Přeskočit na hlavní obsah

Leváctví

 Začátky školní docházky pro mě byly v mnohém celkem krušné. Uměla jsem už všechna písmenka abecedy, měla jsem nějaké základy počtů, ale jak přišlo na psaní, bylo to horší. Ne a ne se to naučit. Například psací písmenko A pro mě byl neřešitelný rébus. Jak to mám napsat? Problém byl v tom, jak se naučit vést ruku a ovládat ji. A to ani nemluvím o rozmazaných písmenkách v sešitě - nejlepší na to byla čínská pera. Při psaní domácích úkolů jsem vždycky čekala, až to zaschne, abych mohla psát dál a měla to alespoň trochu úhledné.

Problém byl totiž v tom, že všichni kolem, i mí rodiče, byli praváci. Zato já, jediná z rodiny, levák. A protože mi to všichni ukazovali pravou rukou, můj mozek to odmítal přijmout. Jinak jsou levačky ještě dvě moje sestřenice, jinak všichni píší pravou, i můj bratr.

Ve třídě jsme z dvaceti dětí byli leváci jen tři. Na začátku roku jsem si vždycky sedala na levou stranu, když jsem seděla vpravo, šťouchala jsem rukou do spolusedícího. Vždycky mě udivovalo, že se lidi pořád tak diví tomu, že píšu levou rukou. Poznámky typu: Jak tak můžeš psát? To si nevykloubíš ruku? Slýchávám to poměrně často. S úsměvem na to odpovídám, že já bych zase nezvládla psát pravou. Levá ale není tak úplně moje dominantní ruka. Myš k počítači držím v pravé, a levou rukou zase neumím stříhat. To musím pravou, v levé na to nemám cit. Ale potraviny krájím levačkou.

Když jste levák, máte to v mnoha ohledech složitější. Třeba takové ty spirálové bločky, které jsou vyráběny snad jen pro praváky. Pokud do nich chce levák psát pěkně od začátku, hrozí vykloubení celé ruky. 


Když jsem byla na školní praxi v kuchyni, jednou jsem si zapomněla doma nože. Měla jsem škrabat zeleninu, a mistr mi půjčil škrabku. S úsměvem jsem mu ji vrátila. Byla totiž pro praváky. Doma na brambory nepoužívám škrabku, ale nožík, s tím se mi pracuje lépe.

Ani v historii to leváci neměli nikdy jednoduché. Například ještě v devatenáctém století se stávalo, že lidé píšící levou rukou bývali vyloučeni ze společnosti a bylo na ně pohlíženo jako na vyvrhele. A leváci se začali již od dětství násilně přeučovat na praváky. V Československu se tak dělo až do roku 1967. Toto mohlo mít podle odborníků za následek závažné vývojové poruchy, a navíc si často tito přeučení jedinci pletli levou a pravou. U přeučovaných leváků také vznikal odpor k psaní a škole celkově, protože asi tak nějak cítili, že bylo do jejich vývoje nepřirozeně zasáhnuto.

Vůbec si nedovedu představit, že by mě někdo přeučoval na používání pravé ruky. Když jsem zkoušela psát pravou, vždycky z toho vyšly jen klikyháky, které se absolutně nedaly přečíst.

 Je moc dobře, že dnes se toto už neděje, že každý si může již v dětství zvolit svou dominantní ruku a nikdo mu to nebude nijak zazlívat.



Na závěr jsem si pro Vás připravila několik zajímavostí o leváctví a levácích!

1.) 10% světové populace jsou leváci

2.) Od 13. srpna 1996 se slaví den leváků

3.) Předčasně narozené děti jsou často leváci

4.) Je vice leváků s IQ přes 140 než praváků

5.) Praváci mají podle výzkumů lepší zubní hygienu než leváci a menší výskyt zubního kazu

6.) Mezi slavné leváky patří například Bill Gates, Isaac Newton, Lady Gaga nebo Morgan Freeman 

To jsou opravdu docela zajímavé věci, a překvapilo mě třeba to s tou zubní hygienou. Proč by mělo mít vliv na čistotu zubů to, jestli držím kartáček v levé nebo pravé ruce? Zvláštní. 

Každopádně, levák to má v lecčem opravdu v životě o trošku složitější, a je legrační sledovat reakce praváků, které často udivuje leváctví a pozastavují se nad tím. 

A co Vy? Píšete levou, nebo pravou rukou? Nebo používáte jako já k některým věcem oboje ruce? A máte v rodině nějaké leváky? Napište mi do komentářů, budu se moc těšit!

Děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásný den, Vaše Eliss ♥



Komentáře

  1. Ne, jsem pravák na manipulaci s psacími potřebami, jinak je mi celkem jedno, kterou ruku na co používám. Ale jednou jsem se s poznámkami setkala, na brigádě ve fabrice na tonerový kazety za mnou přišly zaměstnankyně, jestli jsem levák. Já na to že ne a ony že pozorovaly, jak jednu maličkou, blbě zasaditelnou komponentu zasazuju do kazety levou rukou, tak jak to můžu dělat, že ony by to levou nikdy nezvládly. Já na to, že když jsem si zažívala skládání kazet, tak jsem si to prostě zažila takhle a je to tak pro mě pohodlné a ony furt nechápaly. Já ale nechápu, jak někdo nechápe, vždyť je to snad dneska úplně jedno, ne, jak se divit, jestli někdo nejdřív postaví hrnek pod kávovar a pak doleje vodu do zásobníku nebo naopak, vždyť na tom nezáleží :D

    OdpovědětVymazat
  2. Jeden můj spolužák byl precviceny levak ještě v 70.letech..psychicky ho to ne poznamenalo, ale skrabal jako kocour, i když byl jinak manuálně velice zručný, až na to psaní a kreslení..

    OdpovědětVymazat
  3. Moje babička je levák, ale na psaní ji přeučovali na pravou ruku. Já jsem sice pravák, ale některé věci dělám jako levák. Pro učitelky asi musí být těžké, učit se s dětmi leváky psát, ne? (Když jsou samy pravačky).

    OdpovědětVymazat
  4. Já jsem pravák a tak člověk nad tím ani nepřemýšlí, co všechno může být pro leváka problém. A je toho koukám dost. Pamatuju se ze základky, že učitelka ve třídě nutila leváka psát levou rukou. Zajímavé téma.

    OdpovědětVymazat
  5. Jsem pravačka, ale ve škole (1961) jsem se se psaním taky trápila. Požadovaný způsob byl, aby tužka mířila k rameni. Mně se ale líbilo mít ruku otočenou a tužka míří někam doprava dopředu. A píšu tak dosud. I když teď už rukou člověk moc nepíše :)
    Ráda jsem se z Tvého článku poučila :)

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Eliss,
    já jsem taky levák a mám to podobně jako ty, některé věci dělám i pravou (myš, nůžky, nůž, škrabka). Třeba oči si maluji oběma rukama, ale obrázek nakreslím jen levou. Mamka je taky levák a ta dělá vše levou. Babička od táty je přeučená levačka, teď tedy pravačka, a je vyučená jako malířka na porcelán. Uměla na něj kreslit oběma rukama. Jinak to pro nás leváky není snadné, u nás ve sboru jsem jediná levačka a třeba porady máme zásadně v posluchárně, kde jsou židle se stolky po straně. Jsou to diskriminační stolky jen pro praváky, já se tam prostě nevykroutím. Taky nerada píšu na tabuli, protože si to zároveň hranou ruky mažu. A samozřejmě pořádně škrábu, žáci se mě věčně ptají na to, co je to v tom testu za H (a jsou to 3 body - 3b). Měj se krásně!
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
  7. Kromě té škrabky na zeleninu jsou i jiné nástroje a pomůcky, které jsou jiné pro praváky a leváky. Například golfové hole. Já jsem pravák, ale hokejku držím jako levák.
    Moje milostivá je levák. V kuchyňském šuplíku máme ty škrabky na zeleninu dvě.

    OdpovědětVymazat
  8. Já jsem přecvičený levák. Za mě v padesátých letech to ve škole tak bylo. Pisu pravou, ale házím levou a silnější mám levou ruku, skok vysoký ve škole jsem jediná absolvovala rozběh z druhé strany než ostatní, stejně tak podání ve volejbale a mnoho dalšího...Teď už je to jedno a u dětí se to neřeší.



    OdpovědětVymazat
  9. Já jsem přeučený levák. Píšu pravou, ale levou dělám spoustu věcí taky. Leváků okolo sebe pár mám a je fakt, že se jich často někdo ptá, jak můžou psát levou. Přesně, jak píšeš :) Zaujaly mě ty zajímavosti!

    OdpovědětVymazat
  10. U nás v rodině jsme všichni praváci.Levou bych já nic neudělala,jsem na ni opravdu levá.Ani žádného leváka neznám,hned bych totiž zkoumala,jak může tak zvláštně psát.Leváků je hodně mezi herci,to jsem si mockrát všimla.
    Měj hezký večer

    OdpovědětVymazat
  11. Tak ty zajímavosti jsou dost dobrý. Já jsem tedy pravák skoro na všecko, ale některé drobnější věci se snažím dělat levou (otevírání lahví, čištění zubů a tak...). Zkoušela jsem i psát levou, to většinou dopadne jako nečitelné klikyháky a mě bolí ruka. Vždycky mě vy leváci fascinujete, jak děláte ty věci naopak, ale stejně obratně.
    Adéla :)

    OdpovědětVymazat
  12. Mě by hlavně zajímalo, jak je to s tím 5. bodem, máš tam ve větě dvakrát pravák... :D Jinak já jsem pravák a v rodině vím pouze o jednom leváku. Za to přítel je levák, tak uvidíme, co pak budou děti :) Jinak jsem se také dozvěděla spoustu nového, moc hezky napsaný článek.

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  13. A copak levák, který je svým založením pravičák :).

    OdpovědětVymazat
  14. Že mají leváci vyšší inteligenci o tom se mluví už dlouho. Viděla jsem tady i nůžky a jiné pomůcky pro leváky , dokonce byl někde i obchod speciálně pro ně. 😊

    OdpovědětVymazat
  15. Být levák, to je ještě pohoda. Ale. být pravolevák ci levopravák... tak to zábava😊

    OdpovědětVymazat
  16. Já píšu pravou, ale ségra levou a to jsme jednovaječná dvojčata :D. Podobně to mají i sestry Plíškovy. Taky jednovaječná dvojčata, ale jedna je pravačka a druhá levačka. Hanča taky krájí levou, ale příbor má jako pro praváky. Jinak nikoho v rodině, kdo píše levou nemáme. Na základce nás bylo 18 a pouze 2 byli leváci. Na střední (25 ve třídě) byla levák Hanča a pak ještě holčina, která ale uměla psát oběma a různě to střídala :D.
    Ano, mám známé, kteří se museli za totality přeučovat na praváky. Např. učitel ze střední, který ale umí psát oběma a také je střídá, podle potřeby :D.
    Zajímavé ale je, že když Hanča hrála tenis, držela raketu v pravé ruce! To jsem se hodně divila.
    Děláme si ze sebe srandu, když se jí občas zeptám: ,,Proč píšeš levou?" :D
    V lavici jsem také seděla vždy napravo a Hanča nalevo, abychom se nedrkaly. Podle toho, kterou rukou píšeme nás taky učitelé na začátku poznávali :D
    Leník

    OdpovědětVymazat
  17. U nás se to dědí, z otcovy strany, u někoho méně u někoho více. Vyhoda je, že když nemůžeš jednou, děláš druhou. 😂

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Rok se čtyřkou na konci

 Loňský Silvestr a oslavy nového roku u nás doma proběhly tradičně. Udělala jsem hromadu chlebíčků a jednohubek. Původně jsem myslela, že budeme s přítelem sami, ale nakonec přišla neohlášeně na návštěvu moje máma - ještě že bylo těch chlebíčků tolik! Na stole nechyběly ani tyčinky a brambůrky, prostě klasika. Chvíli jsme poseděli a povídali si o všem možném. Ač neohlášená návštěva, byla jsem moc ráda, že máma přišla. Původně jsme měli v plánu ještě procházku, ale tak nějak se nám po těch chlebíčcích nikam nechtělo. Tak jsem ještě nachystala další občerstvení, dosypala do misek brambůrky, a koukali jsme na televizi.  Vloni jsem také po letech dodržela pověru o praní prádla a nevynášení věcí z bytu - což se tedy týkalo odpadků. Mylně jsem se domnívala, že to platí jak na Silvestra, tak na Nový rok, ale na internetu jsem našla různé výklady. Ale nevadí, tak jsem si vyprala až dneska, a ten koš také nebyl ještě úplně plný. Tradičně si každý první den nového roku vaříme čočku s vajíčkem. N