Přeskočit na hlavní obsah

Zázračné léky?

 Před pár dny jsem v jednom časopise narazila na velmi zajímavý článek o "zázračných" přírodních lécích, které podle jeho autora nejsou zase tak známé. Článek mě zaujal, protože se týkal veskrze přírodních věcí, a já bych chtěla tyto přírodní zázraky v dnešním článku trochu rozebrat. 

Příroda nám totiž často opravdu poskytuje hotové dary, které můžeme i přehlížet, protože nejsou jako farmaceutické výrobky propagovány a nemají reklamu v televizích, a to z toho jediného důvodu. To, co je přírodní, si můžeme pořídit zcela zdarma nebo za nějakou symbolickou částku, a právě velké korporace z toho nebudou mít ani korunu.

Jako první bych chtěla zmínit matchu. Ta bývá také označována jako "zelený poklad, superpotravina, či elixír mládí. Jedná se o zelený prášek, ve své podstatě o koncentrovaný mletý zelený čaj pocházející z Japonska. Poslední dobou je po světě čím dál více oblíbený. Buddhističtí mniši se prý po pravidelné konzumaci matchy dožívají vyššího věku a vyhýbají se jim nemoci. 

Před pár lety jsem si matchu koupila v obchůdku s kávou a doma jsem si ji uvařila, bohužel mi její chuť přišla odporná, a nápoj samotný mi připadal slizký a tak trochu evokoval žabince. Ani jsem ho tenkrát nedopila a do dalšího pokusu jsem se už nepustila. Ale věřím tomu, že je spousta lidí, kteří si ji rádi dopřejí. Mezi její prospěšné účinky patří například:

1.) Detoxikace těla

2.) Spalování kalorií

3.) Navozuje pocit klidu

4.) Posiluje paměť a koncentraci


Podle historické tradice má čaj matcha při pravidelné konzumaci zásadním způsobem prodloužit věk. Kdoví, co je na tom pravdy?

Před asi měsícem jsem viděla s přítelem velmi zajímavý a pěkně zpracovaný dokument o houbách. Jmenoval se Fantastic Fungi a byla v něm mimo jiné řeč i o houbě reishi. Jeden pán tam mluvil o tom, že jeho mamince pomohla porazit zrádnou rakovinu, ač jí lékaři nedávali téměř žádnou naději, a pak byli opravdu překvapeni.

Česky tuto houbu můžeme znát pod názvem Lesklokorka lesklá. Tato houba na první pohled tak trochu klame svým tělem. Za syrova je pro svou velkou hořkost a dřevnatost nejedlá. Stačí ale správná příprava, a máme doma kus tradiční čínské medicíny. Například sušenou reishi stačí zalít horkou vodou, nechat patnáct minut louhovat, poté ještě povařit půl hodiny na mírném ohni a máme hotovo. Odvar je možno dochutit medem, a měl by se pít pouze jednou denně.

Nedovedu si představit, jak tento odvar chutná. Chuťově to nebude asi vábné, ale proč ne?

Reishi výrazně stimuluje imunitní systém, zvládne dokonce bojovat i s pneumokoky a stafylokoky. Má také protizánětlivý účinek, zpomaluje stárnutí buněk a podporuje detoxikaci.

Dá se ale koupit také ve formě kapslí. Sto dvacet tablet stojí na českém trhu šest set třicet devět korun. Věřím, že dokáže určitým způsobem pomoci i vážně nemocným lidem, a její účinky jsou přeceňovány. 


A pak je tu kurkuma, což je poměrně známé koření a hlavní složka kari. Často se používá v indické a thajské kuchyni.

Ale kurkuma není jen tak obyčejné koření. Ne nadarmo se jí říká žlutý poklad. Je vyhledávána zejména pro své antioxidační účinky. Ty ovlivňují zdraví celého organismu, hlavně ale srdce, mozku a pohybového aparátu. Podporuje činnost jater, a je velkým pomocníkem při léčbě lidí s poškozenými játry, jako jsou například alkoholici.

Mimo jiné ale podporuje i normální stav pokožky, kloubů, a také působí příznivě na duševní rovnováhu. 

Kari koření se dá použít v v kuchyni opravdu všestranně. Do omáček, do tofu, do polévek a zeleniny. Pro opravdové milovníky kari je tu zlaté mléko. Jeho příprava není vůbec složitá. Do ohřátého sojového nebo mandlového mléka přidáte kari, kardamon, chilli a zázvor. To necháte rozpustit, a vypijete. Nejlépe před spaním. Upřímně, zrovna tohle mě neoslovilo, ale kari mám ráda jako koření do masa. Vepřové nudličky kořeněné kari jsou pro mě lahoda. Jemně nasládlá štiplavá chuť. Mňam.



Přírodních zázraků a pomocníků je spousta, a těm bych se ráda věnovala v některém dalším článku, protože se jedná o opravdu zajímavé věci.

A co Vy? Zkoušeli jste někdy houbu reishi, třeba ve formě tablet? A co čaj matcha, zkoušeli jste, nebo dokonce pijete pravidelně? A máte rádi kari? Napište mi do komentářů, budu se moc těšit!

Děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásný den, Vaše Eliss ♥



Komentáře

  1. Matcha je fajn nejen pro své antioxidační účinky, ale mám ji ráda i na vaření. Hezky obarví a dochutí dezerty. Kurkumu zase miluje babička, sype ji úplně všude, až ji kvůli tomu nemůžu ani cítit. :D

    OdpovědětVymazat
  2. Reishi zatím ne, ale kupujeme hlívu ústřičnou.

    Kari miluji a kurkumu přidávám ještě navíc k té kupované směsi.

    Na účinky bylinek a koření věřím.
    Teď třeba do kafe (čekankového) místo cukru dávám skořici :-)

    OdpovědětVymazat
  3. K superpotravinám jsem poměrně skeptická, protože si myslím, že neexistuje žádná jedna potravina, která by sama o sobě měla nějaké zázračné účinky. Jasně, matcha jistě bude zdraví prospěšná, ale buddhističtí mniši mají také velmi pravidelný životní režim s dostatkem spánku, pohybu i meditace a bez nezdravého jídla, takže ten dlouhý život bude spíš výsledkem celé souhry faktorů. Je ale dobré vědět, co všechno nám příroda může dát - a když to nakombinujeme podobně jako ti mniši (nebo konec konců mniši a jeptišky v našich končinách, ti se také často dožívají velmi vysokého věku), tak to bude fungovat :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Zajímavý článek. Přeji ti krásný den.

    OdpovědětVymazat
  5. O matche jsem slyšela, ale nezkoušela.
    Kari miluji, nudličky jsem jedla poprvé ve školní jídelně a jsou skvělé :)
    Mám ráda měsíček, heřmánek, konopnou mast (ta mi teď hodně pomohla na bolavé šlachy z tělocviku) a echinaceu.
    Snažím se jíst zdravě, dala jsem si k snídani pohankovou kaši, taková bez chuti, ale když si do toho nakrájím ovoce (jablko, hrušku, banán), tak je to skvělé :)
    Leník

    OdpovědětVymazat
  6. Já si vystačím se syrovou cibulí.

    OdpovědětVymazat
  7. I u nás máme rostliny s vynikajícími ucinky.. Česnek, jitrocel, Mata peprná, dobromysl, šalvěj.. Ale neprecenovat a nedělat z toho zázrak...

    OdpovědětVymazat
  8. Matchu jsem kdysi ochutnala v jednom nákupním středisku. kde byla prezentace. Vůbec mi to nechutnalo. Reishi si občas koupím, ale pravidelně užívám BetaGlukan. Na zahradě pěstuji bylinky, když jsme na chatě bylinkové čaje u nás nechybí ☺☺☺

    OdpovědětVymazat
  9. Eliss, kari mám také ráda. Výborné je kuřecí maso na kari s jablky - hotové během chvíle. Ostatní jsem nezkoušela, ale věřím, že má léčivé účinky. I když ten čaj myslím není jedinou zásluhou dlouhověkostí mnichů - tam určitě hraje roli jejich vyrovnanost a klid místa, kde žijí :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Je to zajímavé.Myslím,že jsem měla z toho Reishi,ale vůbec nevím,zda to k něčemu bylo.Věřím, ale v sílu bylinek.
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
  11. Matchu jsem měla párkrát, prostě mi nejede :( A reichi jsem nezkoušela, ale vyzkoušela jsem plno dalších přírodních "léků", takže na sílu bylinek věřím!

    OdpovědětVymazat
  12. Matchu jsem nikdy neměla, ale už jsem se s tím v obchodě setkala. Na tu paměť by se mi hodila :D
    Reishi - tohle slyším poprvé.
    Kurkumu bych ráda přidala do jídelníčku, ale musím počkat až bude nová kuchyň, kde budu kuchtit :D

    OdpovědětVymazat
  13. Ten elixír mládí je úplný zázrak, všechny 4 účinky jsou prima, jen abychom ale nedopadli jako v povídce Francise Scotta Fitzeralda Podivuhodný příběh Benjamina Buttona a neomládli až do kojeneckého věku. Tak daleko by to nemuselo jít :).

    OdpovědětVymazat
  14. Ellis, zdravím. Opět dobré téma...Mám ráda bylinky, ale upřednostňuju ty, co rostou tady u nás v Čechách. Sbírám a suším na čaje, dělám mastě, tinktury, sirupy a "lektvary", jak já říkám, používám je při vaření. Baví mě to. Nejsem žádná bio žena, co jí jen zrní. Řídím se tak nějak selským rozumem. Ale matchu a kurkumu občas taky použiju. Zdraví Tě Lenka

    OdpovědětVymazat
  15. Popravdě, na žádné superpotraviny moc nevěřím, protože spoustu práce na nich odvede marketing a "tichá pošta", což je ovšem taky forma marketingu. Ale třeba matchu mám moc rád, přivezl jsem si kdysi výbornou z Japonska a taky jsem se pak v Praze celkem pravidelně jako host zúčastňoval báječných japonských čajových obřadů.

    OdpovědětVymazat
  16. Matchu jsem ochutnala zatím jedenkrát, měla jsem z toho hrůzu, ale konbinace to byla dobrá. Ochutnala jsem ji tenkrát na akci pro kuchaře Matcha palačinky s mascarpone. Tuhle houbu tedy neznám vůbec.
    Jsem ráda, že jsem se o těchto surovinách dozvěděla něco více :)

    A co se týče kurkumy, tu my u nás dáváme všude, tedy hlavně mamka když vaří, do polévek, omáček a já jsem si z toho tenkrát dělala zlaté mléko, kvůli imunitě.

    OdpovědětVymazat
  17. Amazing post!
    Thanks for sharing 😍😍
    Regards:)

    OdpovědětVymazat
  18. Matchu vidím teraz na sociálnych sieťach všade, ale ešte som ju neskúšala :)
    What A Fancy World

    OdpovědětVymazat
  19. Ellis, kari zcela vyjímečně. Jinak jak píše Tlusťjoch, tak také syrovou cibuli a k tomu tlačenku s octem.

    OdpovědětVymazat
  20. Zkušenosti s tím nemám, jen občas třeba kuře na kari.. nevím, jestli se to počítá.. Nikdy jsem tomu ještě nevěnovala moc pozornost, ale tenhle článek je opravdu zajímavý :) Těším se na další!

    OdpovědětVymazat
  21. To by byla hezká představa, kdyby v domech si lidé místo prášků dávali zdravé potraviny. Já nikdy nic z toho neměl, ale zaujalo mě to. Trochu jsem nepochopil větu: „Věřím, že dokáže určitým způsobem pomoci i vážně nemocným lidem, a její účinky jsou přeceňovány. " možná to a mělo být ale. Ale i tak se mi článek líbil. :)

    OdpovědětVymazat
  22. Great post :)
    „Zapraszam także do siebie na nowy post - KLIK

    OdpovědětVymazat
  23. Veľmi pekný a zaujímavý článok. Ja som matchu ešte nikdy neskúšala, ale vidím veľa ľudí v mojom okolí ako ju pravidelne pijú. Určite by som ju chcela aj ja vyskúšať, ale musím si o nej načítať viac. Je veľa druhov a rôzne cenové kategórie a podľa mňa aj tam môže byť celkom rozdiel v chuti a konzistencií.

    xxAlexandra z MS ALWAYS LATE

    OdpovědětVymazat
  24. I o přírodních lécích se říká - co má účinnost, má i vedlejší účinky. A co nemá vedlejší účinky, nemá žádné - krom placeba (a placebo je obvykle silné). V Německu je velmi oblíbený Johanniskraut (česky třezalka tečkovaná) jako antidepresivum. Mezi pacienty žádaný, protože žijí dojmem, že přírodní výtahy a bylinky jsou zdravé a neškodné. Omyl, výtah z třezalky je dost jedovaný - játra, ledviny. Podobně je to uváděné i u dalších bylinných přípravků. O reischi jsem jen namátkově našel na německém internetu poznámku - nesprávně zpracovaný může obsahovat aflatoxiny (z plísní).
    Nechci odrazovat, mátový čaj jsem miloval. Jsem možná příliš stigmatizovaný několika přednáškama o nebezpečnosti fytoterapie.

    OdpovědětVymazat
  25. Dostali jsme soupravu matcha - čaj a metličku a misku. A knížku o čaji. Docela rádi si matcha tea připravujeme a nepřipadá mi slizký :)
    Kurkumu jsem si také pořídila, reishi zatím ne.
    Ale cibule je taky super! :)
    Zdraví Marie

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Dnešní kontrola u doktora

 V minulém článku, který pojednával o mých zdravotních potížích spojených s bušením srdce, tlakem v hlavě a pískání v uších, jsem zmiňovala, že dnes mám jít na kontrolu - doktor na pohotovosti to zdůrazňoval. Moje obvodní má opět dovolenou, takže jsem musela za zastupující lékařkou do nemocnice. Potíže nijak extra neustoupily. Včera v noci jsem nemohla vůbec usnout. Pořád se mi do hlavy vkrádaly špatné myšlenky - určitě umřu, srdce mi najednou přestane pracovat... Nemohla jsem tyto strašné věci dostat ven pryč z hlavy. K tomu se samozřejmě přidalo i bušení srdce. Tlaky v hlavě ale trochu povolily, i to pískání už je o něco snesitelnější. Ráno jsem tedy šla na autobus do města, a z autobusáku mi navazoval rychlý spoj do nemocnice. V čekárně nikdo nebyl, takže jsem jako při své minulé návštěvě vložila kartičku pojišťovny do přístroje, zmáčkla na displeji účel návštěvy, a sedla si do čekárny. Za chvíli už pro mě přišla sestra. Předala jsem jí svou lékařskou zprávu a vysvětlila, proč tu js