální okno. Snažila jsem se o tom samozřejmě promluvit s Pavlínou. Tušila jsem, že za to můžou ty léky. Není přeci normální, abych ve dvaceti zapomínala jako pokročilá důchodkyně. 

Po dvou letech jsem léky vysadila. Sama. Vím, že jsem udělala pitomost, měla jsem se s někým poradit, ale už to bylo všechno natolik špatné, že jsem nevěděla co jinak dělat. Hodně se mnou hnulo to, že mě podruhé vedla s kolapsem sanitka do nemocnice a tam mi doktorka dost drsně promluvila do duše a na rovinu se mě zeptala, jestli chci umřít, protože můj fyzický stav k tomu pomalu, ale jistě spěje. Pro představu, tehdy jsem při výšce necelých sto šedesáti centimetrů vážila třicet osm kilo, což byla vážně tragédie.

Vysazení léků bylo těžké. Prvotním krokem bylo překonat strach z vysazení. Měla jsem jakousi fobii, že pokud ty léky nebudu brát, umřu, nebo se můj život ocitne v troskách. Nic z toho se ale nestalo. Pár dní jsem měla nepříjemné závratě a motání hlavy (jednou jsem málem spadla na autobusové zastávce), ale nic horšího se nedělo.

Naopak.

Můj život se dal do pořádku. Začala jsem jíst, být šťastná, ujasnila jsem si to, co v životě chci opravdu studovat, zmizely špatné nálady, deprese a únava. Dostala jsem se z poruchy příjmu potravy a začala jíst. Překonala jsem závislost na lécích, které mě zbrzdily úplně ve všem a dostaly mě do spousty špatných situací. 

Často na tuto epizodu s léky vzpomínám a zpětně vnímám to, že jsem Citalon začala jíst, jako jednu ze svých největších životních chyb. 

Proč o tom píšu až teď? Včera mě napadlo jen tak podívat se na uživatelské recenze k tomuto léku. Většina tam psala to samé, co sedělo mně. I to zapomínání, žádné vnímání emocí. Někteří uživatelé si ho ale zase naopak pochvalují. Samozřejmě, někomu tento lék může sednout, záleží i na tom, s čím se kdo léčí.

Při projíždění diskuzí jsem narazila na, pro mě šokující informaci. V nově zrevidovaném příbalovém letáku je informace, že užívání Citalonu může způsobovat anorexii a nechutenství, a to dokonce u jednoho uživatele z deseti. Takže toto byl pravděpodobně můj případ, moje problémy s anorexií zhoršily léky, které mi měly pomoci se z anorexie dostat. Strašné.

Jsem neuvěřitelně šťastná, že jsem se ze závislosti na lécích dostala včas a už netrpím poruchou příjmu potravy. Tohle pro mě bylo velké ponaučení a doufám, že se už nikdy nedostanu do životní situace, kdy bych musela antidepresiva brát.

Děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásný den, Vaše Eliss ♥



Komentáře

  1. Zajímavé téma.Netušila jsem,že se anorexie léčí AD.
    Brala jsem kdysi AD možná něco podobného,myslím Citalex na panické ataky,což je naprostý děs.Takové vedlejší účinky jsem neměla,já k práškům přistoupila s velkou důvěrou,že se toho problému zbavím a pracovala jsem na sobě i jinak.Měla jsem fajn kolegyně a když na mně viděly,že přichází ataka začaly se mnou dýchat a dařilo se.Za rok a půl jsem je na svůj popud přestala brát.Já nejsem velký spáč a po nich jsem spala více,jak 10 hodin a jediný co jsem pociťovala byla ztráta emocí.Brečím u všeho,u filmu,když si něco smutného přečtu a nejednou mi to vůbec nešlo.A určitě mi AD pomohly se dostat z toho nejhoršího a hlavně jsem se snažila sama.Už bych je ale nikdy nebrala,raději si uvařím meduňku.
    Eli,přeji ti,aby jsi už nic podobného nezažila.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
  2. Muselo to být hrozně těžké období. To je obrovský paradox - dají ti léky proti anorexii, které způsobují nechutenství, cože??
    Chudáku, zažila jsi těžké vedlejší účinky. Jsi dobrá, že jsi je zvládla vysadit sama. Já bych na to asi neměla odvahu.

    OdpovědětVymazat
  3. To je hodně děsivý příběh. Myslím, že řada psychiatrů prášky vyloženě nadužívá, ale teda tohle... to bylo v zásadě to nejhorší, co ti ta doktorka mohla udělat.

    OdpovědětVymazat
  4. Prožila jsi těžké období, ale zvládla jsi to. Také bych se mohla rozepsat o svém syndromu vyhoření a léčbě na psychiatrii. Z nemoci jsem se dlouhodobě léčila, ale nechci se k tomuto tématu už vracet ani v myšlenkách, protože mě ten stav připravil téměř o patnáct let mého života. Měj se hezky a hlavně se opatruj.

    OdpovědětVymazat
  5. Tak to jsi dobrá, že jsi to překonala. Když mi diagnostikovali anorexii, brala jsem AD Sertralin myslím... Žádné vedlejší účinky jsem naštěstí neměla a celkem brzy mi je dali pryč. Žila jsem takovým normálním studentským životem. No jo, pak přišla schizofrenie a o něco později epilepsie.
    Taky držím palce, ať už nikdy podobnou situaci nebudeš muset prožít.

    OdpovědětVymazat
  6. Jsi statečná, ne každý by podobný stav zvládl. Máš můj obdiv i proto, że o tom dokážeš takto veřejně psát.

    OdpovědětVymazat
  7. Tohle je neskutečné, skoro zničit život mladé holky úplně zbytečně! A není to ani tolik let nazpět, že bychom si mohli říct, že dnes už se to nestane. Po mnohaměsíčních problémech jsem nedávno dostala napsané prášky na pravidelné užívání a doktorka se 3x ujišťovala, že kdyby mi po nich nebylo dobře, byla jsem unavená, přibírala, cokoliv, tak se mám hlavně ozvat a vyměníme je za jiné. Tak nějak by to mělo vypadat, když už není zbytí a je třeba stav řešit (stabilizovat) léky.

    Držím palce, ať je z nepříjemného období jen vzdálená vzpomínka, a ať už je hlavně jen dobře. Máš můj hluboký obdiv, že ses dokázala z toho kolotoče způsobeného antidepresivy vymanit.

    OdpovědětVymazat
  8. Mentální anorexie i bulimie jsou nepříjemné nemoci, stejně tak bipolárně afektivní porucha (dříve maniodepresivní psychóza) - Péťa Muk spáchal sebevraždu.
    Já trpím více než 30 let cukrovkou - problém je, že to nebolí, takže člověk o tom ani neví a přijde se na to náhodou.

    OdpovědětVymazat
  9. Eliss, to je dobře, že jsi to takhle zvládla a obdivuju, že o tom dokážeš tady napsat. Mám s tímto tématem bohaté zkušenosti, ale nechci o tom psát. Milá Ellis, přeju hodně zdraví ! Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  10. Psychologům a psychiatrům vůbec nevěřím, podle mě jsou to šarlatáni, kteří vaří z vody a své pacienty pokud zrovna nezneužívají, tak jim určitě nijak nepomohou. Stačí si vzít Cimického a Stehlíkovou.

    OdpovědětVymazat
  11. Je opravdu těžké dostat se z takových problémů jaké jsi měla a proto velká gratulace. Protože je nadmíru těžké si prostě říct, že na tom musí jeden pracovat a nakonec je to všechno jenom o tom jedinci. Veškerá ta práce. Bohužel, kvalitních lékařů v oblasti psyché je velice málo. Hlavně těch, kteří ukážou správnou cestu. Nevím, jak moc to už bylo klinické, ale psychiatři často řeší problém jenom léky. Proto je lepší ze začátku schopný psycholog, který nemůže předepisovat. A pak, když uzná, že je to na léky, tak potom teprve psychiatra.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Dnešní kontrola u doktora

 V minulém článku, který pojednával o mých zdravotních potížích spojených s bušením srdce, tlakem v hlavě a pískání v uších, jsem zmiňovala, že dnes mám jít na kontrolu - doktor na pohotovosti to zdůrazňoval. Moje obvodní má opět dovolenou, takže jsem musela za zastupující lékařkou do nemocnice. Potíže nijak extra neustoupily. Včera v noci jsem nemohla vůbec usnout. Pořád se mi do hlavy vkrádaly špatné myšlenky - určitě umřu, srdce mi najednou přestane pracovat... Nemohla jsem tyto strašné věci dostat ven pryč z hlavy. K tomu se samozřejmě přidalo i bušení srdce. Tlaky v hlavě ale trochu povolily, i to pískání už je o něco snesitelnější. Ráno jsem tedy šla na autobus do města, a z autobusáku mi navazoval rychlý spoj do nemocnice. V čekárně nikdo nebyl, takže jsem jako při své minulé návštěvě vložila kartičku pojišťovny do přístroje, zmáčkla na displeji účel návštěvy, a sedla si do čekárny. Za chvíli už pro mě přišla sestra. Předala jsem jí svou lékařskou zprávu a vysvětlila, proč tu js