Přeskočit na hlavní obsah

Slzy - zálivka pro duši?

 Jako malé dítě jsem byla hodně přecitlivělá, a rozplakat mě dovedlo cokoliv. Hlavně stresující pro mě bylo, když jsem byla bez rodičů. Návštěvy u babičky jsem zpočátku probrečela, protože jsem chtěla maminku. První den ve školce, to byl hotový vodopád slz - pamatuji si, jak jsem seděla učitelce na klíně a brečela. 

Dokonce i první fotografování ve školce jsem probrečela...

Babička mě vždycky po záchvatu pláče posílala do koupelny, abych si studenou vodou opláchla obličej - to abych nebyla tak rudá. Teď v dospělosti se také slzám často nevyhnu. Samozřejmě tu jsou slzy smutku, které bohužel k životu tak nějak patří. Ale musím říci, že častěji mě rozpláče něco radostí. Jsem z něčeho dojatá, tak slzím. 

Jsem hodně emocionální člověk, takže mě někdy rozpláčou fakt úplné prkotiny, až bych si nejradši nafackovala. Smutný film s dojemným koncem, jednou jedinkrát mě rozbrečela i knížka. Nevím proč, ale často mám tendence se za slzy stydět, a není mi příjemné brečet ani před partnerem. Oba jsme zrozenci ve znamení Panny, takže jsme víceméně stejně citliví. Přítel přede mnou klidně brečí, ale já se raději jdu se svým pláčem schovat do ložnice. Zvláštní, že? 


Pro mě osobně je lepší dát emoce najevo pláčem. Nechci to v sobě potlačovat a dusit. Chce se mi brečet? Fajn, tak proč ne? Pláč totiž hraje významnou roli v očistě duše člověka, a má také význam pro celkové zdraví.

Americký psychiatr Karl Menninger v roce 1963 řekl: "Pláč je pravděpodobně nejlidštější a nejuniverzálnější pomocný prostředek." 

Lidský slzný systém je ale důmyslně propracovaný. Takzvané "bazální" slzy máme v očích přítomné neustále. Jejich úkolem je, aby vyživovaly, chránily a "promazávaly" rohovku. Reflexní slzy se nám spouští při krájení cibule, nebo když nám do oka spadne cizí těleso - například řasa, a tímto způsobem se slzné kanálky snaží dostat nečistotu pryč.

A pak tu jsou emocionální slzy. Každý z těchto tří druhů slz má dokonce odlišné chemické složení! Například v těch emocionálních obsahují hormony a proteiny, které se při krájení cibule prostě neobjeví... 

Význam slz byl ale důležitý už i pro naše předky. Na společných plačících rituálech vypouštěli ven své emoce, a poté plni energie vplouvali zpět do běžného života. Například ve starověkém Kanaánu se na jaře příslušníci celého kmene odebrali do pouště, aby tam sténali a plakali. Od pláče přecházeli k hlasitému nářku, pak v průběhu několika dní k obrovské hysterii, a nakonec ke smíchu a radosti.

 Hippokrates slzy spojoval s tzv. "tělesnými humory" a pláčem podle něj organismus očišťoval mozek od těch přebytečných. Americký vědec William Frey zase tvrdí, že spatřuje význam pláče v eliminaci hormonů spojených se stresem. 



Což je podle vědců pravda. Při pláči se z těla uvolňují stresové hormony a vytvářejí se endorfiny - hormony štěstí. A zadržování slz může vést až ke škodlivým fyzickým účinkům - hromadění stresu, a dokonce vysoký krevní tlak. Ne nadarmo se tedy říká - vyplač se, uleví se ti... Ten pocit zná asi dobře každý z nás.

Ale pláč má i další výhody. Ač to může znít trochu zvláštně. Zmírňuje bolest, zlepšuje náladu, a malým dětem může pomoci lépe spát. Ale také pomáhá získávat podporu ostatních - je výborným psychologickým prostředkem, jak získat pozornost či zájem! Pláčem totiž sdělujeme ostatním žádost o podporu a pochopení. Je přeci zakořeněno v každém z nás, že máme tendence plačícího objímat, že? 

Podle statistik průměrná žena pláče 30-64krát ročně, zatímco průměrný muž pouze asi 6krát až 17krát. Proč jsou ale ženy k pláči daleko náchylnější? Mnohým vědcům se totiž nechtělo vzít zavděk obecným přesvědčením, že jde o jakýsi výsledek kulturního předurčení či výsadu pohlaví. A nakonec dospěli ke kurióznímu závěru.

Odpověď tkví v biologii! Výzkumníci totiž objevili významné strukturální a biochemické rozdíly v slzných žlázách mužů a žen. Drobné váčky, které drží slzy produkované okolními buňkami, se liší. Ale to přece nevysvětluje tu emoční stránku toho, proč ženy pláčou častěji, ne...? 

A jak jsou na tom vlastně se slzami zástupci živočišné říše? Slzy suchozemských savců mají podobnou ochrannou a zvlhčovací funkci jako u člověka. Nejznámější slovní spojení říká "ronit krokodýlí slzy." To se používá pro vyjádření falešného smutku.

Slovní spojení vzniklo z legendy z doby křižáckých výprav. V Egyptě, ve vodách Nilu, měl žít krokodýl, který záludně lákal své oběti do rákosí velkými slzami a dětským pláčem. Skutečnost je ale samozřejmě jiná. Krokodýl má kromě dvou víček ještě průhlednou oční mžurku. Může ji zavřít i po vynoření, a když s její pomocí stírá vodu z otevřeného oka, vypadá to jako kapky pod stěračem auta.

Zajímavé, že? 




To bude pro dnešní slzavý článek vše. Doufám, že jste se dozvěděli něco zajímavého a poučného, a přeji Vám hlavně slzy ty největší radosti, a žádného smutku! Budu ráda za každý postřeh a názor v komentářích!

Děkuji za přečtení a komentáře, užijte si krásný víkend, Vaše Eliss ♥

Komentáře

  1. I když jsem melancholik - přecitlivělej introvert , tak jsem nikdy moc nebrečela a to ani jako dítě . U nás vládnul pevnou rukou táta - voják z povolání a u nás se prostě nebrečelo a slzy jsou známkou slabosti , teda aspoň podle něj . A ani potom jsem nikdy moc neuměla ukázat emoce , spíš všechno držím v sobě a nikdo na mě nic nepozná .

    OdpovědětVymazat
  2. Eliss, početla jsem si. Slzy mi tečou celkem často - většinou dojetím, občas smutkem a nejraději mám ty smíchu!
    Měj hezké dny, Helena

    OdpovědětVymazat
  3. To jsi byla takové slzavé údolí.Myslím,že za slzy se stydět nemusíme.
    Já slzím často nad knížkou,filmem a nebo,když je mi něčeho a nebo někoho líto.
    Eli,měj hezký víkend

    OdpovědětVymazat
  4. Pláču když přijdu o blízkého člověka nebo při velmi stresující situaci, případně u filmu, který je opravdu velký doják, suma sumárum tak jednou až dvakrát do roka. Ale chápu, že někdo to má nastavené jinak a stavidla potřebuje vypouštět častěji :).

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Eliss mě slzy taky tečou často, jsem dost citlivý člověk. Přeju Ti hezké léto, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  6. Já se dojmu velmi snadno, až mě štve, když na mě zabírají průhledně dojemné filmové scény, když něco někde dobře dopadne nebo dokonce když jen vidím někoho dojatého, takže bych asi mohl fungovat jako profesionální plačka. Nemám z toho většinou žádnou radost, rozum nad tím v tutéž chvíli jen nechápavě protáčí oči, ale zase si říkám, že existují na světě i horší vlastnosti :-).

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Dnešní kontrola u doktora

 V minulém článku, který pojednával o mých zdravotních potížích spojených s bušením srdce, tlakem v hlavě a pískání v uších, jsem zmiňovala, že dnes mám jít na kontrolu - doktor na pohotovosti to zdůrazňoval. Moje obvodní má opět dovolenou, takže jsem musela za zastupující lékařkou do nemocnice. Potíže nijak extra neustoupily. Včera v noci jsem nemohla vůbec usnout. Pořád se mi do hlavy vkrádaly špatné myšlenky - určitě umřu, srdce mi najednou přestane pracovat... Nemohla jsem tyto strašné věci dostat ven pryč z hlavy. K tomu se samozřejmě přidalo i bušení srdce. Tlaky v hlavě ale trochu povolily, i to pískání už je o něco snesitelnější. Ráno jsem tedy šla na autobus do města, a z autobusáku mi navazoval rychlý spoj do nemocnice. V čekárně nikdo nebyl, takže jsem jako při své minulé návštěvě vložila kartičku pojišťovny do přístroje, zmáčkla na displeji účel návštěvy, a sedla si do čekárny. Za chvíli už pro mě přišla sestra. Předala jsem jí svou lékařskou zprávu a vysvětlila, proč tu js