Přeskočit na hlavní obsah

Narůstající odolnost

 Jako dítě jsem nebyla nijak zvláště často nemocná. Výjimkou byl nástup do školy v září - stačil týden v kolektivu, a už jsem lehala s horečkou či horším nachlazením. Všechny tyto problémy ale vyřešily "běžné" sirupy na kašel, spreje do nosu, případně nějaký Paralen. Opravdu si nepamatuji, že bych jako malá brala někdy antibiotika, a když jsem se na to před časem ptala mámy, tak odvětila, že si je téměř jistá, že jsem je v dětském věku opravdu nebrala.

Zlom nastal až v devatenácti. Tehdy jsme strávili večer s přítelem na vymrzlé chatě, která se nestačila vytopit, a první zánět močového měchýře byl tady. Tehdy mi moje praktická doktorka napsala tabletky Zinnat, to si pamatuji dodnes, neboť jsem celkem s nedůvěrou hleděla na krabičku, kterou jsem si nesla z lékárny. Užívala jsem je tuším po dvanácti hodinách. Ještě mě v lékárně paní upozorňovala, že je potřeba je užívat opravdu přesně, jinak nezaberou. 

První zánět byl vyléčený, ale bohužel se mi záněty močových cest začaly vracet, minimálně dvakrát do roka jsem musela antibiotika brát. V roce 2017 jsem měla zánět zase v močových cestách, tentokrát se ale vrátil třikrát po sobě! To jsem dojedla jedny antibiotika, a do měsíce zase problém. Přitom jsem hodně pila, nikde jsem se nemohla nachladit, ale stejně tu byl pořád problém! Vždycky jsem nesla výsledky z laboratoře, kde byla prokazatelně zjištěna jedna bakterie. Žádný hlen, žádná krev, nic.

Zvláštní bylo, že mě nic nebolelo ani nepálilo při močení, jenom jsem chodila častěji, a vždycky po troškách. Doktorce se to nezdálo, tak mě poslala do nemocnice na internu na další, podrobnější vyšetření. Tam mi vzali krev a následně se ty vzorky kamsi posílaly, takže jsem musela pár dní čekat na výsledky,



Nakonec mi v nemocnici řekli, že se mi nejspíše v tom močovém měchýři usídlila "atypická" bakterie, na kterou už nezabírají běžná antibiotika. Musejí mi dát něco silnějšího. Tak jsem domů odcházela s receptem na Doxybene. Příbalový leták mě vpravdě pěkně vyděsil. Tablety se musely jíst po jídle, zapít velkým množstvím vody, a také ve vzpřímené poloze, aby nedošlo k podráždění trávicí soustavy. A seznam vedlejších účinků byl pořádně dlouhý. 

 Po pěti dnech užívání jsem měla přijít na kontrolu, a pokud by léky zabraly, nemusela jsem je brát celé. Byly totiž pěkně agresivní, hlavně na střeva, dalším nepříjemným vedlejším účinkem byl totiž průjem, brala jsem samozřejmě doplňkově i probiotika, ale nijak moc to nezabíralo. A hrozné byly i bolesti žaludku, křeče v břiše byly chvílemi fakt nepříjemné. 

Nakonec jsem šla na kontrolu už čtvrtý den, protože bolesti se už fakt nedaly vydržet. Naštěstí už zabrala, takže jsem je nemusela dobírat až do konce, což bylo fajn. Od zánětů jsem ale měla na dlouhou dobu pokoj, poslední jsem brala v roce 2021, opět zánět močových cest. Tentokrát jsem dostala Amoksiklav, ale asi pátý den užívání jsem dostala šílenou alergickou reakci - vyrážka, bolest v krku, do toho pocit horkosti v obličeji. Večer jsem si všimla malého pupínku na obličeji, a ráno už jsem byla osypaná celá.

U doktorky jsem dostala injekci a recept na Dithiaden, musela jsem odpočívat, ale přesto to nebylo lepší, nakonec jsem měla vyrážku i ve vlasech, na chodidlech, musela jsem se pořád škrábat, nakonec jsem skončila na noc v nemocnici s kapačkou, no bylo to dost šílené, a od té doby musím alergii všude hlásit, a už nikdy mi léky nesmějí napsat.





Paradoxem je, že mi léky na zánět zabraly, ale ty problémy, které mi způsobily... 

Už tedy více než tři roky jsem žádná antibiotika nebrala, za což jsem ráda. Antibiotika se totiž mají předepisovat primárně na záněty, ne na virózy, což spousta lékařů pořád nebere moc v potaz. Případně jsou i pacienti, kteří vyžadují antibiotika i na rýmu. Tyto léky jsou ovšem na tento typ onemocnění neúčinné.

Vynález penicilinu byl opravdu převratnou událostí. I dnes se jedná o antibiotikum první volby. Ale zajímavostí je, že až do roku 1955 byl prodej penicilinu zcela volný, bez lékařského předpisu. Což začalo způsobovat vážné problémy - rezistenci, čili odolnost. Dnes tedy dostaneme antibiotika pouze na předpis, ale přesto je někteří lékaři předepisují jako lentilky. 

Nadužívání má za následek právě rezistenci, čili musíme na "banální" zánět močových cest brát třeba troje léky. Dalším problémem jsou stopová množství antibiotik v pitné vodě, ale i v potravinách, například v hovězím mase. Což je samozřejmě obrovský problém. 

Před náhodným vynálezem penicilinu probíhala léčba zánětů převážně pomocí bylin, homeopatie, tradičních lidových postupů či zdravého selského rozumu. Nechci nijak znevažovat účinky antibiotik, pilulky zachránily miliony lidí po celém světě, už se neumírá na zánět ledviny či infekce středního ucha, kupříkladu na pooperační problémy. 

Spousta lidí ale hledá náhrady antibiotik v přírodní léčbě. Staří Egypťané používali například k léčbě infekcí na předpis med. Směs vepřového sádla, medu a cupaniny se používala jako hojivá mast na rány. Med má samozřejmě skutečně antibakteriální účinky - ničí buňky bakterií tím, že z nich vysává vodu. Dalším úžasným pomocníkem v boji s bakteriemi má být Echinacea - česky třapatka nachová. 


Všeobecně je třapatka považována za jednu z nejbezpečnějších léčivých rostlin. Je účinná proti širokému spektru mikrobů, plísní i bakterií. Užívá se ve formě kapek, a odborníci ji doporučují užívat i preventivně v zátěžovém období, ovšem není vhodné ji brát dlouhodobě. 

Když už musíme brát antibiotika, je dobré dbát na několik zásad. Je dobré důkladně zkonzultovat s lékařem, zda jsou opravdu nezbytná, ne si jen slepě vyzvednout recept v lékárně. Samozřejmostí by mělo být užívání probiotik, či jogurtu s živými kulturami. Některé studie ukazují, že užívání vitaminu C zvyšuje účinnost antibiotik v krvi. 

Postupem času bude rozhodně rezistencí vůči antibiotikům přibývat, a zdánlivě banální nemoci mohou být velmi obtížně léčitelné. Nejlepší je snažit se onemocněním, při kterých je nutnost užívat antibiotika předcházet, ale samozřejmě, ne vždy je to možné. 

Nejspíše tady platí to, že antibiotika jsou dobrý sluha, ale zlý pán, a postupně zamořují, byť ve stopovém množství, pitnou vodu a také potraviny, což právě nahrává rezistenci!

Co si o tomto myslíte Vy? Berete pravidelně antibiotika, například kvůli opakovaným zánětům? Měli jste někdy problém, že Vám léky nezabíraly, a brali jste několik antibiotik po sobě? Myslíte, že se dnes antibiotika nadužívají? Měli jste někdy alergickou reakci? Je dobré zkusit při zdravotních potížích sáhnout i po jiné, alternativní medicíně? Napište mi do komentářů!

Děkuji Vám za přečtení a komentáře, přeji krásný den, Vaše Eliss ♥

Komentáře

  1. Tak já antibiotika měla za život jen několikrát a z toho asi 2 x taky kvůli zánětu močáku . Znám dost lidí , který berou antibiotika snad na všechno a nejsem si jistá , jestli je to správně . Pokud je to jen trochu možný , tělo by si mělo pomoci samo .

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dnešní kontrola

 Dneska ráno jsem musela vstávat už v šest, protože jsem byla objednaná na kontrolu po třech týdnech na gynekologii. Ale stejně jsem byla vzhůru už od čtyř, se spánkem to mám teď takové rozhozené - jednou spím do osmi, pak zase vstanu už ve čtyři. Ale často to pak dospím i přes den. V sedm hodin jsem se vypravila na zastávku, bez snídaně, v batůžku pečlivě zavázanou skleničku s močí. No nebylo mi ráno moc dobře, jelikož jsem nesnídala, ale čekaly mě ještě odběry, a na ty se musí nalačno. V čekárně už přede mnou čekaly tři pacientky. Potěšilo mě, že jsem potkala kamarádku ze střední, která byla o ročník níž, dřív jsme spolu párkrát zašly na kávu, ale dlouho jsme spolu nemluvily, ani jsme si nepsaly. Dost mě překvapila sdělením, že má před maturitou - vždyť už dávno musela skončit, to mi nesedělo do počtu. A tak se rozpovídala o svých zdravotních problémech, kdy musela akutně na operaci s naštěstí nezhoubným nádorem na žlučníku.  A kvůli rekonvalescenci po operaci tak samozřejmě nedoděla

Omluva - nemoc

 Ahoj kamarádi a čtenáři, moc se omlouvám, ale teď pár dní nebudu přidávat žádné články. Skolila mě škaredá zimní viróza, asi jsem se někde nachladila - nejspíše v práci, kdy jsem přebíhala ze studeného skladu na vyhřátou dílnu... Hrozně mě bolí v krku, hlava, klouby a mám i horečku. Už v neděli mi bylo všelijak, ale pondělí jsem celé proležela v posteli, a hlavně jsem strašně unavená, pořád bych jen spala... Zatím jsem si vzala pondělí a úterý dovolenou, zítra jdu ráno k doktorce, počítám že do pátku budu mít neschopenku, tak snad o víkendu bych mohla přidat nový článek, ale uvidím... Cítím se fakt mizerně, tak doufám, že to nebude na antibiotika a je to fakt jenom virového původu. Děkuji Vám za pochopení, přeji krásné zimní dny hlavně bez nemoci, Vaše Eliss ♥ Koupila jsem si v lékárně horký nápoj a beru Acylpyrin. Žofka se mnou leží celý den, docela určitě ví, že mi není dobře a je příjemné ji mít u sebe.

Dnešní kontrola u doktora

 V minulém článku, který pojednával o mých zdravotních potížích spojených s bušením srdce, tlakem v hlavě a pískání v uších, jsem zmiňovala, že dnes mám jít na kontrolu - doktor na pohotovosti to zdůrazňoval. Moje obvodní má opět dovolenou, takže jsem musela za zastupující lékařkou do nemocnice. Potíže nijak extra neustoupily. Včera v noci jsem nemohla vůbec usnout. Pořád se mi do hlavy vkrádaly špatné myšlenky - určitě umřu, srdce mi najednou přestane pracovat... Nemohla jsem tyto strašné věci dostat ven pryč z hlavy. K tomu se samozřejmě přidalo i bušení srdce. Tlaky v hlavě ale trochu povolily, i to pískání už je o něco snesitelnější. Ráno jsem tedy šla na autobus do města, a z autobusáku mi navazoval rychlý spoj do nemocnice. V čekárně nikdo nebyl, takže jsem jako při své minulé návštěvě vložila kartičku pojišťovny do přístroje, zmáčkla na displeji účel návštěvy, a sedla si do čekárny. Za chvíli už pro mě přišla sestra. Předala jsem jí svou lékařskou zprávu a vysvětlila, proč tu js