Přeskočit na hlavní obsah

Kdo postavil Měsíc?

 Dnes bude knižní recenze pojatá trošku jinak, protože se mi do ruky dostala zajímavá knížka, a myslím, že by si zasloužila trochu jiný pohled. 

Před pár lety jsem měla dilema, co koupit příteli k narozeninám. Nakonec jsem se rozhodla pro knížku, a protože má rád různé dokumenty a filmy o vesmíru, zaujala mě v knihkupectví knížka s názvem Kdo postavil Měsíc? Už ten název mi připadal zvláštní, protože mě jako první napadlo, že Měsíc přeci nikdo nepostavil, je to planeta jako každá jiná. Jenže po tom, co jsem si knížku přečetla, si tím už nejsem tak jistá...



Knížka byla vydána v nakladatelství Knižní klub v edici Záhady a napsal ji kolektiv dvou autorů. 

Měsíc  je sám o sobě zvláštní vesmírné těleso. Neřídí se známými zákony astrofyziky a neexistuje teorie o jeho původu, která by dokázala vysvětlit známé skutečnosti a jevy. Teoreticky by tu totiž vůbec neměl být. Podle autorů byl Měsíc uměle vytvořen, a to proto, aby v koexistencí se Zemí udržoval podmínky právě na naší planetě nutné pro Život.

Podle jejich teorie tedy nějaký neznámý činitel - snad nějaká mimozemská civilizace, vytvořila uměle Měsíc asi před 4,6 miliardy let právě proto, aby postupem evoluce mohlo dojít k postupnému zdokonalení lidské rasy. Měsíc měl být vlastně takovým inkubátorem pro vznik lidské rasy. Země i Měsíc mají mít stejné stáří a je možné, že obě tělesa byla vytvořena ve stejnou chvíli. Zjednodušeně se dá říci, že si nás tato neznámá civilizace vypěstovala jako pokusný projekt. Jenže proč by to nějaká taková vyspělá civilizace dělala? Jen pro zábavu, nebo proto, že má s lidmi třeba v pozdějším stadiu nějaké záměry? 

To je dost zvláštní teorie. Já si myslím, že mimozemská civilizace by se nám už dávno ozvala, a tak nějak si nedovedu představit, jak by takové stvoření Měsíce, potažmo Země, vypadalo v praxi. 

Matematická zpráva, čísla týkající se Měsíce samotného či jeho vztahu k Zemi nám také mohou dát zajímavé souvislosti k zamyšlení:

366 - počet otáček Země za rok

366% - velikost Země vůči Měsíci vyjádřena v procentech

400 - poměr velikosti Slunce a Měsíce

400 - počet kilometrů, o které se Měsíc otočí kolem své osy za den

40 000 - počet kilometrů, o které se Země otočí kolem své osy za den

Samozřejmě, až pozoruhodná shoda těchto čísel může být náhodná, ale až mrazí z toho, jak si jsou podobná. Třeba i ta velikost Země vůči Měsíci...


Jedna rozsáhlá kapitola v knize se věnuje teorii, že Měsíc je ve skutečnosti dutý. V roce 1969, při přistání mise Apollo 12, došlo k podivné události. Při dopadu na měsíční povrch se podle hlášení vědců "měsíc rozezvučel jako zvon."

Podle některých odborníků to může znamenat, že Měsíc má extrémně lehké jádro, případně že ho nemá vůbec... Už v roce 1962 jeden přední vědec napsal, že i vzhledem k analýze pohybu Měsíce vše nasvědčuje tomu, že je dutý.

Co by to ale mohlo znamenat? Předně prý to, že Měsíc by v tomto případě nebyl přirozenou družicí Země - žádná přirozená družice by neměla mít duté jádro. Vše tedy jen nahrává tomu, že byl uměle vytvořen.

Připouštím, že když to takhle napíšu, zní to dost fantasmagoricky, ale když se nad danou věcí pořádně zamyslíme, proč nepřipustit i tuto šílenou variantu?

Celá kapitola je věnována vlivu Měsíce na lidské a zvířecí chování. Například za úplňku se zvyšuje počet lidí pokousaných divokými zvířaty, ale také násilných trestných činů či dopravních nehod. Spousta z nás má taky problém usnout, když je úplněk. Mně se to také kdysi dělo, v období puberty, Měsíc, který mi svítil do oken, mě okrádal o spánek, a já seděla v posteli a fascinovaně hleděla na tu bílošedou kouli.

Mimochodem, jakou má vůbec Měsíc barvu? Možná to zní jako hloupá otázka, ale Měsíc  odráží jen sedm procent světla, které na něj dopadne. V podstatě má stejné zabarvení jako Slunce, a navíc na něm můžeme vidět skvrnky temné lávy.

Knížka jako taková se mi líbila, četla se mi dobře, i když ne všem věcem, které jsou v ní napsány, věřím. Ale rozhodně je dobré se nad tím zamyslet, protože co když přeci je na tom pověstné zrnko pravdy... Pokud se rádi o podobné věci zajímáte a máte rádi záhady vesmíru, knížku Vám doporučuji, určitě Vás bude bavit!

A co Vy? Myslíte, že Měsíc je záhadné těleso? Mohl být opravdu uměle vytvořen? A je možné, že by byl dutý? A vnímáte negativně úplněk? Napište mi do komentářů!

Děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásný den, Vaše Eliss ♥



Komentáře

  1. Eliss, děkuji za typ na zajímavou knihu. Dárky jsou sice rozdány, ale znám někoho, pro koho byl se hodila třeba k svátku.
    Měj hezké sváteční odpoledne, Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Je dutý. Ale bůhví, kdo ho vydlabal.

    OdpovědětVymazat
  3. Nejspíš to bude jen vydlabaná halloweenská dýně. Ono s těmi "zrnky pravdy" je to někdy těžké.

    OdpovědětVymazat
  4. Zaujímavá téma! Ja si ale myslím, že mimozemská civilizácia sa nám neozýva a nekontaktuje nás preto, že vidia ako je ľudstvo hlúpe a primitívne. Až keď dostaneme rozum, potom sa s nami budú baviť ! To ale potrevá zrejme večnosť ... Prajem pohodové sviatočné dni a stále dobré a zaujímavé témy pre nás - čitateľov. ⛄🎄

    OdpovědětVymazat
  5. A proto bych byla ráda, aby se na Měsíc vypravila další expedice a trochu nám poodhalila jeho tajemství :).

    OdpovědětVymazat
  6. Určitě je dutý a příliv a odliv dělá E.T. ve službě, který pod mořským dnem fouká do balónku.

    OdpovědětVymazat
  7. No jeb dobře si o Měsíci přečíst iněco z oficiálních zdrojů, dobrá je kniha a i internetové stránky Měsíc od Pavla Gabzdila.. Mimochodem, podle "hlavního proudu" vědy a seismickych výzkumu rozhodně nevypadá, že Měsíc by byl duty.... Ale proč si ne přečíst i "alternativní zdroj"... Ale stanovisko "mainstream" je dobre znát...

    OdpovědětVymazat
  8. To jsou zajímavé teorie :O. Ale že ho vytvořila jiná civilizace nevěřím :D. Čísla jsou opravdu mrazivě shodná :O.

    OdpovědětVymazat
  9. Je dutý a zem je placka - škoda len, že nie zemiakova placka s veľa cesnakom!
    BTW: Ten duniaci dutý zvuk pri pristani Apolla 12 bola ozvena z prázdnych dutých hláv, čo majú iný, odlšný názor na vec než napísané...

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Dnešní kontrola u doktora

 V minulém článku, který pojednával o mých zdravotních potížích spojených s bušením srdce, tlakem v hlavě a pískání v uších, jsem zmiňovala, že dnes mám jít na kontrolu - doktor na pohotovosti to zdůrazňoval. Moje obvodní má opět dovolenou, takže jsem musela za zastupující lékařkou do nemocnice. Potíže nijak extra neustoupily. Včera v noci jsem nemohla vůbec usnout. Pořád se mi do hlavy vkrádaly špatné myšlenky - určitě umřu, srdce mi najednou přestane pracovat... Nemohla jsem tyto strašné věci dostat ven pryč z hlavy. K tomu se samozřejmě přidalo i bušení srdce. Tlaky v hlavě ale trochu povolily, i to pískání už je o něco snesitelnější. Ráno jsem tedy šla na autobus do města, a z autobusáku mi navazoval rychlý spoj do nemocnice. V čekárně nikdo nebyl, takže jsem jako při své minulé návštěvě vložila kartičku pojišťovny do přístroje, zmáčkla na displeji účel návštěvy, a sedla si do čekárny. Za chvíli už pro mě přišla sestra. Předala jsem jí svou lékařskou zprávu a vysvětlila, proč tu js