Přeskočit na hlavní obsah

Bylinky pro všechny?

 


V předpubertálním období jsem měla období, kdy mě fascinovaly léčivé bylinky. Prostudovala jsem všechny různé lexikony, atlasy, herbáře, a dokonce jsem si založila svůj vlastní, ručně psaný herbář, kam jsem si vypisovala poznatky z knížek, a pak jsem se snažila danou rostlinku u nás na lukách najít. Pokud se zadařilo, vylisovala jsem ji ve starých knížkách, a nalepila do sešitku.

Nikdy jsem ale nesbírala nic, co by bylo jedovaté. Vím, že kdybych si umyla ruce, tak se asi nic nestane, ale jistota je jistota. Pamatuji si, že když jsem byla malá, často se mi na nohách dělaly bradavice, a máma mi je potírala šťávou z vlaštovičníku. Je jedovatý, zároveň ale léčivý.

Dětství se přehouplo v dospělost, fascinace léčivými bylinkami mě už víceméně opustila, ale to neznamená, že si na ně někdy nevzpomenu. Například nedám dopustit na konopí. Ano, je to droga, ale má své velké využití i v lékařství. Mast z konopí mi pomáhá na křečové žíly, a vloni mi velice ulevila od alergické svědivé vyrážky na chodidlech. 

Pak mám také dobré zkušenosti se směsí bylinek v urologickém čaji, při zánětu ledvin nebo močových cest je vždy popíjím doslova po litrech, ze začátku mi vadila lehce hořká chuť čaje, ale už jsem si na to tak zvykla, že mi to nijak nevadí. 


Před pár týdny mi na Facebooku vyskočila nabídka na sledování skupiny Bylinky pro všechny. Říkala jsem si, zajímavé téma, dozvím se něco pěkného o pěstování bylinek, případně jejich sušení, a hlavně jejich využití při různých zdravotních problémech.

Jenže spousta lidí si tuto stránku plete s lékárnou, případně zde doufají, že najdou rady od internetových chytrolínů, a nebudou muset jít k lékaři. Každou chvíli je tu podobný dotaz, zoufalý, volající o pomoc, a také často bohužel opravdu idiotský.

Nechci zpochybňovat sílu přírodního léčitelství. To v žádném případě.

Ale někteří lidé doufají, že je bylinky vytáhnou ze všeho, a to i ze zánětu slepého střeva. Opravdu, zcela vážně. 

Na druhou stranu zde lidé diskutují o výrobě různých mastí, bylinných olejů a tinktur, což je pěkné, když má někdo účinný a osvědčený recept, a chce jej poslat dál, aby pomohl někomu dalšímu. 


A co tento komentář? Čtrnáctiměsíční miminko, u kterého má matka podezření na boreliózu, a ona jej chce léčit pouze bylinkami? U tak malého miminka to není žádná legrace, a zdravý selský rozum mi říká, že tady mohou pomoci pouze antibiotika. Já být matka, tak v tomto případě dám přednost chemii, než bylinkám, které opravdu nemusí zabrat.

Protože jak píše paní v komentáři výše, bylinky vážně nejsou všemocné.

Takže ano. Bylinky jsou opravdu pro všechny. Ale všichni už nevědí, jak je správně používat, a že nejsou spásou všech zdravotních neduhů. Mohou pomoci zmírnit příznaky některých onemocnění, ale při vážnějších potížích je lepší obrátit se na lékaře, než riskovat ohrožení zdraví. 


Co si o tomto myslíte Vy? Dáváte přednost bylinkám, nebo chemii? Je rozumné se snažit všechny nemoci léčit přírodní cestou? Máte nějakou osvědčenou bylinku, na kterou nedáte dopustit? Pijete rádi bylinkové čaje? Napište mi do komentářů!

Děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásný den, Vaše Eliss ♥

Komentáře

  1. Bylinky beru jako podpůrnou léčbu.A nikdy bych je nezaměnila za léky,které dostanu od lékaře.Občas si večer uvařím meduňku,ale poslední měsíce spím velmi dobře.
    Eli,zajímavé čtení.Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
  2. Bylinky mám ráda, čaje z nich taky. Jelikož mě trápí bolesti hlavy, osvědčil se mi eukalyptový olej, který je účinný nejen při bolestech hlavy. Prášek si vezmu jen v případě, že nic jiného nepomáhá. 🙂

    OdpovědětVymazat
  3. S bylinami je to jako s léky, musí se umět používat

    OdpovědětVymazat
  4. Taková kostivalová mast není od věci.
    A doma si pěstuji rýmovník.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pozor, kostival není vhodný na dlouhodobé používání, má nežádoucí účinky, někde se uvádí i rakovinotvorné.

      Vymazat
  5. Bylinkyam.rada, čaje z nich užívané rozumně pomáhají od mnoha neduhů. Mám doma rymovnik . Je skvělý na nachlazení, ale je dobrý i sirup při žaludečních potížích. Kostival na klouby jsou super a heřmánek téměř na vše, jitrocel na hnisavé rány, aloe Vera také...hodně jich už používám. Výborná je cibule na žihadlo od vosy nebo včely. Pomáhá lépe než dráhy Fenistil.

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Eliss, já bylinky sbírám a používám celý život, naučila mě je všechny rozeznávat babička. Vyrábím sirupy, mastičky,tinktury, suším na čaje... Baví mě to. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  7. Nejdříve pozor - urologický čaj se vůbec nedoporučuje při potížích s močovým měchýřem a ledvinami, protože je močopudný, nutí je pracovat ještě víc a při nákaze je to na škodu. Proplachovat se ano, ale ne uročajem.
    Podle mě je to akorát oblíbený lidský omyl, že jsou dvě strany - bylinky a chemie. Bylinky mohou obsahovat úplně stejné chemické sloučeniny, jako léky. Jen není jistá jejich koncentrace a obvykle nejsou prozkoumány účinky ve spojení s dalšími látkami, které se v rostlině vyskytují, protože většinou je jich tam celá škála. Rostliny, které jsou opravdu účinné, se podle mě z herbářů vytratily a zůstaly ty, co "možná pomohou a neublíží", protože nikdo si dneska nevezme na triko, že by třeba otrávil dítě... (Teda kromě ezomatek, které si pod dojmem "neškodných bylinek" klidně udělají čaj z bolehlavu)

    OdpovědětVymazat
  8. Moji oblíbenou bylinou je aktuálně přeslička rolní. Léčím mimo jiné konvenční přípravky s její pomocí plísen révovou a padlí na mém vinohrádku.

    OdpovědětVymazat
  9. myslím, že někdy se chemii prostě vyhnout nelze :) ale pokud to jde, tak proč ne bylinky :) hlavně příroda je kouzelná a má spoustu darů pro nás, jen se musíme je naučit používat :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Dnešní kontrola u doktora

 V minulém článku, který pojednával o mých zdravotních potížích spojených s bušením srdce, tlakem v hlavě a pískání v uších, jsem zmiňovala, že dnes mám jít na kontrolu - doktor na pohotovosti to zdůrazňoval. Moje obvodní má opět dovolenou, takže jsem musela za zastupující lékařkou do nemocnice. Potíže nijak extra neustoupily. Včera v noci jsem nemohla vůbec usnout. Pořád se mi do hlavy vkrádaly špatné myšlenky - určitě umřu, srdce mi najednou přestane pracovat... Nemohla jsem tyto strašné věci dostat ven pryč z hlavy. K tomu se samozřejmě přidalo i bušení srdce. Tlaky v hlavě ale trochu povolily, i to pískání už je o něco snesitelnější. Ráno jsem tedy šla na autobus do města, a z autobusáku mi navazoval rychlý spoj do nemocnice. V čekárně nikdo nebyl, takže jsem jako při své minulé návštěvě vložila kartičku pojišťovny do přístroje, zmáčkla na displeji účel návštěvy, a sedla si do čekárny. Za chvíli už pro mě přišla sestra. Předala jsem jí svou lékařskou zprávu a vysvětlila, proč tu js