Přeskočit na hlavní obsah

Vražda, nebo nešťastná shoda okolností?

 V etapě českých, potažmo československých dějin se vždy našli politici, kteří byli spoustě lidí trnem v oku. Na čemž není zase nic tak divného - kdyby tito politici nezemřeli za zvláštních okolností, které i po letech stále vzbuzují nové a nové otázky a nad oficiální příčinou smrti zůstává rozum stát.

Může jít o náhodu, nebo promyšlený vražedný komplot? 

Před třemi lety jsem měla možnost shlédnout pěkný český film z roku 2016 Masaryk. A ten mi osvětlil velice zajímavou, ale v mnohém také temnou kapitolu českých dějin.

Jan Masaryk byl synem prvního československého prezidenta. I přesto ale nechtěl zůstat ve stínu slavného otce a podařilo se mu naplnit velké ambice. dokonce se stal ministrem zahraničních věcí, a také československým diplomatem. 



Národ ho ve své době miloval - byl charismatický, zábavný společník, a nebál se nazývat věci pravými jmény. Jenže situace se dramaticky změnila v únoru 1948. Násilné převzetí moci komunisty znamenalo pro současné ministry obrovský nátlak. Masaryk ale odmítl na svou funkci rezignovat, ale dle tvrzení svých přátel se propadl do hluboké deprese a očividné duševní nepohody. 

Mohl tedy desátého března téhož roku spáchat sebevraždu skokem z okna svého bytu v Černínském paláci? Byly jeho deprese a strach z politické budoucnosti natolik silné, nebo byl z okna prostě vyhozen? 

Jedenáctého března o půl šesté ráno první svědci volali Veřejnou bezpečnost. Na nádvoří budovy, pod okny své koupelny, ležel mrtvý Jan Masaryk. Pád z patnácti metrů neměl šanci přežít. Ale velmi brzy podezřelé indicie naznačují, že se rozhodně jednalo o všechno možné, jen ne o sebevraždu!

Lékař přivolané záchranky už jen konstatuje smrt. Příslušníci StB nařizují okamžitě odnést mrtvolu zpátky do bytu. Není už toto tak trochu podivný postup? Proč tělo neputovalo v sanitce do nemocnice na ohledání? Navíc správce Masarykovy domácnosti, Václav Topinka, popisuje, v jakém stavu byt nalezl:

Postel nakřivo, povlečení rozházené, noční stolek převrácen, ze skříní vytažené šuplíky a jejich obsah rozházen všude kolem. Na podlaze střepy z rozbitého nádobí, židle převržené, jedna rozlámaná. V koupelně vybrakovaná lékarnička, jeden polštář pod umyvadlem, druhý ve vaně.

Sedadlo pod oknem převrácené a kolem okna plno otisků prstů.

Vše tedy nasvědčuje tomu, že Masaryk se buď nacházel v šíleném pominutí smyslů a ničil vše kolem sebe, nebo sváděl v bytě zoufalý a bohužel prohraný zápas se svými vrahy. Tomu nahrává i nález spousty nedopalků cigaret, které podle značky Masaryk nekouřil. A na okenní desce byly nalezeny stopy exkrementů - je tedy evidentní, že byl před smrtí vyděšený, očividně nechtěl zemřít a snad i bojoval o svůj život.

Ale vyšetřovací složky byly v tomto případě velice rychlé. Už kolem poledne je případ uzavřen! A oficiální příčina smrti - jak jinak než sebevražda. Po převratu v roce 1989 se vyšetřovatelé několikrát snažili objasnit Masarykovu podivnou smrt. V roce 2003 dokonce soudní znalec na základě biochemických výpočtů soudí, že příčinou pádu bylo působení vnější síly, na němž se mohla podílet jedna, nebo i více osob.

Jenže po tolika letech se již asi nepodaří přesně objasnit, kdo stál za vraždou Jana Masaryka. Ale osobně si myslím, že v tom měl prsty některý z nejvyšších komunistických pohlavárů... 



Autonehody jsou nejen na filmovém plátně, ale i ve skutečném životě naprosto dokonalou příležitostí k tomu, jak zamaskovat úkladnou vraždu.

1. září roku 1992 k jedné takové, velice podivné autonehodě dojde. Alexandr Dubček krátce po sedmé hodině ranní nastupuje do BMW. Tam už čeká jeho nový osobní řidič, sedmatřicetiletý Jan Reznik. Dubček míří na zasedání Federálního shromáždění. 

Ačkoliv je slovenský politik zvyklý sedat si vedle šoféra, tentokrát svůj zvyk poruší a sedne si na zadní sedadlo - potřebuje si totiž v klidu prostudovat neznámé kompromitující dokumenty, které hodlá představit veřejnosti, a údajně mají být spojeny s invazí sovětských vojsk  v roce 1968. A jeho dalším zvykem bylo se v autě nepoutat pásem. Mohlo se mu toto stát osudným?

Bohužel na shromáždění se Dubček už nedostane. Na Vysočině, na 88. kilometru dálnice D1 auto zničehonic vyletí z vozovky. Reznik se chtěl údajně vyhnout obrovské kaluži vody a zčal s autem nebezpečně kličkovat. Sype se sklo, drtí se plech, palubní hodiny se zastavují na čase 9:25. Zadní část karoserie auta trčí do výšky.

Dubček se i se svým kufříkem s dokumenty ocitá deset metrů vedle auta. Jak se tam dostal? Mohl se odplazit bezprostředně po nárazu? Podivné je i to, že dveře vozu byly otevřené. Odborníci z BMW totiž absolutně vylučují, že by se po nehodě mohly otevřít. Kdo a proč je otevřel? Byl to Dubček, nebo byl na místě nehody ještě někdo jiný?

Zatímco řidič vyvázl z nehody jen s otřesem mozku a pohmožděninami, Dubčekův zdravotní stav byl horší. Byl letecky dopraven do nemocnice v Humpolci ve vážném stavu - zlomená žebra, obratle, dokonce se zdálo, že došlo k poranění míchy. 



Dubčekův syn Pavol přijíždí do Prahy bezprostředně po havárii. A zlobí se a nechápe, proč otce nepřevezli na světoznámou brněnskou neurochirurgii, nacházející se blíže k místu nehody? "Tamní specialisté by otce léčili radikálním způsobem. A také nerozumím tomu, proč se dostal na oddělení, které se nespecializuje na léčbu zlomenin páteře?!"

Dubček je při vědomí, komunikuje s lékaři, a podrobí se několika těžkým operacím. Jenže i přes veškerou snahu lékařů umírá o tři měsíce později díky neurologickým a dýchacím potížím. Byla autonehoda plánovaná?

Jak se mohl Dubček po nehodě octnout deset metrů od auta, a co ty otevřené dveře? A kam zmizela aktovka s tajnými dokumenty, které měl u sebe? Nikdy se totiž nenašla! A havarované BMW se nikdy nedostalo na expertizu, o kterou žádala rodina. Místo toho došlo k jeho sešrotování!

A Reznik nikdy nevypovídal u soudu, který prošetřoval politikovu autonehodu. Proč? Byl jeho názor nepohodlný? Snažil se tu někdo něco zakrýt? Podle jedné z verzí za zinscenováním autonehody stáli členové bývalé StB - stejně jako v případě Jana Masaryka!

Nejasnosti dál zůstávají, a konspiračních teorií přibývá. Podle některých má být totiž prokletý celý úsek dálnice, kde k nehodě došlo. Havarovala zde totiž i Marika Gombitová nebo Petr Haničinec. Je to celé opravdu velice podivné, a okolnosti nehody jsou zvláštní. Nemyslím si, že by se jednalo o obyčejnou autonehodu...

Budu moc ráda, když mi napíšete do komentářů, co si o obou podivných úmrtích myslíte! Mohl Jan Masaryk spáchat sebevraždu? Co ale ten nepořádek v bytě a indicie naznačující, že mu ven někdo pomohl? A co Alexandr Dubček? Další oblíbený politik, který měl šance stát se podle mnohých dokonce prezidentem, a nepřežil podivnou autonehodu? Napište mi do komentářů Vaše názory!

Děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásný víkend, Vaše Eliss ♥

Komentáře

  1. Tyto historické "sebevraždy" trochu znám Jen si pamatuji že u Jana Masaryka bylo hlavně zajímavé to, že prý " vyskočil z okna, ale stačil ho za sebou zavřít"...Rodiče mi o těchto zajímavých událostech jejich mládí dost často vyprávěli. Nebyla televize a tak se po večerech doma vyprávělo a my jsme ještě uměli naslouchat. To už dnešní děti moc nedokážou.

    OdpovědětVymazat
  2. Pravdu už asi nezjistíme, ale nápadně mi to připomíná "nemoc", která se poslední dobou rozšířila v Rusku a napadá hlavně vlivné činitele - "okenitidu".

    OdpovědětVymazat
  3. U Masaryka bych si tipla na vraždu, u Dubčeka spíš na autonehodu.

    OdpovědětVymazat
  4. Já bych si dovolil v případě Jana Masaryka vyloučit sebevraždu z čistě psychologických důvodů: jen 10 dní před jeho úmrtím vyskočil z balkonu Prokop Drtina, jeden z čerstvě odstoupivších ministrů, se kterým Masaryk úzce spolupracoval a velmi dobře se s ním znal. Drtina se ovšem při pokusu o sebevraždu nezabil ale jen těžce zranil, a zcela bezbranný tak padl do rukou komunistické policie (později byl odsouzen na 15 let), což byla pro Masaryka nejhorší noční můra. Přitom Masaryk sám nebyl žádný geroj kdykoli připravený fyzicky trpět a jsem přesvědčen, že kdyby se chtěl sprovodit ze světa, našel by si jinou metodu. Myslím, že moskevské archivy by k této kauze rozhodně měly co dodat.

    Naproti tomu u Dubčeka považuji související konspirační teorie víc jako folklór, byť slovenští pohrobci StB byli poměrně akční.

    OdpovědětVymazat
  5. Na Masarykovu smrt mám stejný názor jako ty. Také si myslím, že nešlo o sebevraždu, ale "dopomohli" mu k tomu komunisté... Co by znamenal ten byt v dezolátním stavu, výkaly a cigarety, které nekouřil. O okolnostech autonehody A. Dubčeka jsem nevěděla, takže moc děkuji za nové, velmi zajímavé informace.

    OdpovědětVymazat
  6. Masaryk sice trpell depresemi(,bipolarni porucha) a byl aspon podle Kosatika zavislou osobnosti, tedy nevhodny pro funkci ministra zahraničí v tak exponovane době, ale okolnosti jeho smrti jsou dosti podivné...Co se týče autonehody, kriminalisté vedi, že naplanovat autonehodu s "tutovou"smrti je takřka nemožné...mimochodembestebaci odmitli inscenovat sutonehodu u Oavla Kohouta..Ale jeden nikdy neví..

    OdpovědětVymazat
  7. řekla bych, že oba byli odklizeni ze scény, protože se nehodilo, co ví... a myslím si, že takové věci se dějí stále i teď :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Dnešní kontrola u doktora

 V minulém článku, který pojednával o mých zdravotních potížích spojených s bušením srdce, tlakem v hlavě a pískání v uších, jsem zmiňovala, že dnes mám jít na kontrolu - doktor na pohotovosti to zdůrazňoval. Moje obvodní má opět dovolenou, takže jsem musela za zastupující lékařkou do nemocnice. Potíže nijak extra neustoupily. Včera v noci jsem nemohla vůbec usnout. Pořád se mi do hlavy vkrádaly špatné myšlenky - určitě umřu, srdce mi najednou přestane pracovat... Nemohla jsem tyto strašné věci dostat ven pryč z hlavy. K tomu se samozřejmě přidalo i bušení srdce. Tlaky v hlavě ale trochu povolily, i to pískání už je o něco snesitelnější. Ráno jsem tedy šla na autobus do města, a z autobusáku mi navazoval rychlý spoj do nemocnice. V čekárně nikdo nebyl, takže jsem jako při své minulé návštěvě vložila kartičku pojišťovny do přístroje, zmáčkla na displeji účel návštěvy, a sedla si do čekárny. Za chvíli už pro mě přišla sestra. Předala jsem jí svou lékařskou zprávu a vysvětlila, proč tu js