Přeskočit na hlavní obsah

Chaos s rouškami

 Před cirka pěti dny probleskla českým internetem a médii zpráva o návratu roušek od prvního září. A to kvůli zhoršující se epidemiologické situaci. Roušky či jiná ochrana dýchacích cest měly být povinné ve školách, hromadné dopravě, restauracích, ale i v obchodě nebo na úřadech.

Toto prohlásil ministr zdravotnictví. A na sociálních sítích vypukla mela. Lidem se ani trochu nelíbil chaos, který vznikl. Dítě ve škole musí mít roušku na chodbě. Ale ve třídě ji mít nemusí. Musí ji mít nasazenou během fronty na oběd. Jenže pak si sedne ke stolu, a oběd jí logicky bez roušky. Jaké mělo, prokristapána, toto nařízení význam? Každý normální člověk si to sesumíruje v hlavě a vidí, že je to naprostá pitomost.

Dále padlo i to, že roušky budou povinné i v restauračních zařízeních. Ale samozřejmě, jen pokud nebudete jíst a pít! To s rouškou půjde jen velmi těžko, že. Takže při chůzi kolem stolů s rouškou, u stolu bez. Toto vymýšlela další "hlava pomazaná," opravdu. Upřímně, jako mnozí další lidé jsem se v těchto nařízeních přestávala orientovat, celé to bylo opravdu silně matoucí.

Lidé se tomu na sociálních sítích smáli, a ministr zdravotnictví by mohl skvěle zapadnout mezi komiky, třeba do nějakého zábavného pořadu. V pondělí bylo totiž toto oznámeno, a ve čtvrtek zrušeno. 

Roušky tedy dál zůstanou povinné v hromadných dopravních prostředcích, na úřadech, a ve zdravotnických zařízeních, jako jsou lékárny, nemocnice či polikliniky. Ale pod tímto zatím oficiálním stanoviskem bylo napsáno, že se to možná ještě změní. Heh. 

Osobně mi nevadí nosit roušku do lékárny či zdravotnických zařízení. To je logické. Někdo vážně nemocný může chytit jakýkoliv bacil, a může to být třeba jen "obyčejná" chřipka, která tomuto vážně nemocnému může zkomplikovat život. Co se mi na těchto nařízeních líbí je i to, že lidé například s poruchou autistického spektra již povinnost nosit roušku nemají. Když byl vyhlášen v březnu nouzový stav, četla jsem na Facebooku v diskuzích komentář nejedné maminky, která měla právě postižené dítě autismem, a u autistů je ten problém, že jim často prostě nevysvětlíte, že si musí dát něco přes pusu, když s nimi cestujete autobusem. Autisté jsou zvyklí na svůj neměnný režim, podle kterého fungují, a často u nich zdánlivá maličkost může vyvolat záchvaty zuřivosti.

Před dvěma dny řekl premiér, že ať si každý používá roušku, jak chce. Každý má právo se svobodně rozhodnout, jestli ji chce nosit permanentně, nebo jen občas. I dnes potkávám v obchodech, autobusech, ale i venku lidi s rouškami či nákrčníky. No a co? Oni se svobodně rozhodli, že mají z viru strach, a chtějí se alespoň trochu chránit. 

Simira - rouška medvídek - mramira

Nedivím se, že lidé již roušky nechtějí, že jsou z jejich nošení unavení. A stejně vás to stoprocentně před virem neochrání. Jedna dívka chytla koronavirus z jogurtu - měl být na víčku,  a to šla nakupovat s rouškou. Nehledě na to, že časté nošení roušek není zrovna zdravotním přínosem, trpí zejména alergici a astmatici - sama to znám, mám alergii, k tomu navíc brýle, a zvláště v mrazech pro mě byly cesty do obchodu utrpením - každou chvíli jsem musela zastavovat, sundat brýle, roušku, a prostě počkat, až se mi skla odmlží, pořádně se nadechnu a budu moci jít dál. Jedna moje kamarádka je prodavačka a dostala z roušky ošklivou vyrážku na obličeji. A ve vedrech je to s rouškou na obličeji taky nesnesitelné.

Divíte se, že většina lidí roušky nechce? Já tedy ne. Pan profesor Žaloudík řekl před pár dny pro Reflex, že rouška může ve spoustě případů i uškodit, ničí imunitu. Právě tím, že přicházíme do styku s lidmi, mluvíme s nimi, předáváme si navzájem spoustu různých bacilů a virů, které pomáhají budovat obranyschopnost. 

Ono navíc není ani moc zdravé dýchat "špinavý" vzduch, který se v roušce hromadí. A na to právě pak doplácejí lidé, kteří mají problémy s dýchacími cestami. 

Četla jsem i jeden zajímavý názor, a sice že vláda nemá žádné pořádné odborníky na nemoc Covid-19, ale jen manažery, kteří neví, s čím se vlastně potýkají, a pak se může snadno stát, že levá ruka neví, co dělá pravá. No, nějak to dopadne, ale každopádně dle mého názoru se koronaviru jen tak nezbavíme, on tu s námi prostě tak nějak bude, i když třeba vykukovat zpoza rohu, ale vždycky zůstane tak trochu strašákem. 

Není lepší si udělat pohodu, nekoukat na počty nakažených, a tak trochu to pustit z hlavy?  Mýt si pravidelně ruce, dbát o hygienu, a to hlavně i o tu psychickou? Nejhorší je přece smrt z vyděšení, ne? Co si o celém chaosu s rouškami myslíte Vy? Mají se nosit jen někde, všude, nebo vůbec? Napište mi do komentářů!

Děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásný den, Vaše Eliss ♥

Stylová dámská Rouška Medvídek bílá lesklá, bavlna - Svitavy ...


Komentáře

  1. Zajímavé je, že když čtu na netu nějaký článek o Covidu, vypadne na mne hned reklama na roušku za akční cenu.
    Myslím, že by se to mělo obrátit; kdo se bojí, ať nosí respirátor.

    OdpovědětVymazat
  2. Jsem ráda, že to zrušili, protože pracuji v obchodě. Sama jsem sice v kanceláři, ale kvůli kolegům, vím, jak je to náročné a tak jsem si v době nouzového stavu u sebe zřídila bezrouškovou zónu :). Zatím jsem ale jen opatrně nadšená, do září se toho může spousta změnit.

    OdpovědětVymazat
  3. Myslím, že především je třeba používat zdravý rozum a roušku nosit tam kde to má smysl a je to logické.

    OdpovědětVymazat
  4. Méně znamená více, to se asi týká i nošení rousek... On Adam je asi tak trochu Babisovym "moureninem" Sam podle Babisovych instrukcí vystoupí s návrhem a v zápěstí mu Babiš veřejné vynada a "rozumně" to z koriguje... Mourenin posloužil, mourenin může jít... Kdyby byl Adam co k čemu, už by dávno ofstoupil

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím s tebou, Adam je opravdu jen neužitečná figurka, také si myslím, že by měl odstoupit, je to naprosto nekompetentní člověk a není na svém místě...

      Vymazat
  5. Vím, že tuto nemoc budeme muset přijmout jako třeba chřipku. Prostě tu je, nepodařilo se, aby vymizela, člověk ji chytne a bude muset doufat, že zvládne. Myslím, že už nás to tak neděsí jako na začátku... Ale i tak se nedivím zvlášť starším lidem, že mají strach. A mezi námi, také se snažím nechodit někam, kde je více lidí pohromadě. A nevadí mi při cestování hromadnou dopravou dát si na obličej roušku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Problém je ohromná rychlost nákazy, která se ukazuje tam, kde se to nesnažili regulovat prakticky vůbec, a že může nakazit každýho kolem, aniž by si dlouho vůbec uvědomoval, že sám je nakaženej, u chřipky to tak dlouhá doba není. Za mě nejde ani tak o úmrtí nebo způsob průběhu, ale pokud během měsíce onemocní čtvrtka země, tak je to kurňa problém. A pokud po půl roce onemocní znova, protože to netvoří trvalou imunitu, tak je to kurňa kurňa problém.

      Vymazat
  6. My cestujeme vlakem často
    U nás roušky a vlacích povinné nejsou (zatím), ale jak jsme přejeli hranice do Německa, průvodčí nás požádala o nasazení roušek. Tam povinné jsou a chodí to i kontrolovat. Mně až tak nevadí. jen je nutné ji po každém.pouziti vyprat a vyžehlit. Vložíme s sebou i dezinfekci i když na nádražích většinou umístěné jsou. Tak hlavně přeji ať se Tobě i rodině virus vyhne.

    OdpovědětVymazat
  7. Všeho s mírou a zdravý rozum))) to je asi to nejdůležitější.
    Přeji hezkou neděli. Eva

    OdpovědětVymazat
  8. Je to jako v Kocourkově, chvíli tak, chvíli tak.
    Bezpečnost ano, ale oprávněnou.

    OdpovědětVymazat
  9. Magicmax / Vít23. srpna 2020 v 11:25

    Píšeš, že už ses v těch pravidlech o nošení roušek už neorientuješ, ale přinesla si mi napsáním popisu té situace bliší pohled na tu situaci při kterou jsem v tu chvíli nevnímal, takže si mě v tom častečně zorientovala. Což je fajn. :)

    Předtím jsem o tom věděl méně než teď. "Co se mi na těchto nařízeních líbí je i to, že lidé například s poruchou autistického spektra již povinnost nosit roušku nemají." To se mi taky líbí.

    Líbí se mi, jaké si podala moudro na konec. Ten závěr, že strach ze smrti může ublížit více. Osobně bych byl radši, kdyby více lidí používalo eRoušku, protože když jí používám jenom já, tak to jako ochrana nefunguje.

    Jinak jsem rád, že toho víš značné množství o koronavirusu. Super, je i to, že si popsala i zkušenost svojí kamarádky a dala tomu detailnější pohled na možný dopad běžného života.

    Aktivoval jsem si 30-denní zkušební dobu Netflixu a zatím všechny dokumenty se mi líbili. Laboratoř záhad - Cestování časem. Nebyly to takové výmysli záhadologů ale teorie ověřené vědci, jak zapadají do cestování času a přesto poutavé a zajímavé. S hezkými ukázkami. Ale hlavně jsem ti chtěl napsat, že Nevyjasněné záhady - UFO z Berkshire Pátý díl, byl fajn. Bylo to zajímavý. Je to spíše tak důvěryhodné, ale přesto to není totálně nedůvěryhodný pořad, hodně děsivý, ale zajímavý a dobrý na koukání.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pěkný komentář :) Miluji dokumenty o různých záhadách, často koukám v televizi na kanál CS Mystery, je tam spousta zajímavých dokumentů, i o UFO :)

      Vymazat
  10. Souhlasím s Evou, důležité je zachovat zdzavý rozum. Ale ví vláda , co to znamená?

    OdpovědětVymazat
  11. Já jsem pro roušky ve veřejných dopravních prostředcích a v uzavřených prostorách, i když lituji prodavače, kteří by je museli mít celý den. Nosit roušku v MHD, v obchodě, zdravotnických zařízeních, mne nějak zásadně nelimituje. Nesmysl je rouška ve školách a v restauracích.
    Vojtěch je loajální Babišovi. Rada pro zdraví, které Babiš předsedá a který na jednání byl, vynesla závěrečné resumé, které Vojtěch prezentoval. Babiš tentokrát zrušením závěrečného stanoviska o nošení roušek zesměšnil nejen Vojtěcha, ale především sám sebe.

    OdpovědětVymazat
  12. Ze začátku jsem to všechno dost prožívala,ale teď už to ani nesleduji.Už bych nechtěla být izolovaná od rodiny.Virus tady je a asi i nějakou dobu bude.U nás se nosí už delší dobu ve zdravotnických zařízeních a lékárnách.Také bych řekla,že je na každém,kde si ji navíc nasadí.Měj hezký začátek týdne

    OdpovědětVymazat
  13. Přesně tak, víc dbát na hygienu a je to. Mimochodem, rouška před virem neochrání vůbec, je totiž prodyšná. Musí být, jinak by se v ní nedalo dýchat.

    OdpovědětVymazat
  14. Já se toho hodně bála při první vlně, odstěhovala jsem se i od rodičů, protože jsem chodila na brigádu do obchodu a moji rodiče jsou v rizikové skupině. Teď už mi to přijde spíš jako komedie, vždyť oni vlastně ani sami neví, co s tím mají dělat, jenom vydávají vtipná nařízení, která jsou akorát ve prospěch vlády a ne lidí. Nejprve s tím všechny hrozně straší a zavřou lidi doma, pak z ničeho nic najednou otevřou hranice, aby se sem mohla nahrnout vlka Ukrajinců a Bulharů do pracovních agentur, lidi si vyjedou do Chorvatska a Itálie a se tu opakuje ta samá situace.. Já bych s tím ještě souhlasila v mhd, kam prostě musí většina lidí, hlavně důchodci apod. kteří třeba nemají jinou možnost, proto mi tohle přijde takové ohleduplné, protože pak už záleží na nich, jestli se tomu budou chtít vystavit i jinde nebo ne.

    OdpovědětVymazat
  15. Asi by roušky měl nosit jen ten kdo je třeba nachcípaný, aby nenakazil ostatní a pak lidi co chtějí. Nedávala bych to jako plošný příkaz. Zmatky ze strany vlády a kohosi... Nechápu, tak si to nejprve pořádně promyslím a pak s tím vyjdu na veřejnost.

    OdpovědětVymazat
  16. Myslím, že lidé, kteří nosí roušky, i když to není povinné, nejsou ti, kteří mají z viru největší strach. Ono u roušek platí to okřídlené "moje rouška chrání tebe, tvoje rouška chrání mě". Spíš jim přijde uhozené, že i když máme virus mezi sebou v míře stejné nebo větší, než byl v nejvypjatějších jarních měsících, pravidla se uvolňují a mění - a tak se rozhodli, že budou ostatní chránit dál, nařízení nenařízení.

    OdpovědětVymazat
  17. Tak rouška není od toho, aby chránila dotyčného, žejo, ale aby bránila, ať roznáší všechno kolem, takže pokud je bude nosit jen někdo někde, je to zcela k ničemu. Chápu, že je lidi nosit nechtějí, já to taky nechci, čistě z toho sobeckého důvodu, že to není pohodlné, a problém taky je, že pokud jich jeden nemá x na den, tak je to taky na nic, protože za chvíli by se měla vyměnit a je nepoužitelná - a většina lidí je ráda, když má jednu nebo dvě na den. Prodavačky to ale můžou řešit i jinak, máma nosila štít místo roušky. A je naprostá blbost, že to nějak snižuje imunitu nebo že dýcháš nějaký "špinavý vzduch", vzduch je pořád plyn proboha, ta rouška není neprodyšná. Jenom je za ní větší horko, což je největší problém pro mě. Pokud se ale konečně ochladí, nepřišlo by mi to jako zvláštní problém, pro mě osobně je vždycky problém horko, v chladu mi nevadilo to nosit.

    OdpovědětVymazat
  18. já doufám, že se to měnit nebude a postačí ji mít v hromadné dopravě plus u lékářů atd... nedokáži se představit, že bych měla roušku nosit v práci celý den... tři měsíce bylo peklo, ale teď to mělo být sedm... navíc teď mám zdravotní problémy s dýcháním a dlouhodobé nošení roušky by to jen zhoršilo :/

    nedivím se, že se lidé bouřili a roušky nechtěli a nechtějí stále... na jednu stranu chápu plošné nošení roušek, ale nelíbí se mi to.... fajn by bylo, kdyby si to kraje rozhodovaly samy podle počtu nakažených a ne to dávat celoplošně pro kraje, kde nakažených není tolik :)

    OdpovědětVymazat
  19. Mám to úplně stejně, vůbec teď netuším co a jak. No radši roušku budu nosit při sobě, kdyby měl někdo problém a já si ji musela nasadit :D Podle mě by to měli udělat tak, jak jsi to napsala - povinné lékárny, nemocnice, zbytek dobrovolně. Ty školy a restaurace jsou děs, kdo se v tom má vyznat.

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  20. Ellis napsal jsi to moc hezky. Problém nošení roušek naní jen u autistů , ale i u mentálně poztižených, též starým lidem se špatně dýchá, když mají zakrýtá ústa i nos. Já osobně s tím měla problém, protože jsem se pod rouškou začala dusit a lidé byli značně agresivní, že jsem měla strach aby mě neumlátili. Hodně starých lidí žije samo a nebydlí ve městě, proto bylo tenkrát blbost i určení doby nákupu, pro ně. Já abych mohla nakupovat v té době jsem musela jet do města v 7 ráno a domů ve 13 hod. Což bylo problém co potom mám ve městě dělat, když ostatní obchody byly zavřené. Pro mě jinak bylo fajn jet ve 13 a v 15 zpět. Ale těch poznámek , které jsem si vyslechla, bylo také hodně. Jea bylo hodně nelogických nařízení .

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Dnešní kontrola u doktora

 V minulém článku, který pojednával o mých zdravotních potížích spojených s bušením srdce, tlakem v hlavě a pískání v uších, jsem zmiňovala, že dnes mám jít na kontrolu - doktor na pohotovosti to zdůrazňoval. Moje obvodní má opět dovolenou, takže jsem musela za zastupující lékařkou do nemocnice. Potíže nijak extra neustoupily. Včera v noci jsem nemohla vůbec usnout. Pořád se mi do hlavy vkrádaly špatné myšlenky - určitě umřu, srdce mi najednou přestane pracovat... Nemohla jsem tyto strašné věci dostat ven pryč z hlavy. K tomu se samozřejmě přidalo i bušení srdce. Tlaky v hlavě ale trochu povolily, i to pískání už je o něco snesitelnější. Ráno jsem tedy šla na autobus do města, a z autobusáku mi navazoval rychlý spoj do nemocnice. V čekárně nikdo nebyl, takže jsem jako při své minulé návštěvě vložila kartičku pojišťovny do přístroje, zmáčkla na displeji účel návštěvy, a sedla si do čekárny. Za chvíli už pro mě přišla sestra. Předala jsem jí svou lékařskou zprávu a vysvětlila, proč tu js