Přeskočit na hlavní obsah

Anthropoid (2016)

 Před pár dny jsem v televizi letmo zahlédla vzpomínkovou reportáž k výročí atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha, ke kterému došlo 27. května 1942 v Praze. A při této příležitosti jsem skoukla film Anthropoid z roku 2016. Kdysi jsem o filmu už slyšela, nicméně jsem tehdy nějak neměla náladu jej shlédnout, a proto jsem si film užila až s pětiletým zpožděním.

Snímek začíná přistáním dvou parašutistů na českém území. Nejsou to ledajací parašutisté, ale výsadkáři, čili speciálně vycvičení vojáci. 

Tito dva muži se jmenují Jozef Gabčík a Jan Kubiš. Jejich přistání sice proběhlo až na lehké komplikace celkem v pořádku, větší problémy je ale ještě čekají. Musejí se dostat co nejdříve do Prahy, aby mohli splnit svou misi, a k tomu se musí vypořádat s nepřáteli, jež číhají na každém kroku.

A jejich mise není nic menšího, než zabití říšského protektora Reinharda Heydricha. Oba muži se spojí s českými vlastenci, ubytují se u rodiny Moravcových. Jenže venku zuří válka, dva muži pohybující se po ulicích hlavního města by mohli být nápadní, proto se venku pohybují po boku dvou mladých, sympatických žen, které jsou také součástí odboje.

Jenže i některým českým vlastencům se moc nelíbí myšlenka atentátu. Sice se jim nelíbí to, jak a v čem žijí, v neustálém strachu o život a rodinu, jenže zabití jedné z pravé ruky Adolfa Hitlera bude mít dle nich pro celý český národ dalekosáhlé důsledky. Jenže rozkazy z Londýna, kde oba muži prodělali za přísně tajných podmínek výcvik právě k provedení atentátu, jsou jasné. Akce Antropoid musí být provedena za všech okolností. Touto akcí se totiž měla dokázat ta pravá hrdost českého národa, který se nesmíří s německou okupací.

Přípravy na atentát nejsou vůbec jednoduché. Vše musí být promyšleno do nejmenších detailů, přípravy zaberou týdny. Je potřeba přesně zaznamenat, kdy a s jakým doprovodem se protektor vrací na Pražský hrad, jestli jsou tyto cesty pravidelné či jsou nějaké odchylky...

A pak už nastane den D, 27. květen 1942. Den, který změnil chod dějin českého, ale i německého národa. Díky atentátu se ukázaly v plné kráse lidské povahy - zrada, zrůdná nenávist, ale i vlastenectví a hrdinství.

Operace Anthropoid byla určitě jedním z nejvýznamnějších milníků naší historie a ukázala odvahu a sílu Čechů. 


Na československé filmové databázi má Anthropoid osmasedmdesát procent. Natočen byl v koprodukci Velké Británie, České republiky a Francie. A nutno říci, že to byl dobrý tah, protože film působí opravdu velkolepě. 

Potěšila mě i přítomnost spousty českých herců, ale i mezi těmi zahraničními mi byla spousta tváří povědomá. Například Jamie Dornan, který se proslavil filmovou trilogií Padesát odstínů. Jamieho jsem jako herce moc nemusela, zrovna ve zmíněné trilogii mi jeho herectví připadalo takové "jalové," ale v tomto filmu mě opravdu příjemně překvapil.

Z českých herců si tu roli střihla například Aňa Geislerová, Alena Mihulová, Igor Bareš nebo Jan Budař. Režie se ujal Angličan Sean Ellis. Co jsem koukala na jeho filmografii, zase tolik toho nerežíroval, ale myslím, že režie tohoto filmu se zhostil se ctí. Dokonce se částečně podílel i na scénáři. 

Film má stopáž dvě hodiny, ale já jsem byla tak vtáhnuta do děje, že mi to uteklo jako nic. Téměř pořád se něco dělo, zajímavé dialogy, výborné herecké výkony, a hlavně pořádná dávka napětí a akce. Scény, ve kterých se střílí, jsou opravdu dobré, ale žádné velké násilí ve filmu není. Tedy až na dvě scény, které jsou trochu drsnější, ale pro diváky krvavých filmů to nebude hrozná podívaná.

Tvůrcům se nějak povedlo do filmu dostat atmosféru doby - strach, bezmoc, ale i odhodlání. Přirovnala bych to k pověstnému tichu před bouří. Ono je tak nějak jasné, že se něco začne dít, jen nevíme co, a kdy...

Pochválit musím i dobové kostýmy a vybavení bytů, celé to působilo hodně realisticky. Včetně nacistických uniforem.

Ze školy si většina z nás pamatuje, jak to s Kubišem a Gabčíkem dopadlo, ale každopádně to jsou opravdu velcí hrdinové. Poslední scény filmu byly opravdu hodně dramatické, na konci jsem z toho byla dojatá, přesto musím přiznat, že mi ve filmu trochu něco chybělo. Chvílemi to na mě celé působilo chladně a odtažitě, neumím vysvětlit přesně proč.

Samotná scéna atentátu byla ale natočena velmi věrně, podle toho, jak se můžeme dočíst v učebnicích a na internetových stránkách, což je velké plus. Jen škoda, že ve filmu nebylo dovysvětleno, nač vlastně říšský protektor přesně zemřel, protože to nebylo způsobeno střelbou jako takovou - jeho zranění na začátku nevypadala vůbec vážně, dokonce se pokoušel pronásledovat střelce - ale pravděpodobně se jednalo o nějakou bakterii či toxin, který se dostal do jeho otevřených ran a způsobil infekci či zánět, na který nebyla antibiotika.

Ale to jsou vše pouhé spekulace, každopádně atentát se povedl, akce byla úspěšná.

Film hodnotím čtyřmi hvězdičkami z pěti, a pokud bude v televizi, ráda se na něj znovu podívám. Na temné kapitoly naší historie bychom neměli zapomínat, ale brát je jako naši součást a poučit se z nich.

Pokud jste film neviděli a máte rádi historické filmy či se zajímáte o téma druhé světové války, rozhodně doporučuji ke shlédnutí.

A co Vy? Viděli jste tento film? Zajímáte se o historii a máte rádi historické filmy? Viděli jste třeba nějaký dokument s tématem atentátu na Heydricha, nebo jste na toto téma četli zajímavou knihu? Znáte osudy Kubiše a Gabčíka? Napište mi do komentářů!

Děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásný den, Vaše Eliss ♥



Komentáře

  1. Pro mne byli velcí hrdinové i ti, kteří výsadkářům pomáhali.
    Film jsem neviděl, ale o antentátu na říšského protektora jsem toho četl hodně. Vlastně i Hydrichovi samotném. Čím jsem starší, tím víc přemýšlím o zrádci Čurdovi (viz citace z gůůgle: "Nevydržel psychický tlak způsobený jeho matkou a sestrou, a tím, že si každý den četl seznamy mrtvých v novinách.")

    OdpovědětVymazat
  2. Film mě láká už delší dobu, díky za tip!

    OdpovědětVymazat
  3. Film jsem neviděl, ale o atentátu samém jsem si toho už našel v literatuře i dokumentech docela dost. Mimochodem, když jsem kdysi na vysoké škole měl měsíční praxi ve Výzkumném ústavu kovů, který tehdy sídlil na zámku v Panenských Břežanech, probíhaly tam experimenty mimo jiné i v Heydrichově koupelně, kde se, myslím, dělalo i superčisté indium.

    OdpovědětVymazat
  4. Film jsem viděla několikrát a vždy obdivuji jejich statečnost.Viděla jsem i několikrát český film Atentát,myslím,že jsou oba filmy na Youtube.O této tématice jsem četla hodně a viděla i dost dokumentů.
    Eliss,měj hezký víkend

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj,
    film jsem viděla několikrát, dokonce jsem na něj vzala naše žáky do kina. Brečela celá škola. Reálně ta závěrečná scéna byla mnohem dramatičtější. Neměli takové zbraně jako ve filmu. Neměli bychom zapomínat i na ty ostatní, ne jen na Kubiše a Gabčíka. Film je udělaný hodně dobře a dost se drží historických faktů, což mám ráda. Nakonec jsem spokojená i s tou mezinárodní koprodukcí, protože díky tomu se o hrdinství našich lidí v době, kdy tady byl československý odboj téměř zničený, dozvěděl celý svět. Jeden známý z Irska viděl film a pak nám psal, že vůbec o této akci nevěděl. Je to zvláštní, ale v zahraničí se o tomto atentátu moc nemluví.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
  6. Tohle je téma pro mne. Film i osudy všech zúčastněných samozřejmě znám, jak jinak. Byla jsem se kdysi podívat na místo, kde se stal atentát a byla jsem i v pravoslavném kostele u Karlova náměstí. Několikrát jsem kolem procházela a je to zážitek. Tomu říkám hrdinové. Mám i vzpomínku na blogu v den výročí.

    OdpovědětVymazat
  7. Také je obdivuji. A také hodně moc ty, co jim pomáhali. Zdraví Marie

    OdpovědětVymazat
  8. O filmu vím, ale neláká mě, z vyprávění dědečka vím, jak hrozná to byla doba. Nejen Gabčíka a Kubiše považuji za hrdiny,ale akce samotná... ty tisíce nevinných obětí...a žádná odpověď? Žádná reakce ?!

    OdpovědětVymazat
  9. Eliss, film jsem viděla, líbil se mě a četla si o tom. Hodně to zajímá nejmladšího syna, to je jeho parketa. Také obdivuju statečnost...Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  10. Zajímám se o 2. světovou válku, takže toho mám o této akci hodně nastudováno. Byli jsme i v kostele, kde je našli. O filmu jsem slyšela, ale bohužel ještě neviděla, moc se těším, až se na něj podívám, díky za tip :)!
    Leník

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Rok se čtyřkou na konci

 Loňský Silvestr a oslavy nového roku u nás doma proběhly tradičně. Udělala jsem hromadu chlebíčků a jednohubek. Původně jsem myslela, že budeme s přítelem sami, ale nakonec přišla neohlášeně na návštěvu moje máma - ještě že bylo těch chlebíčků tolik! Na stole nechyběly ani tyčinky a brambůrky, prostě klasika. Chvíli jsme poseděli a povídali si o všem možném. Ač neohlášená návštěva, byla jsem moc ráda, že máma přišla. Původně jsme měli v plánu ještě procházku, ale tak nějak se nám po těch chlebíčcích nikam nechtělo. Tak jsem ještě nachystala další občerstvení, dosypala do misek brambůrky, a koukali jsme na televizi.  Vloni jsem také po letech dodržela pověru o praní prádla a nevynášení věcí z bytu - což se tedy týkalo odpadků. Mylně jsem se domnívala, že to platí jak na Silvestra, tak na Nový rok, ale na internetu jsem našla různé výklady. Ale nevadí, tak jsem si vyprala až dneska, a ten koš také nebyl ještě úplně plný. Tradičně si každý první den nového roku vaříme čočku s vajíčkem. N