Přeskočit na hlavní obsah

Tajemství měsíčního světla

 Měsíc je bezesporu fascinující zářivé těleso na noční obloze, které zásadním způsobem ovlivňuje život na Zemi, a to i třeba co se týče přílivu a odlivu. Na rozdíl od Slunce můžeme Měsíc pozorovat přímo, beze strachu o svůj zrak. Když občas pozdě v noci venčím Žofku a je zrovna úplněk, nebo i ve fázi dorůstajícího srpku, je to rozhodně moc pěkná podívaná. Léto, jasná noc, úplněk, do toho cvrkají cvrčci, a kolem to tak zvláštně voní... 

Úplněk byl v historii lidstva mnohdy velmi důležitou událostí, a u některých národů je tomu tak dodnes. Zrovna minule jsem psala recenzi na indiánskou knížku, ve které Čerokíové zasévali svou úrodu právě podle fází měsíce, a tímto se striktně řídili.

"Babička Luna" pro ně představuje důležitou posvátnou sílu, která řídí příliv a odliv. Úplňky jim slouží jako důležité ukazatele času. Různé kmeny dokonce pojmenovávají úplňky podle specifických událostí nebo ročních období. Například ten v červenci byl označován jako jelení, a to díky začátků růstu paroží právě u jelenů. Za měsíc bude úplněk jeseteří, ten zase startuje období rybaření. 

Ale tohle není jen výsada Indiánů, v mnoha kulturách je úplněk spojen s velkým množstvím rituálů a praktik. 

Již Aristoteles a římský historik Plinius Starší vyslovují názor, že úplněk vyvolává šílenství v celé zemi, kterou osvětluje. Lunaticus v latině znamená "šílený, bláznivý." Luna je zase běžný latinský výraz pro Měsíc, vychází z praindoevropského "paní světla." Starověcí učenci mimo jiné věří tomu, že mozek je "vlhký," a může být proto ovlivněn stejným způsobem, jako jsou vody ovlivňovány na Zemi. Římský císař Tiberius si zase nechával stříhat vlasy pouze při dorůstajícím Měsíc, čímž se snažil předcházet vypadávání vlasů a zároveň urychlit jejich růst. 

A také byl všeobecně deklarován názor, že Měsíc má sílu vyvolat šílenství, epilepsii, případně stavy podobné hysterii.



I dnes ale citlivější jedinci mohou zaznamenávat v období úplňku neklid, stavy úzkosti či nespavost. Zajímavé je, že nebyl prokázán výskyt mezi úplňkem a náměsíčností, protože jsem si myslela, že se bude tato spánková porucha vyskytovat častěji. Z hlediska astrologie má úplněk velký vliv na naše emoce a nálady, ale také na kreativitu a intuici. 

Na druhou stranu, podle posledních studií, nebyl prokázán přímý vliv například na zvýšený počet sebevražd, zločinů a psychiatrických problémů. Jak ale tedy pak vysvětlit výzkum, který proběhl mezi lety 1975 až 2014, podle kterého se počet úmrtí na silnici za úplňku zvyšuje pro motorkáře o pět procent, při superúplňku dokonce až o dvaadvacet. 

Za sebe musím říct, že nemám pocit, že by fáze Měsíce nějak ovlivňovaly můj spánek. Ale kdysi, to mi mohlo být tak deset či jedenáct let, jsme jeli se školou na výlet do Prahy. Spali jsme tam ve velké tělocvičně, kde byla velká okna, a zrovna to vyšlo na úplněk! Světlo bylo po celé rozlehlé místnosti takové, jako by tam svítilo několik žárovek. A já se tehdy opravdu vůbec nevyspala, dodnes si vybavuju to zvláštní světlo.

I kolem těhotenství, případně porodu a úplňku se traduje spousta věcí. Moje švagrová, když byla před lety těhotná a byl úplněk, nespala celou noc. Seděla v kuchyni, popíjela džus a koukala z okna na Měsíc. Vědci a další odborníci zkoumali vliv Měsíce nejen na těhotenství, ale i na porod. V roce 1996 byla publikována studie, jejíž výsledek ukázal, že více porodů připadá právě na úplněk! 

Ale už v roce 1997 byla tato studie zase vyvrácena a označena za nepřesnou. Tak si pak vyberte, že... 


Každopádně souhlasím s názorem, že fáze Měsíce ovlivňují ne třeba přímo nás, ale spoustu věcí kolem určitě. Například s řezem živých plotů či keřů je dobré počkat na poslední týden před novoluním. V té době jsou totiž nadzemní části rostlin nejméně citlivé, a zákrok je pak tolik nevyčerpává. A pak jsou tu také fyziologické jevy, hlavně menstruace, která má přímou souvislost s měsíčním cyklem. 

Před úplňkem se mají také hůře hojit rány, v této době se podle některých odborníků vůbec nehodí operace. No, ale někdy si bohužel nevyberete, že... 

Badatelé po letech došli k závěru, že v Portoriku, kde se obvykle vyrábějí střechy z palmových listů, mají delší trvanlivost právě když dojde k jejich řezu při úplňku. Jeden bavorský zubní specialista už před lety v televizi tvrdil, že masivní krvácení během trhání zubů pozoruje právě vždy o úplňku. Ale někteří odborníci zašli v bádání o Měsíci ještě dál. 

Podle některých názorů má být Měsíc umělého původu. Před lety se mi dostala do rukou kniha od Alana Butlera s názvem Kdo postavil Měsíc? Koupila jsem ji příteli k narozeninám, má rád vesmír a vše okolo, a později jsem si knížku také přečetla. Fakta a domněnky v ní obsažené stojí rozhodně za hlubší zamyšlení, ač se vším třeba taky úplně nesouhlasím. 

Ale čísla, která se často týkají vztahu Měsíce a Země, jsou velmi zarážející. 366 - počet otáček Země za rok. 366 - počet megalitických yardů připadajících na 1 megalitickou úhlovou vteřinu Země. 366 % - velikost Země vůči Měsíci vyjádřená v procentech.

Měsíc je přesně 400krát menší než Slunce a je přesně 400krát blíže k Zemi. Dost velkou spekulací ovšem je, že Měsíc nemá jádro. Podle odborníků má Měsíc železné jádro, ale podle dalších zase tekuté. V roce 1969 instalovala posádka Apolla 12 na měsíčním povrchu v Oceánu bouří citlivý seizmometr. Jeho úkolem bylo změřit, co se stane, když do povrchu Měsíce narazí lunární modul , který způsobil náraz o síle jedné tuny TNT. 



Výsledek byl podle iniciátora celé akce dost šokující - Měsíc se doslova "rozezněl jako zvon," a jediný úder způsobil vibrace, které působily až třicet minut! Vedoucí oddělení pro fotografii, který v roce 1969 také v projektu Apolla 12 působil, řekl autorovi knihy Kdo postavil Měsíc doslova toto: "Měsíc nejenom zvonil jako zvon. Ale také se houpal a kymácel tak přesným způsobem, jakoby v sobě měl gigantické hydraulické tlumiče." 

Našla jsem jedno zajímavé konspirační video, bohužel nejde nahrát do článku, tak zde přidávám odkaz: 

https://www.youtube.com/watch?v=IcfrJjXz4_Q

Měsíc je opravdu záhadný vesmírný objekt, který má na životy nás všech velký vliv, ač si to často neuvědomujeme. A síla úplňku, ať už v tom pozitivním, či negativním slova smyslu prostě funguje, a citlivější jedince může ovlivnit i v jejich psychickém zdraví. Měsíční svit v sobě skrývá tajemství, která ještě dlouho zůstanou skryta.

Co si o tomto myslíte Vy? Ovlivňuje nejen úplněk, ale celý měsíční cyklus nás a život na Zemi? Opravdu mohou mít fáze měsíce vliv na rostliny a jejich růst? Má na Váš spánek úplněk negativní vliv, nebo to vůbec neřešíte? Je jen náhoda, že při úplňku přibývá autonehod? 

Je teorie o umělém původu Měsíce zcela zcestná? A co ten podivný experiment, kdy se měsíc rozkymácel jako zvon, je tedy opravdu možné, že by byl dutý? Napište mi do komentářů, co si o tom myslíte!

Děkuji Vám za přečtení a komentáře, přeji krásný den, Vaše Eliss ♥



Komentáře

  1. zajímavý článek :) myslím, že Měsíc na nás vliv určitě má, já zrovna patřím k těm, co špatně spí, když je úplněk :D a co se týká teorie umělého původu Měsíce, ačkoli se v těchto věcech vůbec nevyznám, nepřipadá mi to moc pravděpodobné :D moc na konspirace nejsem :D

    OdpovědětVymazat
  2. Já kupříkladu fotím rád v měsíčním světle, protože scenérie, které dobře známe za denního světla, tak získají zvláštní tajemný nádech.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Tak už...

  ...jsme doma i s Julinkou, obě jsme v pořádku, až se dám trochu víc dohromady napíšu víc... Je to náročné, ale hrozně krásné... ♥♥

To je pravé štěstí...

 Nový režim s miminkem se nám už pomalu zabíhá, zítra jdeme k dětské paní doktorce na další kontrolu, Julinka hezky roste, oblečky, které měla velké, už jsou jí pomalu akorát. Pořád intenzivně kojím, malá má hlad co dvě tři hodiny, v noci vydrží někdy i trochu déle, ale nemusím ji kvůli krmení budit.  Fyzicky už se cítím dobře, žádné bolesti nemám, mám dojem, že se to všechno pěkně hojí. Poslední dny mám strašnou chuť na mléčné věci, prakticky pořád piju mléko, jogurty, sýry, ale to je asi kvůli tomu kojení.  Už se nám ten nový režim tak trochu zaběhl. Ale sranda je, že se Julinka skoro vždycky při přebalování buď počůrá nebo pokaká, takže jsem nejprve dala na přebalovací podložku bavlněnou plenu - jenže tu musím pořád dokola přepírat - samozřejmě jich mám několik, ale je to vody a vody! A na tu gumovou přebalovací podložku ji nechci pokládat, protože mi přijde studená.  Už jsme byli i na ortopedii, na ultrazvuk kyčlí, zatím je vše v pořádku, na další jdeme v říjnu.  Je úžasné pozorova

Tak si užíváme...

 Co jsem přijela z nemocnice cítím se líp, zvykám si na nový režim s miminkem, je to sice náročné, ale strašně krásné. Porod trval necelé tři hodinky, Julinka se narodila pětadvacátého srpna v 9:14, měřila 48 centimetrů a vážila 2 695 gramů.  Termín jsem měla dvanáctého září, narodila se o maličko dřív, ale je donošené miminko, a to je nejdůležitější. Všechno proběhlo celkem bez komplikací, akorát malá má novorozeneckou žloutenku, ta ale pomalu mizí. Rodila jsem přirozeně, v jednu hodinu v noci mi praskla plodová voda, ani jsem ještě necítila kontrakce, ty přišly až v autě. V porodnici mě vyšetřila doktorka, kontrakce byly ještě slabé, tak mě poslala na pokoj, ale do pár hodin se to začalo tak bolet, že jsem nemohla už ani sedět - a to jsem se předtím ještě na pokoji houpala na balonu, protože to jediné pomáhalo. A pak už se to rozjelo, v lékařské zprávě mám, že porod trval celkem 02:46. No nebylo to nic příjemného, ale řídila jsem se instrukcemi doktorky, ohledně dýchání a tlačení, pa