Přeskočit na hlavní obsah

Škoda rány, která padne vedle?

 Před pár dny jsem v jednom týdeníku, který si pravidelně kupuji, zaznamenala menší glosu pod čarou s titulkem Bití dětí bude tabu. Fyzické, potažmo i ty psychické tresty, kterými někteří rodiče trestají své děti, toto je téma, které budí obrovské vášně.

Moji rodiče mě samozřejmě za špatné chování, či nějaký průšvih, který byl opravdu přes čáru, potrestali. Největším a nejhorším a trestem pro mě bylo vždy to, když mě rodiče poslali do pokojíčku, kde jsem musela sedět a přemýšlet o tom, co jsem provedla, a proč to vlastně bylo špatné. Řekla bych že tohle byl užitečný trest, to přemýšlení o samotě mělo něco do sebe. 

A samozřejmě i pár pohlavků jsem dostala. Nebyla jsem sice moc velký průšvihář, ale taky jsem dokázala rodiče vytočit. Ale že bych někdy dostala přes zadek, to si jako dítě opravdu nepamatuji. Myslím, že jsem měla v dětství pevně dané mantinely, co se smí a co ne, a když jsem něco porušila, následoval trest. Celkově ale fyzické tresty u nás nebyly zvykem. Ovšem třeba i když mi bylo osmnáct, tak mě máma jednou pěkně zmydlila, když jsem přišla v noci opilá domů a udělala hloupou a hysterickou scénu.

V osmnácti už jsem sice nebyla malá, ale i tak to vnímám, že jsem si těch pár facek v dané situaci zasloužila. A ani si nedovedete představit, jak mě mrzely ty věci, co jsem tehdy vypustila z pusy, jak moc to mámu zabolelo, že mě prostě vyfackovala - vůbec se nedivím.


Nejsem příznivce fyzických trestů u dětí. Ale co když už není jiné cesty? Může jedno výchovné plácnutí přes zadek či menší pohlavek dítě traumatizovat? Někdy opravdu obdivuji ty trpělivé matky, jejichž dítě si lehne doprostřed chodníku, kope nožičkama, vzteká se, ječí, a odmítá jít dál. To už je asi věc výchovy, na kterou má každý z nás jiný názor... 

Jiná věc jsou fyzické tresty ve škole. Můj přítel chodil na základku v osmdesátých letech, a často doma vzpomíná na to, jak je i ve škole "vychovávali" učitelé. Nějaká ta facka, zejména drzým klukům, byla tehdy brána jako norma. A přítel má na to dost radikální názor. Dle svého názoru je rád, že občas schytal pohlavek či facku od učitele - prý jej to tak trochu vychovávalo a formovalo.

Budiž. Ale třeba moje máma mi kdysi vyprávěla, jak je v první třídě bila stará, nervózní učitelka přes prsty ukazovátkem, když někdo neuměl pěkně psát. Jasně, už je to taky spousta let, ale tohle mi přijde už za hranou. V první třídě trestat šestileté dítě za to, že neumí psát, za to, že mu prostě něco nejde? Tady si očividně učitelka vybíjela svou frustraci, neuměla jednat s takto malými dětmi, a místo toho, aby se snažila jim z prvních školních dní udělat radost a zábavu, a hlavně chuť do dalšího učení, tak místo toho malé děti jen děsila.

I mně se jednou stalo - asi v páté třídě - že mě angličtinářka vytahala ven za ucho ze třídy. Nevím už, co jsem provedla, ale také jsem byla někdy pěkné kvítko. Každopádně, stalo se. Následovala přednáška o vhodném chování. Nikdy jsem si na učitelku nestěžovala, dokonce jsem to ani nikomu neřekla. A víte co? Spíš jsem se styděla sama za sebe, že jsem to opravdu přepískla, a takto vyprovokovala učitelku k takovému činu.



Vloni v létě jsem se s paní učitelkou znovu setkala - můj přítel u ní pokrýval střechu. No a hezky jsme si popovídali, zavzpomínali jsme na školní časy, a rozhodně mezi námi nezůstala žádná hořká pachuť. 

Statistiky mluví jasně - třiašedesát procent Čechů přiznalo, že svým dětem občas vlepí pohlavek nebo je plácnou přes zadek. Podle psychologů máme zažité, že je takové chování v pořádku, a přenášíme jej z generace na generaci. 

Spousta západních států takový přístup ale odmítá. Dokonce jej zakazují, a sankcionují - facka nebo bití přes zadek je tabu. A ministerstvo spravedlnosti chce takový zákon poupravit. Fyzické trestání dětí je nepřijatelné. Toto je poznámka - tedy její přibližné znění, která má být doplněna do občanského zákoníku, a to ještě pravděpodobně letos.

Ministerstvo ale zároveň upozorňuje, že nová úprava nebude rodiče za případné bití jejich ratolestí nijak trestat. Jedná se tedy spíše o apelativní vyjádření, a příklon k evropským hodnotám. Potřebujeme ale takový dodatek v zákoně?

Já vím, že v tomto případě se rodiče, a nejen ti, dělí na dva tábory. Jedni zastávají názor, že sáhnout fyzicky na dítě není prostě nikdy možné, že jim to může způsobit trauma. Druzí budou tvrdit, že facka, pohlavek či občasných pár ran na zadek ničemu neuškodí. Samozřejmě není možné to s fyzickými tresty přehánět, a týrání dětí je něco, s čím se absolutně neztotožňuji. 

Přepisuji jeden zajímavý názor z internetu: "Dostal jsem xkrát a nikdy jsem trauma neměl... Pomalu mi přijde, že mají trauma spíš děti, co na ně nikdy nikdo nesáhl, než naopak." 

"Jak to dopadá, je vidět třeba v Anglii. Z dětí rostou drzí nevychovaní spratci, co mají pocit nedotknutelnosti a taky toho využívají."

A další, ve zcela opačném duchu: "Mlácení dětí je fakt už jenom pro slabomyslné. Vždy existuje lepší cesta. VŽDY, když rodič zapne hlavu."






Je očividné, že co člověk, to názor. Za mě tedy platí, že občasný pohlavek, či facka je výchovný prostředek - ale samozřejmě to ze strany rodiče nesmí být s velkou razancí a silou. A hlavně fyzický trest by neměl být pravidlem, ale výjimkou, když už rodič opravdu nemá jinou možnost.

A nemyslím, že nějaký dodatek v zákoně o tom, že fyzické trestání dětí je nepřijatelné, něco změní. Jak už jsem předeslala výše, každý z rodičů na to bude mít jiný názor...

Co si o tomto myslíte Vy? Je fyzické trestání dětí opravdu nepřijatelné? Nebo je za Vás pohlavek za větší prohřešek v pořádku? Jste zastánci volné výchovy, kdy se za prohřešky neužívá vůbec žádných trestů? Co si myslíte o názorech diskutujících? Napište mi do komentářů!

Děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásný den, Vaše Eliss ♥

Komentáře

  1. Tak mě občas jako malý taky přistála facka od rodičů , ale málokdy . Tak byla jsem malý dítě na vozíku , ale tím nechci říct, že mi kvůli tomu všechno procházelo . Spíš jsem byla vychovaná k poslušnosti , protože můj táta byl voják z povolání , takže drzost se u nás fakt netolerovala . Za mýho dětství, ale byla nějaká ta facka nebo plácnutí přes zadek běžný a mělo by bejt běžný i dneska . Bohužel není .

    OdpovědětVymazat
  2. Násilí nikdy není řešení. Já jsem výrazně proti, ale myslím, že to má převážně pozitivní následky a mělo by to rodičům nechat. Ve školách a kroužcích bych to nepraktikoval.
    „Je fyzické trestání dětí opravdu nepřijatelné?" Nemyslím. Hodně věcí se místo rozumu a výsledků řeší podle míry, kterou už nastavila společnost. Společnost to schvaluje, tak to jako nepřijatelné nebereme.
    „Nebo je za Vás pohlavek za větší prohřešek v pořádku?" Osobně bych to asi vlastnímu dítěti nedělal.
    „Jste zastánci volné výchovy, kdy se za prohřešky neužívá vůbec žádných trestů?" Jsem zastánce volné výchovy, ale respektuji druhou stranu. Ve škole nám říkali, že věda potvrdil, že rázná je lepší. Myslím, že by rodiče měli být pomocníci na cestě k lepšímu životu více než dozorce s fackovacím mechanismem od přírody.

    OdpovědětVymazat
  3. I kočka dá kotěti packou ťafku, je-li třeba.

    OdpovědětVymazat
  4. Je to dobrý způsob jak zařídit, aby byla většina lidí aspoň čas od času v rozporu se zákonem, což pro vnímání smyslu zákonů nikdy není dobře. Já dostal výchovnou facku jednou v životě, naprosto zaslouženě a jsem přesvědčený, že mi to tehdy jasně řeklo, kde jsou hranice, což je podle mne jeden ze smyslů výchovy. Stát má ve vztahu rodič - dítě postihovat nebezpečné excesy, čemuž zamýšlená zákonná proklamace fakticky nijak nepomůže.

    OdpovědětVymazat
  5. Myslím, že výchovné plácnutí přes zadek je něco jiného, než surové bití dětí hlava nehlava a třeba ještě něčím...Nás doma netrestali, ale pamatuji si, že když už to jinak nešlo, tak nás poslal tatínek do kouta, otočit se obličejem ke zdi a přemýšlet o tom, co se stalo, proč a jak z toho... A když vidím, jak rodiče drží mobil v ruce a dítěti se vůbec nevěnují, dokonce nevidí, co dělá špatného, tím pádem ho nevychovávají - výchova je, vést děti, mluvit s nimi, poslochat je, ne je nechat růst "jak dříví v lese", to říkal můj tatínek. A ještě kdysi řekl, že "pohlavek v pravou chvíli je víc než Makarenko".

    OdpovědětVymazat
  6. Haha, ""Dostal jsem xkrát a nikdy jsem trauma neměl... Pomalu mi přijde, že mají trauma spíš děti, co na ně nikdy nikdo nesáhl, než naopak." " ....akorát, že dost často si to dotyčný jenom namlouvá nebo vůbec nevidí, jak ho to skutečně poznamenalo. Jó, generační trauma, to je věc!
    Jinak já pro fyzické tresty nejsem vůbec. Je to prosté. Jednak, nehodlám nikoho učit, že je v pořádku používat násilí, když na to fyzicky mám (jelikož to je většinou jediný důvod, rodič je fyzicky silnější než to dítě, tak si to dovolí). A především, můžu bít, fackovat nebo pohlavkovat dospělého nebo i cizí dítě, když je to s ním složité, frustruje mě, nedá se s ním spolupracovat? Když nechci, aby mě zavřeli, tak ne. Ale u vlastního dítěte by to mělo být akceptovatelné, takže to by mělo požívat dokonce menší ochranu než ti úplně cizí? Jedna knížka, Chtěla jsem nosit kalhoty, má v závěru takovou hezkou myšlenku. Učím své děti, aby se mi uměly postavit, protože rodiče chrání děti před cizími, ale kdo chrání děti před rodiči? Zjevně nikdo, když jim přijde v pořádku fyzické násilí jakéhokoli druhu.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Dnešní kontrola u doktora

 V minulém článku, který pojednával o mých zdravotních potížích spojených s bušením srdce, tlakem v hlavě a pískání v uších, jsem zmiňovala, že dnes mám jít na kontrolu - doktor na pohotovosti to zdůrazňoval. Moje obvodní má opět dovolenou, takže jsem musela za zastupující lékařkou do nemocnice. Potíže nijak extra neustoupily. Včera v noci jsem nemohla vůbec usnout. Pořád se mi do hlavy vkrádaly špatné myšlenky - určitě umřu, srdce mi najednou přestane pracovat... Nemohla jsem tyto strašné věci dostat ven pryč z hlavy. K tomu se samozřejmě přidalo i bušení srdce. Tlaky v hlavě ale trochu povolily, i to pískání už je o něco snesitelnější. Ráno jsem tedy šla na autobus do města, a z autobusáku mi navazoval rychlý spoj do nemocnice. V čekárně nikdo nebyl, takže jsem jako při své minulé návštěvě vložila kartičku pojišťovny do přístroje, zmáčkla na displeji účel návštěvy, a sedla si do čekárny. Za chvíli už pro mě přišla sestra. Předala jsem jí svou lékařskou zprávu a vysvětlila, proč tu js