Přeskočit na hlavní obsah

Karel Gott zůstal svůj

 Při poslední návštěvě knihovny jsem strávila při výběru knih více času než obvykle a pečlivě jsem si procházela regály s novinkami a aktuálně oblíbenými čtenářskými tituly. Neunikla mi proto kniha Karel Gott zůstal svůj. Při prvním pohledu jsem si myslela, že se jedná o onu autobiografii, kterou stihl napsat ještě před svou smrtí, ale pak jsem si knihu prohlédla pořádně a zjistila, že má hned dva autory a že se tedy jedná o jinou knihu.

I přesto jsem si ji ale půjčila. Karla Gotta mám jako zpěváka ráda, i když jako člověk mi nebyl úplně moc sympatický, ale to je spíše můj osobní problém. Věřím ale, že to byl opravdu hodný a skromný člověk, nicméně něco mi na něm tak trochu vadilo. Ale musím uznat, že to byl intelektuál a zajímal se o spoustu věcí, včetně světové politiky, a jeho názory rozhodně nebyly hloupé ani přízemní, ale šlo vidět, že má opravdu přehled.

Biografie jako takové moc nečtu, tento žánr mě moc neoslovuje, mám raději knihy s pořádným dějem, a nějaké osobní zážitky celebrit a jejich pouť životem, to mě v knižní podobě moc nebere. Ale říkala jsem si, knížka je o našem Božském Kájovi, tak to určitě bude super čtení. No, tak úplně ne, bohužel pocity z četby mám spíše smíšené, nakonec jsem knížku odložila někde za půlkou, což se mi dlouho nestalo, a velmi mě to mrzí, protože si myslím, že právě Karlovy biografie by se mohl ujmout někdo šikovnější.

Problém je už v tom, že kniha má dva autory. Jedním z nich je Michaela Remešová, která je redaktorka deníku Blesk, a druhým je spisovatel Roman Schuster, a když jsem si o něm zjišťovala na internetu informace, tak už za sebou několik knih o celebritách má, například i o Karlovi Svobodovi. 

Na začátku knihy je jako úvod napsaná dlouhá pasáž o dni, kdy zemřel, autoři charakterizují rok 2019 jako "jediný špatný za 80 let," jsou tu dlouhé citace právě z deníku Blesk, kterým poskytl Gott prohlášení o tom, že se léčí s akutní leukémií, a posléze reakce deníku a rychlé shrnutí toho, jak to bylo s veřejným a soukromým rozloučením.

V další kapitole je tu najednou zase rozhovor s Milošem Zemanem o Gottovi, naprosto nesmyslně navazuje srovnávací pasáž Elvise a Karla, a o pár stránek dál se přeneseme do roku 2015, kdy Karel poprvé vážně onemocněl.

Působilo to na mě dosti chaoticky. Zeman, Elvis, najednou rok 2015, a bohužel další stránky se nesly v tomto duchu. 

Ze začátku se mi knížka četla dost dobře, je to takové to čtení, na které se nemusíte moc soustředit, prostě čtete a čtete, jenže bohužel se nezapře osobnost autorky, která pracuje v bulváru, a některé věci v knížce mi přišly dost za hranou. Říkala jsem si: Je to biografie, nebo jen hloupý a nedůstojný pokus o senzaci?

Oceňuji to, že jsem se dozvěděla o Karlově životě spoustu zajímavých věcí, ty z jeho mládí, jaké měl dětství, jak začal hrát po kavárnách a jak se nedostal na malířskou školu na UMPRUM, v roce 1960 začal studovat operní zpěv  a v též roce vystoupil poprvé c Československé televizi.


Spousta věcí byla zajímavých, oceňuji i pěkné Karlovy fotografie a ukázky jeho obrazů, autentické rozhovory, z kterých jde cítit, jak se snažil být Karel k novinářům a reportérům vždy přátelský, i když jich určitě často měl plné zuby, a pak také pěkná slova přátel a nejbližších.

Ale ty zajímavé a čtivé pasáže střídaly i ty, ze kterých jsem byla, s prominutím, znechucená. Bulvár jako takový zrovna nevyhledávám, ale to, jak si Gottovy bývalé milenky pouštěly pusu na špacír a vykládají do novin takové detaily, "že to s nimi Slavík dělal na kožené pohovce" "že byl vždy citlivý a něžný milenec" to mi přijde opravdu dost divný a v biografii bych zrovna takové věci nečekala. Upřímně, ani mě to jako čtenáře nezajímá a jen jsem protáčela oči.

Navíc i ty mezititulky článků byly takové... Neuctivé, nevím, jak to jinak nazvat, posuďte sami: "Narozeniny v záchrance!" "Raději tři ženy!" "Sexuální chtíč!" "Sex, nebo intelekt?" 




Jak jsem postupovala knihou, začala mi hodně vadit i absence nějaké časové souslednosti a ucelenosti témat, skákalo se z roku na rok bez nějakého řádu, takže jsem zklamaně knížku odložila a nepřečtenou ji vrátím do knihovny. Škoda, tady opravdu platí, že slavné jméno v názvu knihy bestseller rozhodně nedělá.

Už mám ale zamluvenou v knihovně Má cesta za štěstím, a tentokrát se jedná o počin samotného Karla, takže doufám, že se mi bude líbit více než tento neúspěšný a narychlo splácaný pokus o biografii. Nemůžu se zbavit dojmu, že se spíše jedná o "sebrané" spisy Blesku, a myslím, že ani sám Gott by s knihou, která vyšla těsně po jeho smrti, spokojen nebyl. Ale když je prodej, jsou zisky, tak o čtenáře jde asi až v poslední řadě....

Knížku tedy za sebe doporučit nemůžu, ale určitě se najdou čtenáři, kterým tento typ knihy a stylizace sedne.

A co Vy? Četli jste nějakou biografii, třeba i o Gottovi? Máte rádi knihy o celebritách? Četli jste knížku Má cesta za štěstím? Napište mi do komentářů!

Děkuji za přečtení a komentáře, přeji krásný den, Vaše Eliss ♥



Komentáře

  1. Biografie taky nemusím, a to přeskakování v čase jak popisuješ mi vadí dost, já musím mít vždycky nějakej systém, jinak se nemůžu soustředit. Takže tohle asi určitě nezkusím.

    OdpovědětVymazat
  2. Biografie mám ráda, ale musí to mít nějaký řad a přehlednost - nic ve stylu tu to a tam zase toto. A pokud to nepíše nějaký bulvární novinář, to bych taky ocenila. V případě, že ano, je to bohužel vidět, což kazí celkový dojem. Novináři se dle mého přímo vyžívají v soukromí toho typu, který nikoho nezajímá. Dle toho, co jsem četla, by mě tahle kniha taky neoslovila. Mou cestu za štěstím jsem sice nečetla, ale myslím, že bude knížka pěkná.

    OdpovědětVymazat
  3. Eliss, to je zajímavý článek. Knížku o Karlovi Gottovi jsem viděla za výlohou prodejně knih. Nejsem zrovna čtenářem tohoto typu knih. Myslím, že jeho život byl pestrý, ale jeho soukromí mě až tak nezajímá jako mě nezajímá soukromí všech celebrit. Oni žijí v jiném světě, a málokdo o nich napíše skutečnou pravdu, proto to ani nesleduju, ani nečtu. Měj se moc pěkně a opatruj se.

    OdpovědětVymazat
  4. od vidění knihu znám, ale nikdy jsem se o ni více nezajímala :) po přečtení článku chápu, proč tě nebavila... tohle by se nelíbilo ani mně :) knihu Má cesta za štěstím jsme pořídili babičce na Vánoce, tak snad ji potěší a bude se líbit :) až si ji rozbalí, ráda se na ni také podívám :)

    OdpovědětVymazat
  5. Bulvární novináři se honí za senzacemi, ale u Karla Gotta mně to připadá jako 100krát převařený čaj, opisují jeden od druhého, předevčírem jsem viděl za výlohou knihkupectví novou knihu o Gottovi, stála víc než 1200 Kč, nevím, kdo si ji bude chtít koupit, aby se dozvěděl to, co už mnohokrát jinde bylo.

    OdpovědětVymazat
  6. Biografie mám ráda, třeba kniha o Nataše Gollové od Aleše Cibulky je skvělá, ale ty bulvární knihy nemusím

    OdpovědětVymazat
  7. Autobiografie celebrit nečtu a asi by mě nezajímala ani kniha o Gottovi.I když třeba na film bych se podívala.Nevím,ani nevím,zda ho u nás už dávali.
    Eli,měj hezký večer

    OdpovědětVymazat
  8. Biografie, obzvlášť od bulvárních novinářů, nemusím.

    OdpovědětVymazat
  9. Bibliografie dobře napsaná, no těch je málo, psát objektivně tj o kladném i záporném to umí málokdo.

    OdpovědětVymazat
  10. Mám co číst i bez podobných biografií. Bulvární styl by mě nejspíš přiměl knížku po pár větách odložit, protože bych ji vyhodnotil jako ztrátu času.

    OdpovědětVymazat
  11. Eliss, zdravím. Knihy, které píšou bulvární novináři mě nelákají. Už to, že autorem je redaktor Blesku by mě odradilo. A Tvoje zkušenost mě v tom jen utvrdila. Dej pak vědět, jak se Ti líbila druhá kniha Má cesta za štěstím. Posílám pozdrav. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  12. Autorka z Blesku? Už to mě hodně překvapilo a asi bych se knihy bála. Bulvár celkově nemusím. Chudák Kája, určitě by za takovou knížku nebyl rád...

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Dnešní kontrola u doktora

 V minulém článku, který pojednával o mých zdravotních potížích spojených s bušením srdce, tlakem v hlavě a pískání v uších, jsem zmiňovala, že dnes mám jít na kontrolu - doktor na pohotovosti to zdůrazňoval. Moje obvodní má opět dovolenou, takže jsem musela za zastupující lékařkou do nemocnice. Potíže nijak extra neustoupily. Včera v noci jsem nemohla vůbec usnout. Pořád se mi do hlavy vkrádaly špatné myšlenky - určitě umřu, srdce mi najednou přestane pracovat... Nemohla jsem tyto strašné věci dostat ven pryč z hlavy. K tomu se samozřejmě přidalo i bušení srdce. Tlaky v hlavě ale trochu povolily, i to pískání už je o něco snesitelnější. Ráno jsem tedy šla na autobus do města, a z autobusáku mi navazoval rychlý spoj do nemocnice. V čekárně nikdo nebyl, takže jsem jako při své minulé návštěvě vložila kartičku pojišťovny do přístroje, zmáčkla na displeji účel návštěvy, a sedla si do čekárny. Za chvíli už pro mě přišla sestra. Předala jsem jí svou lékařskou zprávu a vysvětlila, proč tu js