Přeskočit na hlavní obsah

Ideální devátá?

 V posledních měsících se docela hojně diskutuje o tom, že by děti na základních školách mohly chodit do školy na první hodinu místo na osmou až na devátou. Dokonce i někteří psychologové doporučují, aby se začátek školního dne posunul. Je opravdu pro děti vstávání na osmou hodinu ranní tak stresující, nebo dokonce zdraví škodlivé? 

Když jsem chodila na základku já, měla jsem obrovskou výhodu v tom, že jsem nemusela dojíždět autobusem, školu jsem měla vzdálenou deset minut, někdy jsem to zvládla i rychleji, při svém rychlém tempu chůze. Ale stejně jsem byla ranní ptáče, když jsem byla vzhůru dřív, buď jsem si četla, nebo jsem se s oblibou dívala na Snídani s Novou na dětský blok s pohádkami. Pak jsem posnídala, umyla se, zkontrolovala věci do školy, oblékla se a vyrazila. Většinou jsem tedy byla ve škole o dost dřív, byla jsem strašně dochvilná. 

Na osmou to tedy bylo fajn. Ale pak na druhém stupni, to mohlo být asi v osmé třídě, jsme jeden den v týdnu museli chodit na sedmou, tedy na nultou hodinu kvůli tělocviku. A to už tak v pohodě nebylo, ráno jsem byla úplně mimo, a už jsem na tu sedmou nebyla tak dochvilná - nepřišla jsem pozdě, to ne, ale prostě o něco později, než u mě bylo zvykem. Naštěstí to byla jen jedna hodina v týdnu, takže se to dalo vydržet. 




Když jsem v patnácti nastoupila na první učňák, školní výuka začínala některé dny v sedm patnáct, většinou ale v osm, a praxe v zahradnických dílnách také v sedm. Ale výhodou bylo, že neexistovalo žádné odpolední vyučování, navíc mi ředitelka povolila v pátek končit o hodinu dřív, kvůli odjezdu autobusů. 

Když nad tím zpětně přemýšlím, nemůžu říct, že bych z tohoto vstávání byla nějak extrémně unavená, chodit na sedmou ranní nebylo rozhodně nijak hrozné. Ale možná to bylo i tím, že jsem byla zvyklá chodit brzy spát, kolem té deváté v noci už jsem tvrdě pochrupovala, pokud tedy zrovna slečny spolubydlící nedělaly hluk. 

Po absolvování prvního učebního oboru jsem nastoupila na další, tentokrát u nás ve městě, kde jsem autobusem za takových šest minut. Rozhodla jsem se pro studium pekařiny, říkala jsem si, že tohle by mě mohlo bavit, ráda jsem pomáhala mámě s přípravou vánočního cukroví a okukovala, co peče dobrého. Trvalo mi poměrně dlouho, než jsem si k pekařině našla ten pravý vztah, zlom přišel až ve třetím ročníku, který jsem ke své ostudě ještě musela opakovat, ale vstávání na ranní praxi bylo celkem kumšt.

Praxe ve školní pekárně začínala o půl šesté ráno. Tedy pro ty dojíždějící, holky z města chodily běžně už třeba i na třetí, na půl čtvrtou. Abych stihla ranní spoj do města, a později další navazující autobus přímo do školy, musela jsem vstávat o půl páté. Tehdy mi bylo už devatenáct, ale přesto pro mě bylo těžké si zvyknout. Dodnes si pamatuji, jak jsem se první den, asi z nevyspání, na autobusové zastávce třásla zimou a doslova mi jektaly zuby. 

Ano, po letech jsem si zvykla, ale nejhorší bylo to střídání - jeden týden vstávat o půl páté, další týden když byla škola, tak stačilo buď o půl šesté nebo o čtvrt na sedm. Když jsem byla asi ve třetím ročníku, začalo vedení řešit, že se bude ta brzká ranní praxe rušit. Prý šlo hlavně o to, že holkám, které chodily na tak brzy ráno, nebylo ještě osmnáct, a to by mohl být problém, pokud by přišla nějaká kontrola. Takže nakonec jsme chodily všechny na půl šestou, ale byl velký skluz s pečivem. 

A když jsem už byla na maturitním oboru, tak všichni pekařští učni museli chodit až na sedmou ráno. Už se zrušila i ta půl šestá, a vzhledem k tomu, že pekařská dílna dodávala výrobky i do školní kantýny, čerstvé pečivo bylo holt později.



Jasně, že jsem tehdy na to vstávání a dojíždění brblala. Ale byla to dobrá průprava na pracovní život, na pozdější brigádu v pekárně, kam jsem také vstávala velmi brzy ráno. A je důležité si osvojit tento návyk - pekaři prostě vstávají, když většina normálních smrtelníků ještě poklidně spí.

Jak se říká - jiný kraj, jiný mrav. U nás se začátek školy většinou spojuje s osmou hodinou. Ale třeba ve Finsku normálně děti začínají v devět, případně až v 9:45. Na půl devátou chodí žáci v Austrálii nebo Kanadě. A naopak v Číně či na Filipínách první hodina začíná klasicky o půl osmé. 

Co jsem se ale dívala, tak ředitel každé jednotlivé školy má právo stanovit, kdy výuka začne, a kdy naopak skončí. Pokud tedy stále ještě platí ona vyhláška ministerstva školství. Akorát nesmí vyučovací hodina začínat před sedmou hodinou ranní, a poslední zvonění musí být nejpozději v pět odpoledne. Ale většinou se drží asi klasicky té osmé. 

Pokud by žáci chodili až na devět, celý vyučovací den se logicky posune. Takže místo ve dvě dítě skončí až ve tři. A bylo by potřeba posunout i oběd, školní družinu, kroužky - u dětí na prvním stupni, samozřejmě. Rodičů, by možná vyhovovalo, že mohou dítě vyzvednout až později, pokud třeba končí v práci až k večeru. Jenže zase - kde má dítě čas na to, si po kroužku udělat ještě úkoly, zopakovat si učivo, když by se doma stihlo třebas jen navečeřet, vykoupat, a už by mohlo jít spát? Pokud by to tedy bylo takto posunuté. 

Tady se zase nabízí řešení osekat vyučovací hodiny, některé předměty prostě vypustit, aby toho děti neměly na přípravu tolik. Jenže netkví celé jádro problému v něčem úplně jiném? Děti, zejména na druhém stupni, a studenti středních škol, trpí nedostatkem spánku. A mají tudíž problém vstát na osmou, nebo nedej bože na sedmou ranní do školy.

Jasně, zase na druhou stranu, i pediatři upozorňují na to, že teenager má jinak nastavené biologické hodiny v období dospívání, což prý může vést k chronickému nedostatku spánku. Ale i žák základní školy na druhém stupni často ponocuje, počítač, mobil, online pokec s kamarády, na spánek už tudíž tolik času nezbývá, a ráno se už pak do školy moc nechce.

Jedná se tedy o začarovaný kruh? Určitě bych na prvním stupni neposílala děti do školy už na sedmou, to je příliš brzy. Ale třeba v deváté třídě, jedna hodina týdně začínající v sedm ráno, to podle  mého nemůže ničemu škodit. Na střední výuka klasicky na osm, a odborná praxe v sedm. Ono jde totiž o to, že tím posunutím výuky na devátou se posune úplně všechno, a to není asi úplně nejšťastnější... 

Co si o tomto myslíte Vy? Měla by školní výuka začínat na základních i středních školách až v devět hodin? Nebo je lepší kompromis půl devátá? A měly by děti na druhém stupni na základce chodit i na nultou, tedy sedmou hodinu? Napište mi do komentářů!

Děkuji Vám za přečtení a komentáře, přeji krásný den, Vaše Eliss ♥




Komentáře

  1. Myslím, že denní režim je individuální, někdo je ranní ptáče a jiný má problém vstát v deset. Když jsem chodila do práce a vodila do školky děti nebo pak školáky do družiny, vstávali jsme tak, abych do práce dorazila já na sedmou hodinu. To znamenalo dohlédnout na to, aby tři děti všechno měly a nejpozději v půl sedmé byly na svých místech. Ano, to bylo stresující. Ale když vidím, jak jsou čilí školáci, kteří jezdí ráno v narvaném autobuse, aby se svezli třeba jen jednu zastávku....Podle mne je na základce prvním i druhém stupni těch 8 hodin začátku vyučování akorát. A ta nultá hodina na středních školách také není každý den a jsou to určité předměty, tak si myslím, že by to klidně mohlo zůstat. Když se bude chodit na devět, budou děti chodit spát zase o to později a na mobilech budou usínat pozdě v noci a budou ospalé i v těch devět. Rodiče mají dohlédnout, aby děti chodily včas spát.

    OdpovědětVymazat
  2. Já chodila na základce vždy v 8 , později na střední škole na praxi v 7 , ale to jsem byla na intru a pamatuju si ,že třeba dojíždějící měli s tou 7 ráno na praxi trochu problém, že museli vstávat hodně brzy . Nicméně začátek vyučování na střední škole až v 9 ? To bych asi nesouhlasila .

    OdpovědětVymazat
  3. Já jsem typově spíš sova, takže by mi posun školy na devátou asi vyhovoval.

    OdpovědětVymazat
  4. Když jsem byla na základce a na gymplu, vždycky jsem na ranní vstávání nadávala, ale u mě byl přesně ten problém, že jsem chodila spát moc pozdě. Jak píšeš, kdyby lidi dali přednost spánku před telefony a počítači, hned by se jim ráno vstávalo líp! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Osmá je lepší, alespoň mají děti více času užít si světelné části dne.

    OdpovědětVymazat
  6. Určitě bych vyučování neposunovala, protože přesně jak říkáš, pak se posune o hodinu všechno a děti třeba místo v jednu skončí ve dvě. Pro děti je i ta hodina dost velký rozdíl. Vidím to v praxi (je to hlavně u žáku s SPU, ale můžeme to vidět i u ostatních) - první dvě hodiny v pohodě a potom už jsou děti unavené, nemohou se soustředit... Proto si myslím, že osmá je opravdu dobrá volba. Na gymplu jsme měli v pondělí nultou hodinu (od 7) a měli jsme celkem 9 hodin (do 4), to byl masakr! Ale hned ta nultá byl tělocvik, takže nás to dostatečně nakoplo na celý den, že jsme potom neusínali únavou :D Ano, školy si mohou vybrat, kdy bude vyučování začínat. Vím o školách, které začínají v 7:45, některé 5 min dříve, ale většina začíná klasicky v 8. Některé školy mají také jinak dlouhé přestávky (hlavně velké. Na naší škole máme patnáctiminutovou, ale setkala jsem se i s 20 min). Přesně jak píšeš o tom spánku, není to tím, že by neměli dost času na spánek, ale oni prostě potřebují být na PC, mobilu, hrát hry, chatovat. Kdyby se to trošku utnulo, hned by se spalo i vstávalo lépe. Pekaři mají opravdu velmi náročnou práci, takhle brzy vstávat, ale je pravda, že se na to dá asi zvyknout. Také jsem si zvykla, když jsem vstávala ve 4 na autobus. Já jako cestující to mám dobré, po cestě to můžu aspoň trošku dospat, ale chudáci řidiči. Znám jednoho, který každý den jezdí od nás v 5:35 a vrací se domů až ve 20:00. Ano, samozřejmě má v průběhu dne nějaké volné hodiny, ale stejně, rozfrcaný celý den, to je strašné... Jelikož škola začíná až v 8, tak jsem na praxe nikdy dřív chodit nemusela :D Ale vždycky jsem ve škole o dost dřív. Naučila jsem se chodit na sedmou, což je asi dost extrém, ale já chci mít všechno připravené a nestresovat se tím. Určitě v budoucnu budu chodit taky na půl 8, jako ostatní, ale zatím chodím takhle brzy :D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola u doktora

 V minulém článku, který pojednával o mých zdravotních potížích spojených s bušením srdce, tlakem v hlavě a pískání v uších, jsem zmiňovala, že dnes mám jít na kontrolu - doktor na pohotovosti to zdůrazňoval. Moje obvodní má opět dovolenou, takže jsem musela za zastupující lékařkou do nemocnice. Potíže nijak extra neustoupily. Včera v noci jsem nemohla vůbec usnout. Pořád se mi do hlavy vkrádaly špatné myšlenky - určitě umřu, srdce mi najednou přestane pracovat... Nemohla jsem tyto strašné věci dostat ven pryč z hlavy. K tomu se samozřejmě přidalo i bušení srdce. Tlaky v hlavě ale trochu povolily, i to pískání už je o něco snesitelnější. Ráno jsem tedy šla na autobus do města, a z autobusáku mi navazoval rychlý spoj do nemocnice. V čekárně nikdo nebyl, takže jsem jako při své minulé návštěvě vložila kartičku pojišťovny do přístroje, zmáčkla na displeji účel návštěvy, a sedla si do čekárny. Za chvíli už pro mě přišla sestra. Předala jsem jí svou lékařskou zprávu a vysvětlila, proč tu js

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla