Přeskočit na hlavní obsah

Už neumíme číst?

 Dnes bude dlouho slibovaná reakce na článek, který vyšel na Seznam zprávách na začátku listopadu. "Neudrží pozornost ani 15 minut. Češi pořád kupují knihy, ale už je neumějí číst." 

Titulek se zdá být na první pohled takový protimluv. Pořád kupujeme knihy, ale už nemáme čas si je pořádně v klidu přečíst. Kde je tedy chyba? Poprvé v novodobé historii prý přečte průměrný Čech méně než deset knih ročně. Tak to tedy musím s hrdostí konstatovat, že patřím mezi ten nadprůměr - já pořád přečtu ročně více než deset knih - podle databáze knih, kde jsem registrovaná, jsem jich za loňský rok přečetla šedesát sedm. 

Je pravdou, že co chodím do práce, není už na čtení tolik času. Když jsem chodila do školy, tak jsem i přes učení a odbornou praxi četla paradoxně mnohem více. Ale můj problém poslední dobou je ten, že mě málokterá knížka osloví. Vezmi si z knihovny deset knížek, a přečtu třeba jen čtyři, protože zbytek mě prostě nezaujme, nebo nemám nakonec ani chuť začít číst. 


Zajímavých je i oněch patnáct minut zmíněných v nadpise. Tolik minut je totiž průměrně potřeba, abychom se pořádně začetli. A pro někoho je i oněch patnáct minut luxusem, který si ve svém volném čase prostě nevyhradí. 

Myslím si o sobě, že jsem velký čtenář. Čtení je od mala můj koníček, uměla jsem plynule číst už ve školce, a od té doby se stalo čtení mou vášní. Domácí knihovničku jsem znala nazpaměť, takže jsem další knížky půjčovala od známých, a nakonec přišel ten úžasný den, kdy mě máma poprvé vzala do obecní knihovny, kde jsem se zaregistrovala. 

Od té doby jsem četla víc a víc. Dokonce tu bylo období, kdy jsem domů z knihovny nosila dvě plné igelitky knížek - hlavně tedy o prázdninách. V knížkách se otvíral svět plný fantazie, všemožných příběhů, lásek, strašidelných příběhů, no a nejvíce mě bavily dobrodružné historky o Indiánech. 

Jak jsem začala dospívat, pořád jsem četla, ale už méně. Hlavně tedy s příchodem na intr. Do knihovny jsem tehdy přestala chodit. Sice jsme měli na intru menší knihovnu, ale výběr byl dost žalostný, takže jsem to vzdala. 

Když jsem nakonec začala studovat další školu v místě bydliště, znovu jsem začala hodně číst. Můj oblíbený žánr je v současnosti horor a detektivka, ale mám ráda i společenské romány. Co moc nečtu jsou historické romány a ženské romantické slaďáky, ale občas tedy výjimku udělám. 

Většinu knížek co čtu tak mám z místní knihovny. Doma se mi také kupí stohy nepřečtených knih, ráda nakupuji v antikvariátech, ale občas samozřejmě i v kamenném knihkupectví. Nové knihy kupuju ráda, ale velkým problémem je cena. V současnosti stojí nová knížka kolem tří až čtyř stovek. Samozřejmě se dají koupit i levnější kousky, převážně ty, které mají například poškozený obal. Ale často jsou ve velké slevě bohužel knižní braky... 


Čísla jsou ale podle odborníků jasná. V letošním roce uvedlo 27 procent populace, že letos nepřečetlo ani jednu knihu. Před pěti lety to bylo jen 22 procent. Takže tu máme pětiprocentní nárůst nečtenářů... V současnosti neznám ve svém okolí nikoho, kdo by pravidelně četl, jako já. V rodině byla velkým čtenářem moje babička, ta i přes pokročilý věk a špatné oči pořád hltala jednu knížku za druhou. Ale ani máma, táta nebo bratr nečtou.

Můj přítel taky moc nečte. Leda tak zprávy na internetu. Ale i přesto se mu snažím občas z knihovny donést něco, co by si mohl přečíst. Má rád UFO a různé záhady. Jenže málokdy jej něco zaujme. Většinou začne číst, pak začne knížkou listovat, a nakonec ji už nedočte. Mám pocit, že se mu spíš nechce číst, než že by ho to vyloženě nebavilo. 

Právě zprávy na internetu jsou také podle odborníků dost velkým problémem. Konkrétně tedy dezinformace. Pro většinu lidí totiž pořád platí ono - "co je psáno, to je dáno" - a přesto nejede vlak. V tomto ohledu mě také fascinuje můj přítel, který věří fakt kdejaké kravině, kterou si přečetl někde z neověřených zdrojů. Už se mu ani nesnažím jeho pravdu vymlouvat - většinou stejně pozná sám, že věří nesmyslům, ale nějakou dobu to trvá.

Čtení knih má ale spoustu benefitů, o které ti, kteří v životě nepřečetli ani jedinou stránku, přicházejí. Rozvíjí se slovní zásoba, podvědomě se zlepšuje pravopis. Myslím tím to, že třeba já, když jsem psala na základce diktát, už jsem přesně věděla, co tam bude za měkké nebo tvrdé i/y. Tím, jak mám načteno, tak už to prostě vidím před sebou, jak to má být správně. Rozumíte, jak to myslím? 

A hlavně také při čtení pracuje moje fantazie. Příběh se přede mnou odvíjí, a já si představuju jednotlivé hrdiny a situace jako na plátně imaginárního filmu, který vidím před sebou. 


Pocit ze čtení mi nemůže nahradit ani poslech mluveného slova, byť je to čím dál populárnější trend, a ani elektronická kniha. Když čteme cokoliv na displeji, rychlost čtení je nižší než při četbě knihy. To je další odborníky prokázaný fakt.

Krom toho, že četba přirozeně zvyšuje intelekt, tak má i jiné zdravotní benefity. Dokonce zlepšuje imunitu. Při četbě se totiž mozek naladí na tzv. alfa vlny. Mysl je v přítomnosti, bez rozptylujících myšlenek. Duševní pohoda, která alfa vlny doprovází, zlepšuje i kvalitu spánku, imunity, učení a pomáhá k lepšímu zdraví. 

Je to opravdu tak, že při čtení se vždycky uklidním, naladím se tak nějak do pohody. Rozhodně se mi taky lépe usíná, když čtu před spaním napínavou knížku, než abych si pročítala nesmyslné a negativní zprávy na mobilu. 

Láska ke čtení a knihám je něco, co se nedá nikomu nutit. Každý si na musí přijít sám, objevit ten krásný svět fantazie tištěného slova, který žádný sebelepší film či seriál nemůže nahradit. Pevně doufám, že to s mladou generací a čtením knih ještě nebude tak zlé. Je skvělé, že třeba knihovny pořádají různé akce pro děti - u nás v obecní knihovně se pravidelně pořádá Noc s Andersenem nebo Knížka pro prvňáčka. Tady dokonce každé dítě dostane na rok registraci do knihovny zdarma, otázkou ovšem je, kolik dětí toho následně využije... 

Pod článkem je diskuze, a líbí se mi jeden názor, který je také nejvíce "osrdíčkovaný." S dovolením si jej dovolím ocitovat: 

"Existuje prostý návod, jak najít na čtení knih víc času. Podle zprávy Global Web totiž prožije každý typický uživatel internetu každý den 2 hodiny a 24 minut na sociálních sítích a diskutováním na messengerech. Věnovat tento čas četbě, přečetli bychom prý za rok více než dvě stě knih! Zní to triviálně, leč dokáže to málokdo z nás..." 

Není na tomto názoru velký kus pravdy? Když se odřízneme od sociálních sítí, internetu, a dokonce v tom krajním případě i od televize, hned by bylo na čtení více času! Je to na každém z nás, co si vybereme...

Zde přidám odkaz na článek, z kterého jsem čerpala informace: 

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-neudrzi-pozornost-ani-15-minut-cesi-porad-kupuji-knihy-ale-uz-je-neumi-cist-239251

Co si o tomto myslíte Vy? Souhlasíte s tím, že Češi čtou méně a méně? Myslíte, že stačí patnáct minut na to, abyste se pořádně začetli do knihy? Nejsou nové knížky na pultech knihkupectví někdy zbytečně předražené? Máte doma elektronickou čtečku, nebo posloucháte knihy ve formě mluveného slova? Napište mi do komentářů!

Děkuji Vám za přečtení a komentáře, přeji krásný zbytek víkendu, Vaše Eliss ♥

Komentáře

  1. Já četbu z velké části beru jako prostředek k informacím, když chci něco dělat a nebo pěstovat a tak podobně. Pokud informace nepotřebuju tak nečtu, i kdybych se vůbec nedíval na TV. Sociální sítě nemám kromě toho že občas navštívím pár blogů. Slovní zásobu čtení rozšíří, ale pravopisně mě to nijak neobohatilo. Navíc i já s mým ne příliš dobrým pravopisem dokážu v tištěných knihách najít chyby. Jejvíc času mi bralo to když jsem psal články na blog. Různé zprávy na různých vyhledavačích pokud čtu tak bych je často přirovnal obsahově k horoskopu... ale jsou i kvalitní autoři. Ale nemusí to být lepší ani v TV, když vidíš, že dotyčný pozvaný do debaty není ani veterinář, ale dělá přednášky o zdravém životním způsobu života a nemocech... To už je mnohdy pravděpodobnější UFO, protože fakt si nemyslím, že nikde jinde nic jiného nemůže být. A co se týká informací z takzvaných alternativních nejen internetových zdrojů, které jsou jako ty jediné ověřené a pravdivé? Jak včera řekl Miloš Zeman: "Kdyby nebyla dezinformace, nebyla by revoluce." Nechci kecat, protože je možné, že si nepamatuju všechno, ale zprávy na Seznam a Centrum mi nestojí za komentář, natož abych o nich psal články. Stejně to odkazuje mnohdy úplně někam jinam a v těch vyhledavačích se to jen řadí na první stránku do sloupečků. Jedinou vyjímkou je zdejší blog, který někdy něco tlumočí, a já to okomentuju. Takže třeba pak na stránku Seznamu najedu a pak to porovnám s tím co je na Centrum, které vlastní Google.

    OdpovědětVymazat
  2. Otázkou je, co se považuje za čtení.
    Čtení může být buď relaxace, odreagování či útěk od reality, nebo kochání se krásou jazyka, anebo zdroj vzdělávání.

    Myslím si, že honba za kvantitou (viz všelijaké knižní výzvy) je k ničemu. Podstatné, co si ze čtení odneseš.


    OdpovědětVymazat
  3. Čtení je pro mozek nepochybně prospěšnější než sledování televize - to může být naprosto pasivní, při četbě člověk musí zapojit představivost a o přečteném aspoň minimálně přemýšlet.
    Čtu zprávy, abych se dozvěděl, co se děje. Čtu odborné články na webu, abych se vzdělal ve věcech technických, přírodovědných, společenských. A čtu knihy, abych prožil nějaký příběh, který zabere třeba 500 stran, a přesto se od něj těžko utrhnu.

    OdpovědětVymazat
  4. Moc pěkné zamyšlení.
    Je krásné, když člověka knížka úplně pohltí - občas se to stane:)
    Úplně souhlasím s tím pravopisem - jinak se snad ani správně psát česky naučit nedá :)
    Zdraví Marie

    OdpovědětVymazat
  5. Já upřednostňuji čtení papírových knih, elektronické knihy ani čtečky mě neoslovily. Kniha je prostě kniha, ke které patří otáčení stránek. Pěkný víkend, pá 🙋‍♀️😀

    OdpovědětVymazat
  6. Taky jsem velkej knihomol od mala a taky jsem přestala číst když jsem byla na intru a to hlavně proto, že jsem se nemohla se dvěma spolubydlícíma moc soustředit . Neměla jsem tam na čtení ten potřebnej klid . Jinak u mě jednoznačně stále vedou klasický knížky . Není nad to si je osahat a očichat - kdo čte , tak ví o čem píšu .

    OdpovědětVymazat
  7. Hezký článek. Dříve jsem četla hodně, ale teď zrovna knihomol nejsem. Měj se moc pěkně.

    OdpovědětVymazat
  8. Já čtu ráda, ale beru to hlavně jako oddych, takže podle toho vypadá můj výběr...

    OdpovědětVymazat
  9. Mám knížky moc ráda, snažím se číst, jak to jde. Ale někdy není čas, energie nebo nálada. Třeba když člověk celý den pročítal v práci různé dokumenty, tak to pak večer nemá už náladu ani na film s titulky.

    OdpovědětVymazat
  10. Čtu ráda - je to pro mě zdroj odpočinku i informací. Čtu jak klasické knihy, tak elektronické. Skvěle je knihy i poslouchat. 🙂

    OdpovědětVymazat
  11. Čtečku nemám, náhražkové zvukové a video nahrávky nepoužívám. Normálně čtu. Někdy rychleji, jindy velmi, velmi důkladně - podle typu četby (viz Tlusťjochův komentář). Jak čtou ostatní, je jejich věc, a když mají na práci něco lepšího, proč ne? :-).

    OdpovědětVymazat
  12. já mám kolem sebe spoustu lidí, co čte a knihy i ráda daruji :) a ano, knih se kupuje hodně, ale musím říct, že jak pracuji v knihkupectví tak je vidět, že lidé jdou po slevách a většinou jim byla jedno kvalita četby.... Hlavně že mají knihu, tak to nechápu :D

    OdpovědětVymazat
  13. Občas si něco přečtu, ale přijde mi zbytečné se srovnávat s jinými v počtu přečtených knih. No a co, že Jarda přečetl 3 knihy za rok, zatímco Lýdie přečetla 20. Ti dva mezi sebou nějak soutěžili? Jaká je cena? Větší intelektuálnost?

    Většinou si knihy přímo kupuji. Je to sice dražší, ale pokud vím, že kniha stojí za to (většinou se před koupí podívám na recenze), tak proč si ji nepořídit, a nedat si ji do své malé osobní knihovničky, že?

    Ano, čtení má pozitivní vliv na psychiku a vylepšuje slovní zásobu a když člověk čte třeba nějaké fantasy, rozvíjí tím představivost, ale času je, bohužel, v dnešní uspěchané době málo. Zvlášť, když lidé věnují svému zaměstnání až příliš času. Mnohdy bez proplacení. Rovněž zde také hraje svou roli lenost.

    Musím také souhlasit s tvrzením, že mnohé statistiky jsou podložené na nepravdivých informacích. Ze zkušenosti vím, že si mnohdy tito redaktoři vycucají nějaká čísla, napíšou článek s náhodnými informace a to jen z důvodu, aby to přitáhlo pozornost a oni vydělali na reklamách zobrazovaných v článcích. Pokud se v textu neobjeví ověřený zdroj, kterému lze skutečně věřit, takřka nic nelze brát zcela vážně.

    OdpovědětVymazat
  14. Ach jo, škoda, že se při výzkumu neptali mě :DD Se čtením to mám jako ty, minulý rok jsem přečetla asi 70 knížek, tento rok to bude asi podobné, ještě jsem to nepočítala. Čtu si všude, kde můžu. Je těžké se od toho odtrhnout a jít se třeba učit, je to pro mě jako droga, jako pro někoho počítač nebo mobil. Nejde mi ale číst v autobuse, to se mi dělá špatně :/ kdyby to šlo, přečtu ještě víc knížek, protože na cestách jsem týdně kolem 5 hodin. Ve vlaku mi to ale nevadí :). Přesně jak píšeš, neměla jsem problém s diktáty a doplňovačkami, nebo ve slohu. Dokázala jsem se vyjadřovat, čeština mě vždycky moc bavila. Holky si ze mě dělají srandu, že mě vidí každý den s jinou knížkou :D což ale není pravda. Teď to ale budu muset dost omezit, protože se blíží zkoušky, ale k Vánocům jsem si objednala spoustu knížek (nebo i mamce a ségře. S mamkou čteme stejný žánr, takže si to pak půjčujeme :)), tak se těším, až se na ně vrhnu. Možná to bude po zkouškách, možná až o prázdninách, ještě nevím. Delší knížky si nechávám spíš na letní prázdniny. S těmi cenami je to teď hrozné. Ještě, že jsi mi dala adresu na Online antikvariát, mají tam skvělé knihy za parádní ceny a ještě v top stavu! Koupila jsem si odtud a pak ještě z Knih Dobrovský a z antikvariátu vypadaly skoro líp, než ty nové :D Já si moc knížky nekupuji. Když se mi nějaká zalíbí, napíšu si ji do svého seznamu (kde jich mám asi 150 :DD a pomalu vyškrtávám), většinu mají v knihovně, tak si ji tam půjčím, když ne, je to třeba novinka, tak do pár měsíců tam bude a když ne, tak si ji přeji k Vánocům, popř. koupím z bazaru, když tam je. Jinak by se mi knížky domů nevešly :D už teď jich tam je dost a asi budu muset nějaké poslat dál. Vím, že už si je nepřečtu, ale mám k nim citový vztah, tak to bude asi chvíli trvat, než se rozhodnu, jaké vyřadím :D Dávám přednost čtení před filmem, nebo audio knížkou. Čtení je mi prostě daleko příjemnější :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Dnešní kontrola u doktora

 V minulém článku, který pojednával o mých zdravotních potížích spojených s bušením srdce, tlakem v hlavě a pískání v uších, jsem zmiňovala, že dnes mám jít na kontrolu - doktor na pohotovosti to zdůrazňoval. Moje obvodní má opět dovolenou, takže jsem musela za zastupující lékařkou do nemocnice. Potíže nijak extra neustoupily. Včera v noci jsem nemohla vůbec usnout. Pořád se mi do hlavy vkrádaly špatné myšlenky - určitě umřu, srdce mi najednou přestane pracovat... Nemohla jsem tyto strašné věci dostat ven pryč z hlavy. K tomu se samozřejmě přidalo i bušení srdce. Tlaky v hlavě ale trochu povolily, i to pískání už je o něco snesitelnější. Ráno jsem tedy šla na autobus do města, a z autobusáku mi navazoval rychlý spoj do nemocnice. V čekárně nikdo nebyl, takže jsem jako při své minulé návštěvě vložila kartičku pojišťovny do přístroje, zmáčkla na displeji účel návštěvy, a sedla si do čekárny. Za chvíli už pro mě přišla sestra. Předala jsem jí svou lékařskou zprávu a vysvětlila, proč tu js